10 Şubat 2010 Çarşamba

GAZOZLARDAKİ ALKOL


Aslında Urfa gezi notlarına devam etmeyi düşünüyordum. Ama sevgili yemekyapalım' ın bir sorusu üzerine bu yazıyı yayınlamaya karar verdim. Bundan bir kaç yıl önce gazozlarda alkol olduğu tartışması başlamıştı. Haberlerden hatırlarsınız. Bu tartışmaya Tübitak Raporu nokta koydu. İnsanların "güvenilir marka" olarak bildikleri firmaların ürünlerinde bile alkol görünüyordu bu rapora göre. Sonra Gıda Mühendisleri ve Kimyagerler işin doğrusunu açıkladılar. Konu ile ilgili arşivimde sakladığım bir yazıyı sizlerle paylaşıyorum. Ne yazık ki yazıyı aldığım kaynağı kaydetmemişim. Güvenilir bir haber sitesinde haber olarak çıkmıştı bu yazı ama hangi siteden hatırlayamadım. Google'den bakıp aynı haberi bazı haber sitelerinde buldum, burada alkol markalarını x olarak gizlemişler. Sonuçta araştırmalar her tür gazozda alkol olduğunu söylüyor. Markasının x ya da y olması farketmiyor bu durumda. Konuyla ilgili araştırma yaparken, Tüketiciler Birliği sitesinde yayınlanmış güzel bir yazı buldum. Okumanızı tavsiye ederim. Handenur'un anlattığı konuların çoğunu maddelemiş. Allah bilerek veya bilmeyerek haram yeyip içmekten cümlemizi muhafaza buyursun. Ve son bir not; bir akrabamın Yunanistan'da oturan bir arkadaşının 17-18 yaşındaki oğlunda bir takım değişiklikler görülmeye başlayınca, annesi delikanlıyı doktora götürmüş. Doktor fazla gazoz içmekten dolayı çocukta östrojen (kadınlık) hormonlarının fazla salgılandığını, farketmeyip de geç getirseler bazı şeyler için çok geç kalınabilecek olduğunu söylemiş. Hem kendimize hem çocuklarımıza ev yapımı tertemiz şerbetler, limonatalar, bitki çayları içirelim. İçimiz rahat olur böylece.
İşte yazımız:

Tüketiciler Birliği, alkolsüz diye içtiğimiz gazozlarda az da olsa alkol bulunduğunu açıkladı. Gazlı içecekler ile ilgili yapılan analiz sonuçlarını değerlendiren Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Av. M. Bülent Deniz; “Tüketicinin temel hakkı olan “bilgilenme hakkı” açık şekilde ihlâl edilmekte ve tüketiciler yanıltılmaktadır” dedi. Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Av. M. Bülent Deniz konu ile ilgili yaptığı basın toplantısında şu görüşlere yer verdi: “Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği ile ilgili olarak çıkarılan ve 30.10.1998 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren 98/24 no’lu Alkolsüz İçecekler Tebliği’nin 5/k maddesinde; “Alkolsüz içeceklerde etil alkol miktarının en çok 5.0 g/l olabileceği” belirtilmektedir. Alkolsüz içeceklere ilişkin bir hukuki metinde, içecek içeriğinde alkol bulunmasına cevaz veren bu düzenleme dikkatimizi çekmiş ve konu ile ilgili olarak Tüketiciler Birliği tarafından bir çalışma başlatılmıştır.
Çalışma kapsamında:

Piyasada satılan gazoz ürünlerinin etiketleri üzerinde yapılan incelemelerde, içeriğinde alkol bulunduğuna ilişkin bir bilginin olmadığı, hatta bir üründe de, içerikte alkol ve çözeltisinin kullanılmadığına ilişkin bir bilginin olduğu tespit edilmiştir.Bunun üzerine çeşitli marketlerden satış fişi karşılığında on ayrı gazoz markasına ait birer şişe gazoz satın alınmıştır. Marka seçiminde pazarda yaygın olarak satılan markalar tercih edilmiştir. Satın alınan gazozların içeriğinde alkol olup olmadığının tespiti için Gebze’de bulunan TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi’ne başvurulmuştur. Orijinal ambalajı içinde teslim edilen on adet gazoz şişesinde bulunan sıvı için “IFFJ modifiye rebelin metodu,1983” yöntemiyle etil alkol analizi yaptırılmış ve şu sonuçlara ulaşılmıştır:
Marka* Alkol Oranı
x1 ........ 1.56 g/l (Sensun)
x2........ 1.28 g/l (Almira)
x3........ 1.16 g/l (Uludağ)
x4....... 0.84 g/l (7UP)
x5.......... 0.76 g/l (Fruko)
x6........ 0.60 g/l (Sprite)
x7.......... 0.56 g/l (Çamlıca)
x8......... 0.48 g/l (Tansaş)
x9........ 0.44 g/l (Adesa)
x10.......0.20 g/l (Kipa)
Yapılan araştırmalar ve gıda mühendisliği, kimya mühendisliği ve tıp alanında uzmanlarla yapılan görüşmeler ile gazlı içecek olan gazozlarda, etil alkolün kullanım nedenleri ile ilgili olarak şu sonuçlara ulaşılmıştır:

