Bu böreği, tariflerini denemeyi çok sevdiğim Yapraksarma Ablam'da gördüm. Ondan aldığım diğer tüm tarifler gibi bu da tuttu. Merkezdeki bir iki sırayı ben açtım. Kalanını sağolsun annem açtı. Sonuç gerçekten güzeldi. Orijinal tarifini bu adresten görebilirsiniz.
İşte tarifimiz:
* 1su bardağı süt
* 1 çay bardağı sıvıyağ
* 1 çay kaşığı tuz
* 2 yumurta(sarısının birisi yüzüne)
* 1 paket kabartma tozu
* aldığı kadar un
İçi için:
* 1 demet maydonoz
* 1 kalıp beyaz peynir
Tüm malzeme ile yumuşak bir hamur elde edin. Hamuru 7-8 bezeye bölüp açabildiğiniz kadar ince açın. Daha sonra açtığınız hamurun uç tarafına peynirli harçtan koyup rulo sarın. Ben ilk bezelere böyle yaptım ama annem içi yaymanın daha iyi olacağını söyledi. Sonraki bezelere yayıp yaptık. Daha sonra yağladığınız tepsinin ortasından başlayarak rulo sardığımız hamuru gül böreği gibi ard arda dizin. En son üzerine yumurta sarısı sürüp çörek otu atarak ısınmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Tariflerde her nedense hep "ısıtılmış fırın" deniyor. Ben genellikle hep soğuk fırında pişiriyorum ve çok güzel de oluyor. Benim çocukluğumda hep soğuk fırına konurdu. Bu ısıtılmış fırtın hikâyesi sanki israf olacak gibi düşünüyorum =) Deneyenlerinize afiyet olsun. Sevgilerimle.
selamun aleykum,
YanıtlaSilellerine saglik Aslihan.elde acilan borek kadar lezzetli borek yok bence.oyle guzel oluyorki,pus pus,yumsacik:)
annenin basina atmissin iki tanesini actiktan sonra.:))
börek gerçektende yakışıklı görünüyor ama ben el açması börekleri aslaaaaaaa yapamıyorum!!
YanıtlaSilyapanlarada çok imreniyorum
anneninde seninde ellerinize sağlık
Gerçekten şahane olmuş,ellerine sağlık...
YanıtlaSilCanım kardeşim,
YanıtlaSilelinize sağlık börek hem bereketli hem de ,elde açma olduğu için nefis olmuştur ,
bende de fırını önceden ısıtma huyu pek yok :)
sevgilerimle...
Rabbime emanet olun.
kız böreğindemi yakışıklısı olurmuş :))
YanıtlaSilama pek güzel olmuş, helede çörekotuna bayılırım(hadis-i şerifde de geçiyor, Efendimiz hergün 3 tane çörekotu yermiş.)
ellerine sağlık handenur'cum, çok öptüm canım :)
Aslıhancım harika bir börek olmuş.Elde açmanın yerini hiçbiri tutmuyor.Anneninde seninde ellerine sağlık canımsın...
YanıtlaSilVe Aleykumus Selam Anlayamazsın,
YanıtlaSilAynen dediğin gibi oldu, anneme yıkıverdim :) Baya bi yorulmuştum da o gün.
Sevgili Yemekyapalım, çok zor değil aslında. Zamanla daha da iyileşiyor.
Sevgili Esra, teşekkür ederim.
Sevgili hayatcemresi ve Cahide abla, teşekkür ederim.
Tubacım sen çok yaşa e mi =) Adresleri karıştırdın herhal, ben Aslıhan. Handenur Sarmaşık Eczanesi'nde =)
Selamün Aleyküm Aslıhan hanım,böreğiniz gerçekten de yakışıklı olmuş,sıcak çayla nede güzel gider,sizin de annenizin de ellerine sağlık.Selam ve dua ile...
YanıtlaSilAslıhan maşallah ne güzel olmuş kızarmış çıtır çıtır ellerinize sağlık annenin de senin de.
YanıtlaSilBenim elde açarak yapabildiğim tek börek bu tarz börekler oluyor, rulo yapınca hatalar kapandığı için yamuk yumuk açıp sarıyorum börek oluyor :D
Yapraksarma da sağolsun, denemek lazım inşallah :)
Ve Aleykumus Selam Özlem Hanım, çok teşekkür ederim.
YanıtlaSilHandenur sağolasın. Haklısın, bu tip börekler yamukluğu bile kapatıyor :) Denersen fikrini paylaş olur mu?
Sevgilerimle.
Canim annenin ve senin ellerine saglik olsun,
YanıtlaSilboregin gerçekten çok yakisikli duruyor :)
Sevgili Aslıhan,
YanıtlaSilYakışıklı börek : ) nefis olmuş, annenin ve senin ellerinize sağlık.
Bu arada;
Fırını önceden ısıtmak fırının elektirikli veya gazlı olmasına bağlı olarak değişebilir.
Benim fırınım doğalgazlı, eğer yemeği yada böreği yapmaya başlamadan önce fırını yakıp, ısıtmazsam bu sefer börek içindeyken önce kendini ısıtmaya çalıştığı için zaman kaybı oluyor.
Önceden ısıtmak, zaman kazanmak için benim fırınımda şart oluyor.
Ablam ve kızkardeşimin fırını elektrikli, bazen fırını önceden ısıtmadan o kadar kısa sürede bir şeyler pişiriyorlar ki dehşete düşüyorum.
Bir de;
Blogspot'ta sayfa açmana çok sevindim, blogcu'da ki sayfan çok zor açılıyordu.
Mihribancım sağol. İsmi ilk duyduğumda bana da çok ilginç gelmişti, insan gülümsemeden edemiyor. Yakışıklı börek :)
YanıtlaSilMuhterem Hanım teşekkür ederim. Bizim fırın da elektrikli. Demek doğalgazlı fırınlar geç pişirdiği için önceden ısıtılıyor. Bunu bilmiyordum. Haklısınız, blogcu hep hata veriyordu. O da duruyor ama bu sayfanın kullanımı gerçekten daha rahat.
ellerinize saglık gecekten yakısıklı börek olmus:)sevgiler
YanıtlaSilBu yakışıklı böreği yapsa yapsa güzel bayan yapar =) o da süper yapar.. Urfasever hatuna maş. maş. ^_^ börek çeşitlerinin nerdeyse hepsini severim.. elde açmanın da ayrı bi tadı oluyor zati.. bi de çarşaf böreği var ki, incecik oluyor, uzattıkça uzar mübarek hamur =)) ve ince olunca açması çıtır çıtır bir böreğe dönüşür.. en başında
YanıtlaSildediğimiz gibi ne çeşit olursa severuk börekciklerin hepsini de beyaaa :P
Sevgili Tülin, teşekkür ederim.
YanıtlaSilKelebek'im börek severmiş demek =) İyi oldu bak öğrendiğim. Ama börek çeşitleri de sevilmez mi di mi =)
selam ellerınıze sağlık nefıs görünüyor
YanıtlaSilBelguzaranne, hoş geldiniz. Teşekkür ederim.
YanıtlaSil