27 Şubat 2010 Cumartesi

LAZANYA


İlk lazanya denemem Sevgili Handenur'un beşamel sos ve Sevgili Naile'nin iç harç tarifi ile oldu. Ailece çok sevdik çok beğendik. İşte tarifimiz:

Malzemeler:
* 12 yaprak lazanya (sayı pişirme kabınızın büyüklüğüne göre değişebilir, ben Barilla lasagne kullandım).
* 1 su bardağı kaşar peyniri

Beşamel sos için:
* 2 yemek kaşığı tereyağı
* 4 yemek kaşığı kadar un (azar azar ekleyin, topaklanır fazla gelirse eklemeyi kesin)
* 3 su bardağı kadar süt (ayrandan biraz daha koyu kıvamda olacak, lazanyayı yumuşatması için normal beşamel sostan biraz daha sıvı olmalı)
* tuz, 1 tatlı kaşığı karabiber

Kıymalı harç:
* 300 gr. kıyma
* 1 büyük soğan
* 2 diş sarımsak
* 1 silme yemek kaşığı domates salçası
* 2 domates (ben kullanmadım, bunun yerine biraz biber salçası koydum)
* tuz, karabiber,pulbiber,sıvıyağ

Yapılışı:
Kıymayı biraz yağ ile kavurmaya başlayın. Suyunu bırakıp yarısını çektikten sonra yemeklik doğradığınız soğanları ekleyin. Soğanlar solduktan sonra salçasını ekleyip kavurun. Sarımsağını ekleyin. Küp küp doğradığınız domatesleri ekleyip domatesler pişene kadar ağzını kapatıp bekleyin. Domatesler piştikten sonra altını kapatın.

Aynı anda beşamel sosu da hazırlayın. Tereyağını eritip çırpma teli ile karıştırarak unu ekleyip kısa bir süre kavurun. Un topak topak olursa sütü eklediğinizde de çözülmez, tereyağının içinde erimiş sıvı bir un kütlesi olması gerekir. Karıştırmaya devam ederek sütü azar azar ekleyin. Göz göz olana dek karıştırarak pişirin. Tuz ve karabiberi de ekleyin. Soğumaya başladıkça katılaşacağını da hesaba katarak çok koyu kıvamlı olmayan sosunuzu hazırlayın.

Beşamel sos ve kıymalı iç sıcakken yemeğimizi hazırlayacağız ki lazanyalar yumuşasın, çünkü lazanyaları haşlamadan kullanacağız.

Ben dikdörtgen borcam kullandım. Diklemesine yan yana üç lazanya tam sığdı. Borcama bir kepçe beşamel sostan yayıp bir kat lazanya serin. Lazanyanın üzerine kıymalı içten ince bir kat olacak şekilde eşit olarak yayın. Onun üzerine tekrar bir kepçe kadar beşamel sostan dökün. Tekrar lazanya koyarak iç harç bitene kadar bu sırayla işlemleri tekrar edin. En üste bir kat lazanya serip sadece beşamel sosun kalanını dökün. Üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpiştirip fırına verin. Kaşarlar kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun.

Naile ve Handenur'a teşekkürler.

8 yorum:

  1. yapacam bunuuuuuuuuuuuuu:) zaten açımmmm :)

    YanıtlaSil
  2. CANIMELLERİNE SAĞLIK.HARİKA BİR LEZZET.A.E.O

    YanıtlaSil
  3. Ellerine sağlık arkadaşım, nefis görünüyor :)

    YanıtlaSil
  4. selamun aleykum.

    ellerinenize saglik Aslihan hanim.

    lazanya istah acici.:)deneyecegimi sanmiyorum.yillar once denemis ve becerememistim.simdi hic cesaretim yok.:)

    YanıtlaSil
  5. Ben diğerine yazayım derken lazanya da gelivermiş :)
    Kıymalı çok daha lezzetli oluyor kesinlikle :) Afiyet olsun deneyip beğenmenize çok sevindim.
    Aslıhancım ya ne diyeceğim sana, ben yumurtalı köfteyi yaptım, afiyetle bir güzel yedik bitirdik de ama tam onu yaptığım günlerde birkaç gün bizim mutfağın ışıkları patlamıştı onları çıkarıp yerine sarı ışık takmışlar, Fotoğraf çektim ama o sarı ışık altında sapsarı çıkmışlar hep :( bakayım düzenleme ile biraz normale döndürebilirsem çok sevineceğim, akşam yapıp çekiyorum ben hep yemekleri ve beyaz ışıkta çekiyordum, evde de bir tek mutfakta var beyaz ışık, o akşam da böyle olunca diğer odalarda da güzel çıkmadı çok üzüldüm ya.
    Ama tadı nefisti kardeşim Allah razı olsun tekrar.

    YanıtlaSil
  6. amanın bana hamur işi demeyin :) bayılırım :))
    bir ara yapsan da biz de yesek :P

    YanıtlaSil
  7. Afiyet olsun :) Senin lazanya çok daha güzel kızarmış. Ellerine sağlık.

    sevgiler..

    YanıtlaSil
  8. Ve Aleykumus Selam,
    Hepinize teşekkürler Arkadaşlar.

    Anlayamazsın, dene bak yapabilirsin bence.

    Handenur ne diyelim hayırlısı olsun. Yeyip beğenmişsiniz ya, mühim olan bu. Afiyet olsun.

    YanıtlaSil

Hayatın kendisi bir yorumdur aslında. Özgün ol, kendi hikayeni yaşa.
Yorumlarınızla mutlu oluyorum. Hepinize teşekkürler.