Bütün gazozlarda tat ve koku verici esanslar kullanılmaktadır. Bu esanslar yağ cinsinden maddeler olup suda çözünmezler. Bu esansların suda çözünmeleri için hem su, hem de yağlarla tam karışabilen, çözünebilen “ara çözücü”lere ihtiyaç bulunmaktadır. Etil alkol gazlı içecek üretiminde bu işlevi yerine getirmek üzere kullanılan bir “ara çözücü”dür.
Gazlı içecek üretiminde tat ve koku verici maddeleri suda çözünür hale getirmek üzere kullanılan etil alkol üretim sürecinde kimyevî bir değişime uğramamakta ve aslî unsuru olan “alkol” olma özelliğini yitirmemektedir.Etil alkol, gazlı içecek üretiminde maliyeti düşük olması nedeniyle kullanılmaktadır. Etil alkol yerine aynı işlevi görmek üzere, örneğin propylen glycol maddesi kullanılması mümkündür. Ancak etil alkol yerine kullanılacak “ara çözücü” hangisi olursa olsun, üretim maliyeti artacaktır.

Buna göre analiz ettirdiğimiz on adet şişede yer alan gazoz sıvılarının tamamında, değişen oranlarda etil alkol bulunmuştur. Analiz ettirilen şişelerin üzerinde yer alan etiketlerin tamamında, içeriğinde etil alkol bulunduğuna ilişkin bir uyarı bulunmamaktadır.Elde edilen sonuçlar, Alkolsüz İçecekler Tebliği’nde belirtilen sınırın altında bulunmakla birlikte içeriğe ilişkin tüm bilgilerin eksiksiz olarak tüketiciye sunulması, tüketicinin temel ve evrensel haklarından biri olan bilgilenme hakkı gereğidir. Bu durumda içeriğe ilişkin yanıltıcı veya eksik bilgi verilmekle tüketicinin en temel hakkı ihlâl edilmektedir.Bu nedenle konu ile ilgili yetkili Tarım Bakanlığı ve Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından öncelikle Türk Standartları Enstitüsü’nün gazozlarla ile ilgili 4080 nolu standardı ve Alkolsüz İçecekler Tebliği’nde yer alan ve gazlı içeceklerde alkol kullanılmasına olanak tanıyan 5/k maddesi kaldırılarak, gazlı içeceklerde alkol kullanılmasını yasaklayan düzenleme getirilmeli, bu maddenin kaldırılmaması halinde tebliğin ismi değiştirilerek, isimde yer alan “alkolsüz içecekler” ibaresi kaldırılmalı ve gerekli denetimler en katı şekilde uygulanarak, tüketicinin bilgilenme hakkının ihlâlinin önüne geçilmelidir.

Öte yandan tüm gazlı içecek üreticisi firmalarını içeriğe ilişkin doğru ve eksiksiz bilgilerin etikette yer alması için gerekli düzenlemeleri en kısa sürede yapmaya çağırıyor ve alkolsüz içecekler konusunda Tüketiciler Birliği olarak gazlı içecekler konusunda tüketiciyi uyarıyoruz: “İçtiğiniz gazozda alkol var!” dedi.

21 yorum:

  1. Canım benim çok faydalı bir konuya değinmişsin.Allah razı olsun.Bizde yıllarır almıyoruz neredeyse.sadece bu seneler içinde 2 vey 3 kez sade olanından almıştık.o da güvenilir değil tabi.Şimdi meyveli sodalar çıktı onunla nefislerini körlüyorum ama onunla ilgilide soru işaretleri var kafamda.
    Hiç bir şey bilmesek şunu bilmek güç değil.dışarı verdiğimiz karbondioksiti gazoz ve kolalarla içeri alıyoruz.Vücudun ihtiyacı olsa onu niye dışarı atsın?
    bir çok konuda ki cahil kafamla ben böyle düşünüyorum.Muhabbetle kal canım...

    YanıtlaSil
  2. Aslıhan ben de tüketiciler birliğine üyeyim ve oradaki birçok yazıdan araştırmalarımda çok faydalanıyorum. Bu bilgileri paylaştığın için Allah razı olsun. Yalnız çocuğun başına gelenlere şoke oldum diyebilirim, gerçi mümkün tabi ama bu derece etkilemesi korkunç birşey..
    Ben de son zamanlarda bu yazılardan dolayı çok ağırlaşmıştım yemek tariflerine yoğunlaştım bu aralar.. Gerçekten ruhuma ağırlık yapıyor bunlar.. Bir de görmezden gelinmesi birilerinin "işine gelmeyen" yazılarımızın insanın moralini bozuyor ister istemez. Ne olursa olsun doğruları söylemekten geri durmamalıyız kardeşim tekrar Allah razı olsun...

