19 Şubat 2010 Cuma

CUMA

Hayırlı Cumalar Arkadaşlar,
Hayat koşuşturmacasında zaman zaman sıkıntılar, badireler atlattığımız oluyor. Dünya dâr-ı imtihan değil mi zaten? Arkamıza dönüp baktığımızda "böyle boş bir mesele için mi üzmüşüm kendimi?" ya da "anlamayacak olana neden konuştum ki" dediğimiz anlar oluyor. Zaman ilerledikçe insan daha iyi anlıyor ki bu dünyada Allah'tan (c.c.) gayrı her şey gerçekten boş. Hayatın faniliğini düşününce saçma sapan olduğunu daha iyi kavradığım bazı meselelere üzüldüğüm zaman, kendi kendime hep "üzüleceksen bir Allah'a kul olamadığına üzül, ağlayacksan bir bunu için ağla" derim. Her durumda yanımızda bir tek O var, asla terketmeyen, asla vefasızlık etmeyen...

"Ne sen varsın,ne ben,ne yâr,ne kimse; O var!
Bütün sevdiklerin elden gittiyse; O var!
Yıkılmaz dayanak,kırılmaz destek; O var!"

Son zamanlarda değişik düşüncelere kapılan bazı kimselerin çeşitli bahanelerle cuma namazını terkettiğine üzülerek şahit oluyoruz. Neden kılmadıkları sorulduğunda "Burası İslam devleti değil. Böyle yerde kılınmaz. Hocamız öyle dedi." gibi cevaplar veriyorlar. Bunca âlimin bilemediğini!! onlar biliyorlar demek ki. Ancak gözden kaçırdıkları bir nokta var. Cuma namazının farziyeti, bir hükümdür. Bu kişilerin söyledikleri ise bir yorumdur. Yorum mu üstündür hüküm mü, bunu anlayamıyorlar. Ya da işlerine öyle geliyor. Birileri inançları farklı noktalara çekmeye çalışıyor, birileri de bu tuzağa düşüyor ne yazık ki. Bu konuda Kütüb-ü Sitte'de geçen bir Hadis-i Şerif'i aşağıda verdim. Mümkün olduğu kadar e-posta vb yollarla duyurabilirsek belki bir iki kişinin dahi olsa uyanışına vesile oluruz. Gayret bizden, hidayet Allah'tan. Hepinize hayırlı cumalar dilerim.

CUMANIN FARZİYYETİ 6272 - Hz. Cabir İbnu Abdillah radıyallahu anh anlatıyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam (bir gün) bize hitap etti ve dedi ki: "Ey insanlar! Ölmezden önce Allah'a tevbe edin. (Musibet hastalık, yaşlılık gibi) ağır meşguliyetlere düşmezden önce salih ameller işlemede acele edin. Çok zikir ederek, gizli ve açık çok sadaka vererek Allah'a karşı üzerinizdeki borcu ödeyin ki bol rızka, ilahi nusrete ve ıslah-ı hale mazhar olasınız. Bilesiniz Allah, benim içinde bulunduğum şu makamda, şu günde, şu ayda, bu yıldan Kıyamet'e kadar devam etmek üzere Cum'a namazını farz kıldı. Kim bunu, benim sağlığımda veya ölümümden sonra adil veya zalim bir imam oldukça, istihfaf ederek veya inkar ederek terkedecek olursa Allah onun iki yakasını biraraya getirmesin, işine bereket vermesin. Haberiniz olsun! O kimsenin tevbe etmedikçe ne namazı, ne zekatı, ne haccı, ne orucu, ne de makbul bir iyiliği vardır. Kim de tevbe ederse Allah onun tevbesini kabul eder. Haberiniz olsun! Bir kadın bir erkeğe imamlık yapamaz. Bir bedevi de muhacire imamlık yapamaz. Facir de mü'mine imamlık yapamaz. Ancak fasık zor kullanır mü'min de onun kılıncından ve kamçısından korkarsa bu durumda imama uyar."

10 yorum:

  1. yüzsüzlük ya sizin ikaz yazınızda hala altta duruyor..
    sağ tuş yasağı yapın diyeceğim ama onuda birçoğu açıyor .ama yinede az bişey de olsa önlem olmuş olur.
    izinsiz olması kul hakkının alası ..

