19 Aralık 2011 Pazartesi

Facebook'un Kullandığı Hayatlar


Uzun süredir facebook gibi sosyal ağların hayatımıza verdiği zararları düşünüyordum ki bugün bir blogda bu konuyla ilgili bir yazı gördüm. Oraya bıraktığım yorumu biraz geliştirerek sayfamda yayınlamak istedim.

Yazıda "mücahid" sandığımız bir beyin facebook hesabının ne büyük saçmalıklarla ve ahlaka mugayir paylaşımlarla dolu olduğundan bahsediliyordu. O beyin kim olduğunu bilmiyorum. Ama artık sosyal medyada bu tarz durumların sıkça tezahür ettiğini biliyorum. Hani meşhur bir laf vardır “ellerinden Kur’an’ı almadıkça Müslümanlar’ı alt edemezsiniz” diye. Biz ne zaman bu hallere geldik, ne ara bu derece yozlaştık diye düşünüyordum ki, sanki bu süreçte subliminal mesajların çok etkili olduğunu müşahede ettim. Biliyorsunuz subliminal mesaj, başka bir objenin içine gömülü olan bir işaret ya da mesajdır ve normal insan algısı limitlerinin altında kalmak, o anda fark edilmemek üzere tasarlanmıştır. Genellikle ahlaki çöküntü/yozlaşma oluşturmak ya da satanizm gibi sapık inançları beyne empoze etmek için kullanılır. Bir resmin ,içine gizlenmiş başka bir resim vardır. Ahlaksız bir görüntü ya da sözcük içermektedir. Gözünüz bunu görmez. Ancak beyniniz algılar. Aynı yöntem ses dosyalarında da kullanılmaktadır. Facebook’un da açılış sayfasında bir subliminal mesaj gizli olduğunu, ve her oturum açarken gözünüz görmese de beyninizin bu mesajı algıladığını biliyor muydunuz? İşte o subliminal mesaj:

http://www.forumselcuk.com/64415/facebookun-ana-sayfasindaki-subliminal-mesaj

Facebook’un sadece eski arkadaşları/eşi/dostu bulmak için oluşturulmuş masum bir sayfa olduğunu düşünmüyorum. Bir dönem ben de kullanmıştım. Üyelere hiç haber vermeden gizlilik ayarlarını kaç kez değiştirdiler. Sürekli takipte olan uyanık bir tipseniz ya da bir arkadaşınız farkedip de sizi uyardı ise, “şanslı” diye tabir edilen gruptansınız demektir. Zira “ayarları değiştirdik” ayağıyla herkesin tüm içeriğini, HERKESİN görmesine açık hale getirdiler kaç kez. Tabi bu dönemde, sayfasında resimlerini paylaşma gafletinde bulunan bir çok insanın resimleri kopyalandı. Sonra da uygunsuz resimlerin kafa kısmına başörtülü kız resimleri monte edildiğini ve kötü içerikli sayfalarda kullanıldığını gördük “bu sayfayı şikayet edin” mesajlarıyla… Mahremiyetimizi kendi ellerimizle yavaş yavaş kaybettiğimizin farkında mıyız? Adam evde pijamasıyla tv izlerken foto çekinmiş, sonra tutmuş bu fotoyu hesabında yayınlamış. Ne alaka yani? O senin ev halin. Niçin paylaşıyorsun böyle bir resmi? Misafirliğe evine gitsek karşımıza pijama ile ev halinde çıkar mı? Hayır. O halde bu bir mahremiyettir. Paylaşılmamalı. Nişanlandım, evlendim, sevgili buldum, hamile kaldım, 28. haftadayım, doğum yaptım, boşandım, vs vs vs…. Niçin hayatının her adımını her ayrıntısını HERKES ile paylaşma gereği hisseder olduk toplumca? Çok sevdiğim bir söz var. “Eskiden kızlar utanınca yüzleri kızarırdı. Şimdi yüzleri kızarınca utanıyorlar”. Ben bu sözü kızlar diye değil de toplum diye düşünüyorum. Yazık ki bu hale geldik. Şanlı bir geçmişimiz var. Ahlaklı edepli bir ceddin torunlarıyız. Dün “adına dans denen, kadınlarla erkeklerin birbirine sarılmak suretiyle icra ettikleri…” diye bir mektup gönderip de gölgesiyle Avrupa’yı titretip dansı yasaklatan Kanuni Sultan Süleyman, bugün PTT (Pijama/Terlik/Televizyon) fotoğraflarımızı facebook’ta paylaştığımızı görse, o neslin devamı olduğumuza inanır mıydı acaba?