    YanıtlaSil
  3. paylasim icin tesekkürler.kolayi gerek saglik problemlerinden gerekse sagliksizligindan dolayi tüketen insanlar degiliz.kaldiki minicik cocuklarina dahi iciren ebeveyinler var...umarim okurlar yazini.

    YanıtlaSil
  4. selamun aleykum Aslihan,

    ben bunu sanirim 2 sene once falan,Alparslan kuytul hocadan dinlemis ve gazli icecek icmekten vazgecmistim.Sonra bir ara gene icmeye basladim,ama cok sukur simdi gazli olan hic bir icecege agzimi surmuyorum.hayatimi su,cay,nadirde olsa ayran ve kahveyle devam ediyorum.:)

    adamlar oyle bir asagiliyor dalga geciyorki,bunu duyupta icenlere hayret ediyorum.ve keisnlikle uretenlerin dinlerinden,insanliklarindanda supheliyim.insALLAH herkes dikkat eder,bunlarda zaten arastirmalardada cikmis,kesinlikle alkol var.insALLAH helalinden yemeye icmeye dahada ozen gosteririz.

    tesekkur ederim arkadasim.bu yaziyi daha fazla insana ulastirmak lazim.ALLAHA emanet ol.

    YanıtlaSil
  5. S A,DUYDUĞUMUZDAN BU YANA ELHAMDÜLİLLAH İÇMİYORUZ HEM KENDİ YAPTIĞIMIZ MEYVE SULARI HOŞAFLAR NE GÜNE DURUYOR DEĞİL Mİ?

    YanıtlaSil
  6. Canım harika bir paylaşım her zamanki gibi..:)

    Handenur ve senin sayende epey yol alıcaz Allah ın izniyle..

    geçenlerdede boza konusu tartışıldı bizim evde durduğu yerde mayalanmaya devam ettiği için haram olma ihtimali çok fazlaymış..:(

    sevgiler canım

    YanıtlaSil
  7. bu blgileri birebir senin ağzından da, heyecanla ve yorulmaksınız anlatırken dinledim. şu ara hiç içmiyorum, bir ara malum marketin malzemelerinden eve bol bol gelince içiyordum sürekli olmasa da.. aman tek gazlı içecek olmalı insanın hayatında, o da maden suyu.. malum tamamen doğal biir gazlı içecek o..

    YanıtlaSil
  8. Teşekkürler, yine faydalandırdın bizleri.. Sayfandaki bilgileri babamla dahi paylaştığım oluyor =) Bizler de ailecek böyle hususlarda dikkat etmeye çalışıyoruz uzun yıllardır..
    (Yalnız bi itirafta bulunmak istiyorum; biz eve almayız gazoz ya da gazlı içeceklerden ama ben içtiğim zaman misafirlikte falan bi bardak diyelim su gibi içiyorum :S anlayamıyorum.. hani müptelası olsam sürekli içsem de vücudum bağımlı olsa, öyle de değil.. zararlı şeylere karşı bi muhabbeti mi vardır nedir midemin :P ehiehi inş. değildir tabi de..)

    YanıtlaSil
  9. Ve Aleykümüs Selam arkadaşlar,

    Cahide Abla çok haklısın. Meyveli sodaya gelince ara sıra ben de içerdim ama geçen seneki tuz ruhu olayı ve içen adamın ölmesi sonucu ürktüm meyveli sodadan.

    Handenur bunları bilmeyen çok kişi var gerçekten. Kim ne derse desin sebatla devam et bence. Bir kişiyi bile uyandırsan kârdır. Mesela ben, peyniri lesitini senin sayfandan öğrendim :)

    Sevgili Betül, teşekkür ederim. Evet en üzücüsü de çocuklara içirmek.

    Sevgili Anlayamazsın, benim de dileğim daha fazla kişiye ulaşması. Umarım gerçekleşir. Sağlık ve din yönünden kim kurtulursa kâr çünkü.

    Sevgili susamçörekotu, haklısınız. İçecek çok helal şeyimiz var aslında. Hem de sağlıklı.

    Rumma'cım sağolasın. Evet bu boza konusu benim de hep kafama takılır. Umarım bir gün açıklayıcı ve kalbimizi kanaat ettiren bir cevap duyabiliriz.

    Hilal abla soda iyi ki var değil mi:) Sizin evden de eksik olmayan sağlıklı bir içecek.

