2 Şubat 2010 Salı

YIMIRTALI KİFTE




İşte Canım Urfam'ın güzel lezzetlerinden biri daha. Çiğ köfteyi içinde et var diye yemek istemeyenler için ideal. Ondaki et yerine bunda yumurta var. Yine protein almış oluyorsunuz yani. Bu tariften altı kişilik çıktı. Geçen hafta ablam hilaltimur' un evinde yapıp yedik. İşte tarifimiz:

Malzemeler:

*Yarım kilo köftelik bulgur (Konya ağzında düğü, Antep ağzında simit),*3 yumurta*3 yemek kaşığı tereyağ*7-8 tane taze soğan (incesinden)*Yarım demet maydanoz*Düğüyle aynı hizada isot (bu miktarı daha önceki bir yazımda açıklamıştım. Kifte acısız olmaz ama siz acı sevmiyorsanız bunda et olmadığı için miktarı kendi damak tadınıza göre azaltabilirsiniz. Et olsa acısız pişmez çünkü)*Bir buçuk yemek kaşığı domates salçası*Bir yemek kaşığı biber salçası
*Kararınca tuz (salça ve isotta da tuz olduğunu unutmayın. Eğer az tuzlu yemeye alışmışsanız, bu tarife hiç tuz atmasanız da olur)*4-5 diş dövülmüş sarımsak
*4 iri domates
*1 limon
*Arzuya göre kuru soğan da konabilir, ben yeşil soğanı biraz bol kullanınca kuru soğan koymadım.Yapılışı:
Domatesleri rendeleyin ya da robotta çekin. Sarımsakları dövün. Maydonoz ve soğanları çok çok ince doğrayın. Ama kesinlikle robotta çekilmemeli. Hazırlıklar tamam olunca yoğurma leğeninize ince bulgur, salça, isot, sarımsak, limon suyu (ya da dilimlenmiş limonu) ve tuzu alarak karıştırmaya başlayın. İçerisinde domates salçası olduğu için bazı kişiler kifteyi suyla yoğurmayı tercih etse de, domates rendesiyle yoğurmak daha iyi olur. Domates rendesini azar azar ekleyerek yoğurun. Hepsini bir anda döküverirseniz olmaz. Marifet ince bulguru şişirmeden pişirmektedir. Kıvama göre en sonunda az ya da çok gelirse domatesleriniz, anlar ayarlarsınız zaten. Tüm malzemeler özleşmeye başlayınca yeşil soğanın beyaz sap kısımlarını da ekleyin ve yoğurmaya devam edin. Kifteniz olup da ince bulgurun çıtırlığı gittiğinde yeşillikleri ekleyin ve onları çok fazla ezmeden yoğurmaya devam edin. Bu sırada yumurtalar için size bir yardımcı gerekir. Çünkü yoğurmayı bırakıp kirli ellerle yumurta kıramazsınız. Yardımcınız yakmadan erittiği yağa, bir kapta güzelce çırptığı yumurtaları kırmalı ve bol yağda karıştırmadan ezmeden pasta gibi pişirmelidir yumurtaları. Pişen yumurtalar sıcak sıcak leğene dökülür ve çok ezmeden/fazla ufaltmadan karışıma yedirilir. Yımırtalı kiftemiz artık hazırdır. Daha önceki bir yazımda anlattığım gibi sunum yapılır. Üstüne limon ve nar ekşisi dökülerek yenir. Yanında ayran, arkasından çay içmek makbuldür. Sunumda marul, taze nane, turp, söğüş domates gibi yeşillik ve sebzeler de iyi olur. Kifteden sonra tatlı yemeyi de ihmal etmeyin. Afiyet olsun.

(İlk yayın Tarihi 25.12.2009)

17 yorum:

  1. Canım elleine sağlık.Tek kelimeyle süperr...Sevgiler bıraktım.

    YanıtlaSil
  2. Çok teşekkür ederim, sevindim beğendiğinize. Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  3. Sonunda yaptım bugün :)
    Çok sevdim ama kötü bir tarafı var ki, Çok Yediriyor!! :))
    Çok sağol Aslıhan bu güzel tarifi paylaştığın içi, muhtemelen ben bir Urfalı veya senin gibi bir Urfa tutkunu kadar güzel yapamadım ama sevdim yine de :)
    Sevgilerimle canım..

    YanıtlaSil
  4. Handenur çok sevindim deneyip beğenmene. Ben de sana onu soracaktım geçen gün aklıma gelmişti. Unuttun mu vaz mı geçtin diye :) Eminim seninki de bir Urfalınınki kadar güzel olmuştur. resimlerini de görmek isterim =)

    YanıtlaSil
  5. Urfa, antep yemeklerine hastayım zaten. Bu da çok güzel görünüyor. Tarifinizi yayınladım. Hayırlı günler

    YanıtlaSil
  6. Sevgili Hümeyra, teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  7. Sevgili Hümeyra, yöresel yemeklere bayılıyorum. Bu köfteyi de seneler önce Urfalı bir arkadaşım yapmıştı, muhteşemdi. Fotoğraftaki de öyle görünüyor. Ellerinize sağlık.
    Sitenizi yeni farkettim, çok başarılı. Kolaylıklar dilerim.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  8. Sevgili Tutkun, nasılsa atlamışım ve isim kısmını yalnış yazmışım özür, düzeltme imkanınız varsa :((

    YanıtlaSil
  9. Sevgili Sare Hanım,
    Öncelikle bloğuma hoşgeldiniz. Güzel düşünceleriniz için çok teşekkür ederim. Umarım yımırtalı kifteyi tekrar yeme imkanınız da olur. İsim konusunda ise, ne yazık ki blogspotta yorumları düzenleme imkanı yok. Varsa da ben bilmiyorum, bulamadım. Olur arada öyle yanlışlıklar. Canınız sağolsun. Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  10. canııımmm yımırtalı haa :DD sen harbi urfalısın ellerine sağlıkkk =)

    YanıtlaSil
  11. Evet Sedacım :D Sağolasın =)

    YanıtlaSil
  12. Görüntü olarak Yumurtalı köfteye baya yaklaşmıssın,Biraz yumurtayı fazla kaçırmışsın gibi geliyor...Birde benim anlamadığım birşey var, çiğköftenin içine neden domates yada kaynamış patates koyarlarki,, urfada böyle birşey yok, bu hazır çiğköfte satan yerlerin icadi, hiçde beğenmem,çevremdekilerde beğenmez :))
    Anlatım gayet Güzel olmuş ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  13. Patates koyana hiç rastlamadım. Ne işi var patatesin kiftede! Bence de olmamalı. Ama bizim Urfadaki Urfalı tanıdıklar yazın domates koyuyorlar. Usulü öyleymiş, öyle dediler =) Varsa yanlış bildiğim bişey sen düzelt inş. Teşekkürler bu arada=)

    YanıtlaSil
  14. patates koyanda var,Allah onları bildiği gibi yapsin :D patates güya çiğköfteyi birleşik gösteriyormuş...senin domates koyman gibi :D

    YanıtlaSil
  15. Ben frenki Urfalılardan öğrendiydim ama =) Neyse seni mi kıracam koymadan yaparım artık =)

    YanıtlaSil
  16. http://sedindunyasi.blogspot.com/2011/11/yumurtali-kofte.html bende yaptım bakıınn ;)

    YanıtlaSil
  17. Sedacım ellerine sağlık =)

    YanıtlaSil

Hayatın kendisi bir yorumdur aslında. Özgün ol, kendi hikayeni yaşa.
Yorumlarınızla mutlu oluyorum. Hepinize teşekkürler.