20 Şubat 2010 Cumartesi

ÇOCUKLUK MİMİ

Sarmaşık Eczanesi Sevgili Handenur bana çocukluk mimi göndermiş. Mimleri okumak çok keyifli cevaplamaksa çok zor gelir bana. Ama bu şimdiye dek aldığım en rahat cevaplanabilecek mim. Eski günlerimi yâd ettim okurken de cevaplarken de. İşte benim cevaplarım:

1. Sizi mimleyen kişinin linkini verin: Sarmaşık Eczanesi

2. Çocukluğunuzda anne ve babanızla (yada aile büyükleri) yaptığınız ve sizi siz yapan şeylere katkısı olan bir olay veya bir aktivite...ve hangi yönünüze katkısı oldu?

Kurban Bayramı’nda iki halam ve biz babaannemlerin bahçeli evinde toplanır, bayramı birlikte geçirirdik. Sabah namazıyla uyanır ve Rahmetli büyükbabamın camiden gelmesini kapılarda beklerdik. Kış olsa, çat çat soğuk olsa bile muhakkak hepimiz bahçeye çıkardık. O gelir gelmez kurbanı keserdi ve en küçüğünden en büyüğümüze kadar hepimiz işe girişir, kurbanın bir ucundan tutardık. Bizler diğer işleri yaparken annem hemen mangalda cızbız yapardı ve etler hazır olunca sofra kurulur, kahvaltı edilirdi. Kurbanda et pişene kadar ağzımıza hiçbir şey koymazdık. Rahmetli büyükbabam “orucumuzu kurbanla açalım” derdi. Bu adet bizim için çok önemliydi. Sonra da birbirimizle bayramlaşır ve kurban işine kaldığımız yerden devam ederdik. Babaannem de her bayram büyükbabamın elini öperdi. Bu bayramlar benim aile yönüme katkıda bulundu. Ailenin bir arada toplanması, aile büyüğünün heyecanla beklenmesi, hanımın beye-küçüğün büyüğe gösterdiği saygı, sofraya dağınık değil ailece oturmak, sevgi dolu etkinlikler… Allah gördüğümüzden geri koymasın ama şimdi en çok neyi özlüyorsun derseniz, kapının arkasında büyükbabamın camiden gelişini beklemeyi özlüyorum.

3. Çocukken oynamayı en sevdiğiniz oyun ve oyun aparatı neydi?

Hımbıl, isim şehir ve bahçeli evde oyun. Hımbıl ve isim şehirden dolayı kâğıt ve kalem. Bahçeli evde oyunda ise halamın çocuklarıyla bahçede bakkal, ev sahibi, misafir gibi rollere bürünür; kayısı ağacının yapraklarından para yapardık. Kiraz ağacının tepesine çıkar kiraz yerdik. Bir de salıncağımızda sallanırdık.

4. Çocukluğunuz veya ilk gençliğinizle ilgili keşke daha farklı olsaydı dediğiniz bir durum?

Kendimi bildim bileli “keşke bir ağabeyim olsaydı” demişimdir. O kadar ki herkes “Cennet’te şunu ver bunu ver Allah’ım” diye dua ederken, ben “bana hayırlı bir abi ver” diye dua ederim :)

5. Sokakta oynar mıydınız? Neler oynardınız?

Evet oynardık. Saklambaç, yakan top, çelik çomak ve yedi kiremit en gözde oyunlarımızdı.

6. Çocukluk veya ilk gençlikle ilgili iyi ki böyle olmuş dediğiniz bir olay?

Hayatımın ilk altı yılını babaanne ve büyükbabamlarla geçirdim. O zaman evimiz yapılıyordu, bitmemişti. Ev bitene kadar onlarla beraber yaşadık. Babaanne-büyükbaba sevgisi, saygı, Konya kültürü, aile değerlerini öğrenmek gibi açılardan bu durumun bana çok katkısı oldu.

7. Varsa çocukluk dönemine ait bugünü etkileyen bir olay veya anı.

Daha ufacık bir çocukken ve okula gitmezken öğretmen olmak isterdim. Yakınlarım bilirler, öğretmenlik, ömrüm boyunca hayallerimi süsleyen bir tutku olmuştur. Hâlâ da öyledir. O yaşlarda bir çocukken, doğuya atanan öğretmenlerin "terör/mahrumiyet bölgesi/vs..." gibi nedenlerle tayin edildikleri yere gitmemelerine üzülür, "Orası da bizim memleketimiz, doğulu çocuklar da bizim çocuklarımız. Neden gitmiyorlar ki? O çocuklar neden boynu bükük kalsın? Ben öğretmen olacağım ve gönüllü olarak doğuya gideceğim." derdim. Kendimi, dışlanmış bir doğu çocuğu gibi hissederdim. Şimdi düşününce hayret ederim, henüz beş ya da altı yaşındaydım o zaman, ne kadar da idealistmişim! Fakat üniversiteye girmeme 3 yıl kala eğitim sistemimizde yapılan bir değişiklik öğretmenlik tercih etmeme mani oldu, nasipmiş mühendis oldum. Hala da beklerim o aksaklık giderilse de tekrar okuyup öğretmen olsam diye. Büyük hayalim bu çünkü... İlkokulda öğretmen bir işi çıktığında sınıfı bana bırakıp giderdi :) Bu isteğimden olsa gerek, her ne kadar şu an mühendis olsam da, çok zaman öğretmen muamelesi görürüm. İşyerinde ya da aile çevresinde bir ders verilecek ise bana başvurur ve “haydi eğitim müdürü, derse” derler :)
Ben de şu arkadaşlarımı mimliyor ve cevaplarını merakla bekliyorum:

13 yorum:

  1. harikaydı
    eskilere götürdün beni
    ben de sorular her ne kadar çok zor olsa da :) cevaplamaya çalışacağım

    YanıtlaSil
  2. canım mim için çok sağol.en kısa zamanda cevaplicam.yazdıklarında kendimi buldum.Kurban bayramını bizde böyle kutlardık ve hımbıl ve diğer oyunlar.hala arkadaşlarla şimdi dahi hımbılı oynarız.hayırlı günler

    YanıtlaSil
  3. a birde yazmayı unttum canım sana tavsiye ettiğim eklentiyi Cahide ablayada söyledim ve o yaptı.bence sende yap.