    Kelebek'im sağolasın, babana da okuduğuna sevindim. Gezmede de bırak içmeyi, sana güveniyorum :)

    YanıtlaSil
  10. slm canım kardeşim işte benimde en hashas olduğum konulardan biri . yıllardır helede bayramlarda tanıdıklara anlata anlata dilimde tüy bitti derlerya öyle oldu ama zararlarına inandıramadım .bizim eve hiç girmemiştir çok şükür ( hiç bir türü).
    çok önemli bu konuya değindiğin için teşekkürler sevgiler

    YanıtlaSil
  11. Aysun Abla teşekkür ederim. Evinize hiç girmemiş olması ne büyük mutluluk. Tanıdıkların da bir gün ikna olurlar inş duya duya. Anlatmaya devam :)

    YanıtlaSil
  12. ASLIHAN HANIM YAYINLADIM İZİN İÇİN TŞKLR

    YanıtlaSil
  13. Sayfamı ziyaretin ve bu çok değerli bilgileri bizlerle paylaştığın için çok teşekkür ederim canım, sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  14. Aslıhancım cumanı tebriğe geldim canım,
    Cuman mübarek olsun.Rabbim nice cuma günlerine hayırlarla çıkarsın inşaallah.

    YanıtlaSil
  15. Allah Allah bazı şeyleri anlayamıyorum ülkemizde gıda üzerine bu kadar önemli bir konu üzerinde bu yanlışlıklar olurken yetkililer nerde minicik bedenlere alkol içirmek ne demek paylaşımın için teşekkürler

    YanıtlaSil
  16. Sağol canım dehşete düştüm zaten içmiyor ve içirmiyordum benim aklıma takılan bi konuda ekmek mayaları bira mayasından mı üretiliyor bu ekmek mayaları nasıl bir maddedir.Bilgilendirirsen sevinirim senin araştırma bilgilerine çok güveniyorum sevgiler

    YanıtlaSil
  17. Canım hayırlı cumalar, dualarda buluşmak dileğiyle ,sevgiler

    YanıtlaSil
  18. Havvanur Hanım rica ederim. Yayınladığınız için teşekkür ederim.

    Sevgili Ballı Cimcime, rica ederim. Hoşgeldiniz. Ben de size teşekkür ederim.

    Cahide Ablacım Allah razı olsun. Amin diyorum güzel duana. Sana da hayırlı cumalar.

    Sevgili Hanife, ben teşekkür ederim. Hoşgeldiniz.

    Sevgili Keyfeseyran, çok teşekkürler. Bu konuda pakmaya markalı mayanın güvenilir olmadığını duymuştum yıllar önce. O markayı kullanmıyorum o yüzden ama çok kapsamlı da araştırmadım. Şüpheli diye sakındım. Diğer markaların mayasını kullanıyorum. Mayalar konusunda ciddi bir araştırmam olmadı. Yalnız bu konuda Sarmaşık Eczanesi bloğunun yazarı Sevgili Handenur'a ayrıca danışabilirsin. (Helal gıda konusunda çok faydalı yazılar paylaşıyor, bloğunu takip etmeni öneririm. sarmasikeczanesi.blogspot.com). Onun bir yazısına yaptığı yorumda mayalardan bahsediyordu. O yorumu aynen kopyalayayım "Eski hamur/eski maya ile profesyonel ekmekçiler bile ekmek yapıyorlar artık, eminim çok güzel oluyordur, eskilerin bir bildiği var derim hep:)Mayalı hamur da neticede maya içerir, bakteriler de uygun ortam bulunca sürekli çoğaldığı için zincirleme olarak hamurlar kullanılabilir. ama artık evlerde sürekli ekmek pişmediği için bunu yapan da çok azaldı sanıyorum. Mayanın ise Saccharomyces cerevisiae bakterisinin kültüründen elde edileni sağlığa zararlı değil ve dinen de kullanımında bir sakınca olmadığını araştırmıştım. Mayayı da rahatlıkla kullanıyorum." Hendenur maşaAllah çok güzel araştırıyor. onun araştırmalarına güveniyorum. Sevgiler.

    Rumma'cım sağolasın. İnşaAllah, bilmukabele.

    YanıtlaSil
  19. canım geç döndüm kusura bakma, lazanya tarifini demişsin, tabii ki yayımlayabilirsin, sorun değil.

    sevgiler..

    YanıtlaSil
  20. aslıhancım hayırlı cumalar demeye geldim aeo sevgiler

    YanıtlaSil
  21. Naile teşekkür ederim, ilk fırsatta yayınlayacağım inş.

    Aysun Ablacım teşekkürler.

    YanıtlaSil

Hayatın kendisi bir yorumdur aslında. Özgün ol, kendi hikayeni yaşa.
Yorumlarınızla mutlu oluyorum. Hepinize teşekkürler.