Zamanın su gibi akıp gitmesi kıyamet alametlerindendir denir. Daha dün gibi Ömer Döngeloğlu'ndan ve Mehmet Emin Yıldırım'dan Kerbelâ'yı dinleyişim. Grup Dergâh "Kerbelâ" ve Uğur Işılak "İmam Hüseyin" deyip de yüreklerimizi dağlayalı, Urfa Tutkunu "Fırat Suyu Hoyrat Akar" diyeli neredeyse bir yıl geçmiş. Koca bir sene. O zamandan bu zamana unuttuk mu? Hayır elbette. Ama her Kerbelâ günü daha bir taze oluyor acılar. Bardağın içindeki su size, siz ona bakakalıyorsunuz. Gözümüzün Nuru'nun (Sallallahu Aleyhi Ve Sellem) İki Gözünün Nurundan Biri'si Kerbelâ çölünde toprağa düşmüş o gün. Bir damla suya hasret. Kerbelâ'yı yazmaya ne kalem ne yürek yeter. Bilinen hakikat ise inandığı Hak dava uğruna savaşıp da canından geçenlere yüzyıllar sonra bile "Canım, Ciğerim" dendiği, buna karşılık bir takım hırslarına yenik düşen yezitleri ise kimsenin rahmetle anmadığıdır.
"Kerbelâ çölünde İmam Hüseyin" bir kez daha dağladı yüreklerimizi. Allah'ın rahmeti O'nun, O'nun şefaati bizim üzerimize olsun.
Yüreğimizin yangınını andıktan sonra, Sevgili Özlem'den aldığım tarifi aktarmak istiyorum sizlere. Tencerenin içine su ya da altına kül koyup kek pişirildiğini duydum ama tencerenin direk ateşe konarak kek yapıldığını ilk kez işitiyorum. Denedim ve sonuçtan ailece memnun kaldık. Tarifimi Özlem'in ev sahipliğini yaptığı çay kahve bahane etkinliğine gönderiyorum. İşte tarifimiz:
Malzemeler:
* 2 yumurta
* 1,5 su bardağı şeker (Kesme cam kupa kullandım)
* 1 su bardağı sıvıyağ
* 1 su bardağı çayın demi
* 1\2 çay bardağı su
* 2 yemek kaşığı kakao
* 1 paket kabartma tozu
* 1 paket vanilya
* Biraz ceviz(ben eklemedim)
* Tarçın
* yaklaşık 2,5 ya da 3 su bardağı un
Yapılışı:
Un ve kabartma tozunu eklemeden tüm malzemeler karıştırılır ve bu harçtan 1 su bardağı ayrılır. Sonra un ve kabartma tozu da eklenerek kek hamuru kıvamında hazırlanır. Yağlanmış teflon tencerede kısık ateşte kapağı kapalı olarak pişirilir. Pişerken kapağını sakın açmayın. Fırındaki aynı mantık. Pişince altı söndürülür ve üzerine ayrılmış olan sos gezdirilir. İstenirse Hindistan cevizi serpilir. Sevgili Özlem 15 dakikada pişeceğini yazmış ama ben en küçük gözde ve kahve pişirir gibi en kısık ateşte pişirdim. Bir saat kadar sürdü. İçini çekmiş ve çok güzel pişmişti. Denemek isteyenlere afiyet olsun.
"Kerbelâ çölünde İmam Hüseyin" bir kez daha dağladı yüreklerimizi. Allah'ın rahmeti O'nun, O'nun şefaati bizim üzerimize olsun.