    YanıtlaSil
  2. Aslıhan ne güzel söylemişsin herşeyi, hadis de ortada söylenecek söz yok bunun üzerine, Allah razı olsun..

    Yazını alan kişi link verip altına hakkını helal et kardeşim yazmış şimdi gördüm.

    Hayırlı cumalar kardeşim..

    YanıtlaSil
  3. Sevgili Sevgi, sağ tuş iptalini yapmayı düşünmüştüm bir ara ama dediğiniz gibi o da aşıldığı için vaz geçtim.
    Hendenur bana da yorum yazmış, gerekli açıklamayı yapmış (blogcu adresime). Bir saati geçtikten sonra yazdı gerçi ama olsun. Bu nedenle yukarıdaki notu değiştirdim. Yazıyı alıntı sanmış, öyle diyor :) Her neyse, sonuçta helallik istemiş. Ben de helal ettim. Tepkim, son zamanlarda ayyuka çıkan emek hırsızlığı olaylarından dolayı idi. Sıkıntı giderildi yani elh.

    YanıtlaSil
  4. Aslıhancım güzel bir konuya değinmişsin canım.Allah Razı olsun.
    Yazılarımız hep çalınıyor,Zümrüt evler,örgü-modelleri,çekirdek sanat,bu üç site benim blogu resmen sömürmüşler.Kilit koymak istemiyorum.Zaten çözüm değil,hırsıza yolmu yo demişler ya.Birde kopyalasınlar diyorum artık.Yazdığım ayetleri hadisleri benim sayfamda görmezlerse onların sayfalarında görürler belki birilerine faydası olur.Ne yapalım,sanalda böyle demek ki.Hayırlı cumalar dilerim kardeşim

    YanıtlaSil
  5. Selamün aleyküm Aslıhan'cığım, hayırlı cumalar. Yazın çok güzel Allah razı olsun.Bu hadisi etrafımızda cuma namazı kılmayanlara tekrar hatırlatmak lazım.Allaha emanet ol,selam ve dua ile...

    YanıtlaSil
  6. arkadaşım kopyalamaya karşı güzel ve başarılı bir yöntem var.bir site var ve kayıt yaptırıp,eklentinin kodlarını html ne ekliyosun ve yazılarını çalan,yazını yayınlarken senin bloğuna link veriyo.ama bunu çalan kişi bilmiyo.yani senin yazını kopyalayıp,yazına eklediğinde senin linkinde otomatik yazına ekleniyo.bu dediğimi yukarıdaki yazında bahsettiğin kişi için demiyorum,sonuçta o hatasını anlayıp,helallik istemiş.ama yazıların güzel ve dikkat çekici olduğundan bundan sonra çalan çok olur.bence bu eklentiyi yap.Cahide ablayada söyliyim bu eklentiyi oda yapsın.hayırlı cumalar canım.

    YanıtlaSil
  7. harika bir paylaşım.. denetim sonrası dnlenme molasında da çok iyi geldi.

    YanıtlaSil
  8. Aslıhancım sağol yazılarını hergün bir nefes de okuyorum

    YanıtlaSil
  9. Hu huuu evde yoksun biliyorum şekerim =) kapını tıklatıyorum şimdi, inş. bir dahaki gelişimde içeri de girerim :P bekle beni dönüşüm muhteşem olucek :)))

    YanıtlaSil
  10. Cahide Abla hep oluyor bu ne yazık ki. Tek teselli gören birine faydalı olabilecek olması.

    Ve Aleykumus Selam Sevgili Özlem, teşekkür ederim.

    Hazalcım sağolasın, yöntemi uygulayacağım inş. Aslında dün denedim ama kaydı gerçekleştiremedi bir türlü. Tekrar deneyeceğim inş.

    Hilal abla geçmiş olsun, denetim bitti :)

    Urfa'daki Dostum, teşekkür ederim.

    Kelebek'im buyur gel, sana kapım hep açık :)

    YanıtlaSil

Hayatın kendisi bir yorumdur aslında. Özgün ol, kendi hikayeni yaşa.
Yorumlarınızla mutlu oluyorum. Hepinize teşekkürler.