27 Şubat 2010 Cumartesi

SOSLU KIZARMIŞ BALIK


Balığı çok severim ama sulu pişmiş ya da buğulama tarzı balıkları (kokudan dolayı) yiyemiyorum. Balığın kıtır kıtır olanı makbuldür bence. Son zamanlarda ailece somon balığını çok yemeye başladık. Genellikle ya tost makinasında ya da teflon pilav tenceresinde hiç yağsız olarak nar gibi kızartıp yerdik. Ve balığı tuzlayıp zerdeçal serperek yapıyorum bu tarifi. Un vs... yok.


Batı Karadeniz turuna katıldığımda Amasra'da yediğim o enfes balığın tadını hâlâ unutamadım. Balıktan ziyade börek gibiydi adeta :) Bir harca bulayıp kızartmışlardı. Bu harcın neler olabileceğine dair çok araştırma yaptım internetten. Ancak bulamadım. Eğer böyle bir tarif bilen varsa bunu paylaşırsa sevinirim.


Soslu balık tarifi ararken oburkedi diye bir site buldum. Oradaki tarifle somonları kızarttım. Çıtır çıtır güzel bir balık oldu. Her zamanki gibi gün ışığından mahrum bir saatte yapılınca, fotoğrafları da güzel çıkmadı. Orijinal tarife buradan ulaşabilirsiniz. İşte tarifimiz:
Malzemeler:
* 8 parça (yaklaşık yarım kilo) kılçıksız beyaz balık

Hamur için
* 1/2 bardak un
* 2 çorba kaşığı mısır unu
* 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
* 1 çay kaşığı köri (ben kullanmadım)
* 1/2 bardak su
* Kızartmak için yağ
Yapılışı:

Balıkları istediğiniz büyüklükte kare ya da diktörtgen parçalara ayırın. Sirkeli tuzlu suda yarım saat kadar dinlendirin. Hamur malzemelerinin hepsini karışıtırın. Balıkları sirkeli sudan alıp yıkayın, suyunu süzüp hamurun içerisinde 5-10 dakika kadar bekletin. (Benimki tam bir gün bekledi. Ama buna rağmen çok güzel oldu). Derince bir kapta yağı kızdırıp balık parçalarını kızartın. Limon eşliğinde sıcak sıcak servis yapın.

11 yorum:

  1. Denizden babam çıksa yemem ama ben de balık çok severim soslu sossuz her haliyle yerim :) özellikle de ızgarası ..ımmmm miss missss

    Ellerine sağlık yiyenlere de afiyet olsun :)

    YanıtlaSil
  2. Aslıhancım,gün ışığından mahrum bir fotoğraf ama yinede güzel gözüküyor.Ellerine sağlık.Bende hep gece foto çekmek zorunda kaldığım için ,istediğim gibi çıkmıyorlar.Selam ve dua ile...

    YanıtlaSil
  3. balığı çok severim,sulu,kuru,yağda,ızgarada hiç farktmez yeterki balık olsun.

    ama hiç zerdeçalla denemdim,ben zerdeçalı özllikle salata sosunda çok kullanıyorum.
    daha öncede söylemiştin aklımda muhakkak zerdeçallada denemek istiyorum.

    bu arada bu sitede senin bahsettiğin sosmu bilmiyorum ama anlattığına yakın bi sos http://www.morbiber.com/

    seviler

    YanıtlaSil
  4. Sevgil Aslıhan,
    bizde pek balık kültürü
    yok,daha çok hamsi kızarması yapıyoruz onu da eşim yapar,büyük balıklardan alırsak ben yaparım,ben de kızarmış ve kılçıksız büyük balıkları tercih ediyorum,en faydalısı kızartmadan ziyade, buğulama şeklinde olanı ancak onu da çıtır olmadığı için pek tercih etmiyoruz,koku meselesine gelince,balığın türüne göre değişiyor diye düşünüyorum,ben çuprayı denemiştim çok lezzetiydi ve rahatsız edici bir balık kokusu da yoktu,belkide sebze ile karıştırıp baharatladığım içindir.Sözü fazla uzattım :) size afiyet olsun,ellerine sağlık,
    Rabbime emanet ol,sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  5. Aslıhan balık de bana başka da bişi deme :) çok severim çook her halini hemde :)

    Ellerine sağlık arkadaşım, sevgiler..

    YanıtlaSil
  6. Aslıhan eklediğinden beri yorum yazmaya çalışıyorum ama sayfa ancak açıldı niye anlamadım. Nayse şükür sonunda başardım:)
    Buğulamayı ben de yiyemiyorum, zaten balığa karşı bir antipatim var hamsi hariç zorlanarak yerim, bir de böyle soslu kızartmalar hoşuma gidiyor çok sevindim bu tarifi gördüğüme :) Gerçi eve balık gelince pek elimi sürmüyorum ama bu tarife uygun bir balık alırsak aklımda bulunsun. Güzel olmuştur eminim afiyetler olsun senin de ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
  7. eline sağlık çok güzel görünüyor.beyaz balıklardan alabalıkla da olurmu bu tarif.balığı bilinen tekniklerden farklı pek pişirmediğim için bilmiyorum ve buzlukta alabalıklarım var denemek isterim.

    YanıtlaSil
  8. Aslıhancım, burada hamsi bulmak çok zor:( biz de her hafta somon alıyoruz çok lezzetli kokusuz bi balık.
    seninkiler de çok güzel görünüyor tavuk etinede banzemiş.Tabağına bayıldım:)
    Ellerine sağlık canım, şifa olsun.

    YanıtlaSil
  9. Arkadaşlar hepinize teşekkür ederim.

    Yemek yapalım, o siteye baktım ama sayfalarca balık tarifi var =) Bulamadım. Hangisiydi, linkini verebilirsen sevinirim.

    Sevgili içses, alabalıkla da olur. Ben evde somon var diye onu kullandım. Başka balıklarla da olur tabi ki.

    Sevgili jibek, somon gerçekten kokusuz ve tavuk eti gibi. Sağolasın.

    YanıtlaSil
  10. gayet güzel görünüyor...soslu yapmak mantıklı geldi deneyeceğim en kısa zamanda köri sosunu bende sevmiyorum kimisi tavuk da kullanıyor ben beğenmiyorum heleki balıkta ki haline hiç dayanamam :D somon balığı diyet listemde var sanırım bunu somonla yapabilirim

    YanıtlaSil
  11. Teşekkürler =)
    Köriyi ben tavukta beğeniyorum aslında. Ancak balıkta hiç denemedim. Nasıl olur bilmiyorum.
    Bu tarifi denerseniz yorumlarınızı ekleyin olur mu? Sevgiler.

    YanıtlaSil

Hayatın kendisi bir yorumdur aslında. Özgün ol, kendi hikayeni yaşa.
Yorumlarınızla mutlu oluyorum. Hepinize teşekkürler.