Yüreğimizin yangınını andıktan sonra, Sevgili Özlem'den aldığım tarifi aktarmak istiyorum sizlere. Tencerenin içine su ya da altına kül koyup kek pişirildiğini duydum ama tencerenin direk ateşe konarak kek yapıldığını ilk kez işitiyorum. Denedim ve sonuçtan ailece memnun kaldık. Tarifimi Özlem'in ev sahipliğini yaptığı çay kahve bahane etkinliğine gönderiyorum. İşte tarifimiz:
Malzemeler:
* 2 yumurta
* 1,5 su bardağı şeker (Kesme cam kupa kullandım)
* 1 su bardağı sıvıyağ
* 1 su bardağı çayın demi
* 1\2 çay bardağı su
* 2 yemek kaşığı kakao
* 1 paket kabartma tozu
* 1 paket vanilya
* Biraz ceviz(ben eklemedim)
* Tarçın
* yaklaşık 2,5 ya da 3 su bardağı un
Yapılışı:
Un ve kabartma tozunu eklemeden tüm malzemeler karıştırılır ve bu harçtan 1 su bardağı ayrılır. Sonra un ve kabartma tozu da eklenerek kek hamuru kıvamında hazırlanır. Yağlanmış teflon tencerede kısık ateşte kapağı kapalı olarak pişirilir. Pişerken kapağını sakın açmayın. Fırındaki aynı mantık. Pişince altı söndürülür ve üzerine ayrılmış olan sos gezdirilir. İstenirse Hindistan cevizi serpilir. Sevgili Özlem 15 dakikada pişeceğini yazmış ama ben en küçük gözde ve kahve pişirir gibi en kısık ateşte pişirdim. Bir saat kadar sürdü. İçini çekmiş ve çok güzel pişmişti. Denemek isteyenlere afiyet olsun.
arkadaşım ellerine sağlık afiyet şifa olsun.
YanıtlaSilcanım etkinliğe katılımın için çok teşekkürler tarifini aldım ve yayında sevgiler.
Dilimlenmiş olan güzel görünüyor. Kahvaltı yapmadım ama olsa yerdim herhalde :)
YanıtlaSilÖzlem, ben teşekkür ederim.
YanıtlaSilYusuf, kekin içinde çay var. Bir de yanında çay içince aliyyül â'la oluyor. Bu şekilde güzel bir kahvaltı olabilir bence =)
Aslıhan cım,
YanıtlaSilçok güzel ve pratik bir tarif, okurken evde hangi tencerede yapabileceğime bile karar verdim :)) Ellerine sağlık. Muhabbetle...
Beğendiğine sevindim Ablacım =) Teşekkür ederim.
YanıtlaSilGüzel görünüyor ellerine sağlık
YanıtlaSilValla Güzel görünüor, Acaba yapaabilirmiyim :D
YanıtlaSilBen böyle ince detaylı işler yapamam,bir çiğköfte yaparım birde çorba :)))
Tosbağalar, teşekkür ederim.
YanıtlaSilHemşehrim yapabilirsin dene mutlaka. Çok kolay. Vallah çikifteden kolaydır ha =)
Etkinliğimize vermiş olduğunuz destek için çok teşekkürler,ellerinize sağlık...kekiniz güzel görünüyor,yiyenlere afiyet olsun...selamlar :)
YanıtlaSilVe Aleykum Selam. Sağolun. Ben teşekkür ederim davet için.
YanıtlaSileline sağlık canım:) tarifi yazdım bile..
YanıtlaSilellerine sağlık arkadaşım.ekler pastanın sosunu sormuşsunuz..hazır çikolatalı sos kullandım.sosu biraz koyuca yapıp ekleri sosa batırmak lazım.üstüne dökülmeyecek...urfa dan selemlar.
YanıtlaSilÖzlemcim umarım beğenirsin =)
YanıtlaSilElzem, teşekkür ederim. Ve Aleykum Selam. Canım Urfam'a selamlar.
ımm mis .. ellerine sağlık .
YanıtlaSilolsada yesek dedirten bir durum oldu bende bilesin :)))
ayyy diyetteyim allahım yardım et bana ..
Seçil buyur gel, bitmedi hâlâ. Bugün sarı paşama yolladım, arka arkaya tıkmış ağzına =) Her yiyen beğeniyor yani. Diyeti unut, bir dene derim =)=)
YanıtlaSilGeldim canım beni merak etmişsin iyiym şükür bloglar kapandıktan sonra bir üşengeç oldum ama tekrar dönecem inşallah bloguma ve sizlerin arasına sen ne zaman geliyorsun Urfa ya bak buraları sensiz koyma bacım urfadan ve benden sana selam Allaha emanet ol keyfeseyran
YanıtlaSilVe Aleykum Selam,
YanıtlaSilUrfa kokulu o güzel selamı aldım, başım üstüne koydum. Nasıl özledim Canım Urfam'ı bir bilsen. Bu yıl gelemedik. Nasip olursa öbür sene geleceğiz inşaAllah. Konya'dan da Canım Urfam'a selamlar.
canım benim sağol bekliyorum
YanıtlaSil