    YanıtlaSil
  4. selamun aleykum Aslihan,

    guzel arkadasim en kisa zamanda senin mimi okuyp.kendi mimomuda cevapliyacam:)ALLAHA emanetsin.layik gordugun ve beni bu mimlere bagimli hale getirdiginiz icin tesekkurler:)

    YanıtlaSil
  5. Ne güzel anıların varmış senin de Aslıhan.. Allah kendi çocuklarının da mutlu bir çocukluk geçirmesini nasip etsin inşallah..Allah'a emanet ol dostum..

    YanıtlaSil
  6. Canım o kadar güzel anlatmışsınki anılarını hem çok beğendim hemde çok duygulandım.Babannemi çok küçük iken kaybettim onunla ilgili hiç bir anımın olmadığı geldi aklıma.Aile büyükleriyle bir arada büyümek güzel bie şey.

    YanıtlaSil
  7. Sevgili kardeşim geniş bir zamanda seni tanımak için sayfana inşaallah yeniden geleceğim..
    Ben, abim olmadığı için Allah' şükrederdim :)
    Hayırlı haftalar,O(c.c)'na emanet ol,sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  8. aslıhancım ne hoş cevaplamışsın mimi .hayırlı haftalar
    aeo

    YanıtlaSil
  9. Ne güzel anıların olmuş çocukken.
    büyüklerinizle büyümeniz herkesin sahip olamadığı bir şey bu duyguyuda yaşamışsınız ne mutlu.

    YanıtlaSil
  10. Keşke abim olsaydııı :P aynen ben hala bu yaşımda iç geçiririm olmadığı için.. bir de kardeşim olsun isterdim=) Ama bi ablaya sahip olduğum için ayrıca bi sevince de sahibim elh.=) tabi bu aralar yanımda olmadığı içün bi üzünç de yok değil..

    Sayın bayanım ya benzeşiyor bizim çocukluk hatıraları=) biz de babanne, dede yanında büyüdük ve seninkine benzer anılarım var benim de.. şuan dedem hayatta değil ama baannem sağ elh. ve o genelde gelmiş, geçmiş yaşadığı ne varsa anlatır bana ben dinlerim hiç de sıkılmam :) İnsanın hayatında hakikaten önemli böyle büyüklere sahip olması ve onların gözetimi altında büyümesi, gelişmesi.. Rabbim eksiklerini göstermesin ama mecburen göç ediyorlar bu dünyadan vakti zamanı gelince.. Rabbim razı olsun onlardan..

    Çocukken oynadığım oyunlar kısmına hiç girmeyeyim :P çok oyun oynardım ya hu! Hiç bitmezdi akşamları eve çağrılınca oyun oynarken -Du bi anne yaa hakkımı alayım da gelcem- deyişlerim :))

    Nerdeyse ben de mimlenmiş gibi yorum yazdım hee =) Yorumumu burada sonlandıraraktan, selamlarımı, sevgülerimi kıymetli zatına takdim ederim =)
    Veee bu minik kız sana çiçek hediye veriyor =) (hem hani bi sevgi ödülü verdiydin bana ya, ben de bu sefer boş gelmedim işte :P )

    http://fc03.deviantart.net/fs47/i/2009/216/2/d/a_pink_daisy_for_abby_by_bkitten1.jpg

    Dönüşüm muhteşem mi oldu ne ^_^

    YanıtlaSil
  11. Hilal Abla, Hazal, Anlayamazsın; teşekkürler.

    Handenur amin diyorum güzel duana.

    Fatma Hanım, üzüldüm. Aile büyüklerinin yanında büyümek çok güzel gerçekten. Allah her çocuğa nasip etsin hayırlısıyla.

    Sevgili hayatcemresi teşekkür ederim. Benim istediğim hayırlı bir abi ama :) Şikayet edilecek bir abi değil :)

    Aysun abla, iç ses teşekkür ederim.

    Kelebek'im, ablanın yokluğunda ben varım yahu =) Üzülme sen. Çocukluk anılarımız benzeşiyormuş gerçekten. Aslında mimi sana da yollayacaktım ama emin olamadım, belki sayfanda mim yayınlamak istemezsin diye vazgeçtim :) Çiçek ve çocuk için teşekkürler, gerçekten dönüşün muhteşem oldu =) Eksik olma hiç.

    YanıtlaSil
  12. aslıhancım nasıl unutursun hımbılı:))hani kağıtlara renk,meyve,isim gibi şeyler yazıp,dağıtıp,herkes 3 tane alıyor ve sıra ile herkes bir taneyi birbirine veriyor, kim 3 tane aynıyı bir araya getirse hımbıl yapıyor.ve puan hanesine yazılıp,birinci belli oluyordu.ben hala oynadığımdan untmadım,şimdide yeğnime öğrettim.sende anne olunca çocuğuna öğretirsin inşallah.hayırlı günler canım

    YanıtlaSil
  13. Hah tamam şimdi oldu. Bazı ayrıntılar bulanıktı, açıklandı şimdi =) Sağolasın.

    YanıtlaSil

Hayatın kendisi bir yorumdur aslında. Özgün ol, kendi hikayeni yaşa.
Yorumlarınızla mutlu oluyorum. Hepinize teşekkürler.