15 Şubat 2010 Pazartesi

YAKIŞIKLI BÖREK

Bu böreği, tariflerini denemeyi çok sevdiğim Yapraksarma Ablam'da gördüm. Ondan aldığım diğer tüm tarifler gibi bu da tuttu. Merkezdeki bir iki sırayı ben açtım. Kalanını sağolsun annem açtı. Sonuç gerçekten güzeldi. Orijinal tarifini bu adresten görebilirsiniz.
İşte tarifimiz:
* 1su bardağı süt
* 1 çay bardağı sıvıyağ
* 1 çay kaşığı tuz
* 2 yumurta(sarısının birisi yüzüne)
* 1 paket kabartma tozu
* aldığı kadar un
İçi için:
* 1 demet maydonoz
* 1 kalıp beyaz peynir
Tüm malzeme ile yumuşak bir hamur elde edin. Hamuru 7-8 bezeye bölüp açabildiğiniz kadar ince açın. Daha sonra açtığınız hamurun uç tarafına peynirli harçtan koyup rulo sarın. Ben ilk bezelere böyle yaptım ama annem içi yaymanın daha iyi olacağını söyledi. Sonraki bezelere yayıp yaptık. Daha sonra yağladığınız tepsinin ortasından başlayarak rulo sardığımız hamuru gül böreği gibi ard arda dizin. En son üzerine yumurta sarısı sürüp çörek otu atarak ısınmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Tariflerde her nedense hep "ısıtılmış fırın" deniyor. Ben genellikle hep soğuk fırında pişiriyorum ve çok güzel de oluyor. Benim çocukluğumda hep soğuk fırına konurdu. Bu ısıtılmış fırtın hikâyesi sanki israf olacak gibi düşünüyorum =) Deneyenlerinize afiyet olsun. Sevgilerimle.



18 yorum:

  1. selamun aleykum,

    ellerine saglik Aslihan.elde acilan borek kadar lezzetli borek yok bence.oyle guzel oluyorki,pus pus,yumsacik:)

    annenin basina atmissin iki tanesini actiktan sonra.:))

    YanıtlaSil
  2. börek gerçektende yakışıklı görünüyor ama ben el açması börekleri aslaaaaaaa yapamıyorum!!
    yapanlarada çok imreniyorum
    anneninde seninde ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  3. Gerçekten şahane olmuş,ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  4. Canım kardeşim,
    elinize sağlık börek hem bereketli hem de ,elde açma olduğu için nefis olmuştur ,
    bende de fırını önceden ısıtma huyu pek yok :)
    sevgilerimle...
    Rabbime emanet olun.

    YanıtlaSil
  5. kız böreğindemi yakışıklısı olurmuş :))

    ama pek güzel olmuş, helede çörekotuna bayılırım(hadis-i şerifde de geçiyor, Efendimiz hergün 3 tane çörekotu yermiş.)

    ellerine sağlık handenur'cum, çok öptüm canım :)

    YanıtlaSil
  6. Aslıhancım harika bir börek olmuş.Elde açmanın yerini hiçbiri tutmuyor.Anneninde seninde ellerine sağlık canımsın...

    YanıtlaSil
  7. Ve Aleykumus Selam Anlayamazsın,
    Aynen dediğin gibi oldu, anneme yıkıverdim :) Baya bi yorulmuştum da o gün.

    Sevgili Yemekyapalım, çok zor değil aslında. Zamanla daha da iyileşiyor.

    Sevgili Esra, teşekkür ederim.

    Sevgili hayatcemresi ve Cahide abla, teşekkür ederim.

    Tubacım sen çok yaşa e mi =) Adresleri karıştırdın herhal, ben Aslıhan. Handenur Sarmaşık Eczanesi'nde =)

    YanıtlaSil
  8. Selamün Aleyküm Aslıhan hanım,böreğiniz gerçekten de yakışıklı olmuş,sıcak çayla nede güzel gider,sizin de annenizin de ellerine sağlık.Selam ve dua ile...

    YanıtlaSil
  9. Aslıhan maşallah ne güzel olmuş kızarmış çıtır çıtır ellerinize sağlık annenin de senin de.
    Benim elde açarak yapabildiğim tek börek bu tarz börekler oluyor, rulo yapınca hatalar kapandığı için yamuk yumuk açıp sarıyorum börek oluyor :D
    Yapraksarma da sağolsun, denemek lazım inşallah :)

    YanıtlaSil
  10. Ve Aleykumus Selam Özlem Hanım, çok teşekkür ederim.

    Handenur sağolasın. Haklısın, bu tip börekler yamukluğu bile kapatıyor :) Denersen fikrini paylaş olur mu?

    Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  11. Canim annenin ve senin ellerine saglik olsun,
    boregin gerçekten çok yakisikli duruyor :)

    YanıtlaSil
  12. Sevgili Aslıhan,
    Yakışıklı börek : ) nefis olmuş, annenin ve senin ellerinize sağlık.
    Bu arada;
    Fırını önceden ısıtmak fırının elektirikli veya gazlı olmasına bağlı olarak değişebilir.
    Benim fırınım doğalgazlı, eğer yemeği yada böreği yapmaya başlamadan önce fırını yakıp, ısıtmazsam bu sefer börek içindeyken önce kendini ısıtmaya çalıştığı için zaman kaybı oluyor.
    Önceden ısıtmak, zaman kazanmak için benim fırınımda şart oluyor.
    Ablam ve kızkardeşimin fırını elektrikli, bazen fırını önceden ısıtmadan o kadar kısa sürede bir şeyler pişiriyorlar ki dehşete düşüyorum.
    Bir de;
    Blogspot'ta sayfa açmana çok sevindim, blogcu'da ki sayfan çok zor açılıyordu.

    YanıtlaSil
  13. Mihribancım sağol. İsmi ilk duyduğumda bana da çok ilginç gelmişti, insan gülümsemeden edemiyor. Yakışıklı börek :)

    Muhterem Hanım teşekkür ederim. Bizim fırın da elektrikli. Demek doğalgazlı fırınlar geç pişirdiği için önceden ısıtılıyor. Bunu bilmiyordum. Haklısınız, blogcu hep hata veriyordu. O da duruyor ama bu sayfanın kullanımı gerçekten daha rahat.

    YanıtlaSil
  14. ellerinize saglık gecekten yakısıklı börek olmus:)sevgiler

    YanıtlaSil
  15. Bu yakışıklı böreği yapsa yapsa güzel bayan yapar =) o da süper yapar.. Urfasever hatuna maş. maş. ^_^ börek çeşitlerinin nerdeyse hepsini severim.. elde açmanın da ayrı bi tadı oluyor zati.. bi de çarşaf böreği var ki, incecik oluyor, uzattıkça uzar mübarek hamur =)) ve ince olunca açması çıtır çıtır bir böreğe dönüşür.. en başında
    dediğimiz gibi ne çeşit olursa severuk börekciklerin hepsini de beyaaa :P

    YanıtlaSil
  16. Sevgili Tülin, teşekkür ederim.

    Kelebek'im börek severmiş demek =) İyi oldu bak öğrendiğim. Ama börek çeşitleri de sevilmez mi di mi =)

    YanıtlaSil
  17. http.//belguzaranne.blogspot.com4 Nisan 2010 20:29

    selam ellerınıze sağlık nefıs görünüyor

    YanıtlaSil
  18. Belguzaranne, hoş geldiniz. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil

Hayatın kendisi bir yorumdur aslında. Özgün ol, kendi hikayeni yaşa.
Yorumlarınızla mutlu oluyorum. Hepinize teşekkürler.