Bu konu uzun süredir düşündüğüm ve üzüldüğüm bir konu. Efendimiz (Sallallahu Aleyhi Ve Sellem) bile kendisi için “Allah’ım, Beni bir an bile nefsimle başbaşa bırakma” diye dua etmiş ise, bizler kendimizden korkmalı, bile bile kaygan zeminlere atlamamalıyız. Bence ne yemek tarifi paylaşmak ne tebliğ etmek ne de başka bir amaç için facebook kullanılmamalı. Hamd olsun bloglarımız var. Eğer facebook hesabını tüm içeriğiyle birlikte kalıcı olarak silmek isteyenler varsa, bu işlemi şu linkten yapabilirler:

http://www.facebook.com/help/?faq=224562897555674#Hesab%C4%B1m%C4%B1-nas%C4%B1l-kal%C4%B1c%C4%B1-olarak-silerim?

Bir de twitter var ki, insanlar onu ne için kullanıyorlar anlamış değilim. Bir ara bu twitter ne ola ki diye merak ettim ve bir kaç kişinin twitter hesabını gördüm. Atılan her adım paylaşılmış, abartısız.

-Okuldan çıktım. Şimdi otobüsteyim.

-Eve geldim. Sıcak çay da ne iyi oluyor :)

-Fenerbahçelilere geçmiş olsun. Galatasaraya yenildiler hehe :):)

-Sınav sonuçları açıklanmış. 70 aldım.

-Bu gün alışverişe gittim. Leopar desenli yeni bir kaban aldım kendime.

-Annem yemeğe sulu köfte yapmış.

-Offffff bu hayat neden bu kadar sıkıcı.

-Heyyyyy takipçilerim, neredesiniz? Neden bişey yazmıyorsunuz? Ya yazmayacaksanız neden takipçim oldunuz?

vıdı vıdı vıdı....

Oysa Efendimiz (Sallallahu Aleyhi Ve Sellem) bize israfın haram olduğunu, zaman ve sözün gereksiz kullanılmasının da israf olduğunu öğretmemiş miydi? Güzel dinimizde "Ya hayır söyle ya sus" denmiyor muydu? Malayani lafın insanı Allah'tan uzaklaştıracağı söylenmiyor muydu? Okuldan ya da işten çıkıp eve döndümse, alışverişte bir pabuç bir de kazak aldımsa, akşam yemeğinde bal baklava yedimse, ... bundan kime ne? Bunları yazmak için yazan bir vakit harcıyor; okumak için takipçileri ayrı bir vakit harcıyorlar...

Ben bu yazıyı hâşâ hiç kimseyi kınamak için yazmadım arkadaşlar. Üstünde düşündüğüm, kafa yorduğum bir konuydu bu. Sosyal ağların şahsımıza ve toplumumuza verdiği zararlara dikkat çekebilmek, bir farkındalık oluşturabilmekti amacım. Başarabildiysem ne mutlu.

Cenab-ı Hak cümlemize hidayet versin. Bizleri istikamette sabit kılsın. Hepinize sevgilerimle.

14 yorum:

  1. daisy81
    Başından beri kardeş facebook a hiç ısınamadım. Yazdıklarına aynen katılıyorum. İnsanın maneviyatını bozan gaflete sürükleyen oyalayan bir meşgale bence.

    YanıtlaSil
  2. Söylediklerinizin birçoğuna katılıyorum...Yalnız Subliminal olayına katılmiyorum. Heleki anasayfadaki iletişim ağacında hiçte bahsettiğiniz gibi değil, örnek verdiğiniz sitede harfler zorla birleştirilerek o anlam verilmeye çalışılmış...Orada verilen iletişim ağacında biz ABD,AFrika,Asya, Avustralya, Ortadoğu ve Avrupayı tek çıtada birleştiriyoruz anlamındadır...Bence bu kadar derin mevzulara dalmayın...

    YanıtlaSil
  3. Kardeş (daisy81), haklısın.

    Sevgili Adsız, derin mevzularda aydınlatılmadığımız için bugün bu durumları konuşuyor olabilir miyiz acaba? Verdiğim linkte yazılanları okumadım. Bu resmi daha evvel başka bir sitede görmüştüm. Yazıma eklemek isteyince araştırırken bu sitedekini buldum. Resim görülsün diye link verdim. Bu resmi pek çok farklı sitede görmek mümkün. Orada tüm dünya iletişim halinde demek isteniliyor muhakkak. Ama sizce neden simgelerden böyle bir yazı beliriyor? Subliminal mesajları google'dan biraz araştırın isterseniz. Masum sandığımız bir çok şeyin aslında hiç de öyle olmadığını göreceksiniz. Bu arada keşke yorumda isminizi de belirtseydiniz. Saygılar.

    YanıtlaSil
  4. GMail hesap olmadığı için adsız görünüyor.
    Subliminali iyi biliyorum..Googlede araştırırken burası da karşıma çıktım. bende bir görüşlerimi belirteyim dedim..ADı geçen diğer sitelerdede bu resmi gördüm..Bence bu teoriyi atanlar parayonaldır..Diğer görüşlerinze tamamn katılıyorum...Saygılarımla Hasan

    YanıtlaSil
  5. Konuyu ben de çokça araştırdım. İnsanların bu iş üzerine ne kadar mesai harcadıklarını ve ne çirkin işler ortaya koyduklarını gördüm. Özellikle ses dosyalarındaki subliminal mesajlar daha da bir şaşırtıcı... Keşke dediğiniz gibi hepsi birer paranoyadan ibaret olsa idi Hasan Bey. Fakat milyonlarca resim ve ses dosyasında bu iş tevafuk etmiş olamaz diye düşünüyorum. Sizin fikrinize de saygı duyuyorum bu arada.
    Blogger'da yorum yapmak için g-mail hesabınız olmasa da "Adı/URL" yazan seçeneği seçer ve adı kısmınıza adınızı yazarak yorum yapabilirsiniz. URL boş kalsa da sorun olmuyor.
    Son olarak; bir arama neticesinde bloğuma gelmişsiniz. Hoş geldiniz. Fikirlerinizi beyan ettiğiniz için teşekkür ederim. Saygılarımla.

    YanıtlaSil
  6. tatlımmmm şekerimm benimmmm ennn çoook nefret ettiğim bir sosyal paylaşım ağıdır bu! face yerini sex aldı sexbook oldu, kimse kusura bakmasın sözüm meclisten dışarı.. aynen noktasına kadar katılıyorum bu tertemiz ve bir o kadar da haklı düşüncelerine..!
    bence hiç hiç kullanılmamalı! öpüyorum, sevgiler..

    YanıtlaSil
  7. :)
    kapattırcaksınız bir çoğuna face ni arkadaşım :)))
    tüh tüh vah vah :)

    YanıtlaSil
  8. Sedacım hişşşt, haklısın ama sansürlü konuş =)

    Seçil, keşke =)

    YanıtlaSil
  9. nekadar sosyal bir toplummuşuz herşeyimiz ortada keşke türkiye daha bi bilinçli evlatlar yetiştirseydi,yetiştirseydik
    sevgiler

    YanıtlaSil
  10. twitter dan bende nefret ediyorum.. çok saçma birşey!

    face konusunda da gizlilik ayarlarımı koruduğum sürece sorun yaşamadım dozunu aşmıyorum.. her yayını okumuyor herşeyi yayınlamıyorum..

    YanıtlaSil
  11. Evimin Nuru, umarım bundan böyle daha bilinçli oluruz.

    Nilgün eğer kullanacaksa ayarlara azami dikkat etmeli insan. Ama bence yine de en güzeli uzak durmak =)

    YanıtlaSil
  12. uzun süre direndim facee katılmamak için samsunda olunca ve bütün üni. ve eski iş arkadaşlarım diğer şehirlerde olunca ister istemez süper bir iletişim aracı olarak giriverdi hayatıma umarım hep böyle güzel gider ama takıntı yapmamalı ya da kötü amaçlı kullanmamalı tabii

    YanıtlaSil
  13. Evet Minecim. Allah iyi yönlerde kalmayı nasip etsin cümlemize.

    YanıtlaSil

Hayatın kendisi bir yorumdur aslında. Özgün ol, kendi hikayeni yaşa.
Yorumlarınızla mutlu oluyorum. Hepinize teşekkürler.