Ablamın beyi bir Çerkes ve en sevdiği yemek de pshalive. Biz pshalive'yi ablamın evliliği ile tanıdık. Çok da sevdik. Ben de geçenlerde ilk pshalive denememi yaptım ve Çerkes enişteden tam not aldım =) Bilhassa patates seviyorsanız bu yemeği beğeneceksiniz demektir. Pshalive tarifini kısmetse önümüzdeki günlerde vereceğim. Şimdi vereceğim tarif yine bir Çerkes lezzeti olan Tuhurje. Bunu sevgili Ebru'nun bloğundan görüp yapmıştım. Biz ailece beğendik. Çıtır çıtır çok hoş bir lezzet. Denemenizi öneririm. İşte tarifimiz:
Malzemeler
* 2,5 su bardağı un
* 1 su bardağı ılık su
* 1 paket instant maya (10 gr'lık)
* 1 tatlı kaşığı toz şeker
* Tuz
İçi için
* Beyaz peynir / Haşlanmış patates / Tahin pekmez karışımı / Tahin-tozşeker karışımından hangisini isterseniz. Ben tahin-toz şeker karışımını kullandım.
Üstü için
* 1 yumurta sarısı
* Susam-çörekotu
Yapılışı
Hamuru yoğurup mayalanmaya bırakın. Malzemeyi 8 bezeye ayırıp teker teker unlayıp açın. Mümkün olduğunca ince açmaya çalışın. Ama mayalı hamur olduğu için yufka inceliğinde olmayacaktır. Eritilmiş tereyağı ile içini yağlayın. İstediğiniz içi koyup yufkayı bir ucundan tutup yuvarlayın. Uzun sopa gibi görünüm elde edeceksiniz. Sonra gül böreği gibi bir ucundan tutup sarın. Unlamadan üstünden oklava ile geçip inceltin. Üstüne yumurta sarısı sürüp, susam çörekotu serpin. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye koyup 200C fırında pişirin.
Afiyet olsun.
Ellerine sağlık şekerim nefis görünüyor.. Ben de yapıcam :)
YanıtlaSilBen bunu ezilmiş haşhaş ve toz şekerle yapmıştım oda güzeldir tavsiye ederim ellerine sağlık buda güzel görünüyor pshalive merak ettim doğrusu kolay gelsin selam ve dua ile urfa tutkunu
YanıtlaSilÇerkeslerin marifetliliği biliniyor zaten ama şahsen tanışmışlığım olmadı doğrusu..
YanıtlaSilTarifte çok lezzetli görünüyor..denemeye devam ellerine sağlık..
selamun aleykum
YanıtlaSilne diyeyim size bilmiyorumki.cahide ablam bir sen iki:)))ekmek tahtam yokya yapin siz hamur islerini yapin:))ama bir kenara not ediyorum bunlari,ama yapmak icin:)bu sekli gorunce cahide ablamin tahinli cevizli bukmesi geldi.uzun zamandir aklimda ha bugun ha yarin yapacam diyorum.elerine saglik.obur tarifide bekliyorum.once hamzaya sonrada sizlere afiyet olsun:))
Eline sağlık.Zira yapıp aşaması ilgimi çekmese de,yeme raddesinin leziz olduğundan eminim. :)
YanıtlaSilSelam canııım:)
YanıtlaSilMaşaallah eline sağlık bende çerkezlerin "velibah ve köbete" isimli hamur işlerini yapıyorum çok güzel oluyor bunu da yapıyorum ama ismine tahinli çörek diyorduk:) diğer tarifi sabırsızlıkla bekliyorum çok bekletmezsin değilmi?:)
Konya'ma ve sana sevgilerimi selamlarımı bıraktım kal sağlıcakla kardeşim
Seda, teşekkür ederim.
YanıtlaSilZeynep Sümer, annem de haşhaşlısını yapar. Haklısınız, o da güzel oluyor.
Sevgi, öyle hakikaten =)
Anlayamazsın, ve aleykum selam. Ekmek tahtası dediğin hamur teknesi mi senit mi? Yani senit dediğim, yufkayı açtığın tahta. Konyamız'da ona senit denir =) O yoksa tezgahında bile açdan olur =) Hamzam bunu çok beğendi teyzesi =) Sen de yap ufaklıklara inş.
Muhterem, teşekkür ederim. Canın çekmesin ama lezzetliydi gerçekten =)
Aynur Ablam, ve aleykum selam. Tarifi yayınladım bile =) Sana ve Medine'ye ,Diyar-ı RasulUllah'a, kocaman selamlar.
Aslıhan cım,
YanıtlaSilben de iç malzeme olarak tahin, şeker karışımını tercih ederdim :) ellerine sağlık canım..
Sağolasın ablacım. O içle süper oluyor gerçekten =)
YanıtlaSilaslıhan cım,
YanıtlaSildikkat çektiğin için teşekkür ederim, yorumlara kapalı yazıyor gerçekten :))) ama bunu nasıl yaptığımı bilmiyorum, farkında bile değildim sen haber verene kadar,biraz araştırma yapmam gerek düzeltmek için :( sağol canım, hayırlı bir hafta dilerim.
Yorum yazacakken farkettim =) İnş halledersin Ablacım. Sağolasın, sana da hayırlı haftalar.
YanıtlaSilmerhaba arkadaşım tesadüfen burda buluverdim kendimi.Öncelikle ellerinize sağlık ,tüm paylaşımlarınız için teşekkür ederim.Benim eşimde çerkezdir.sizin pshalive dediğiniz şeyi onlarda türkçe söyleyiş olarak qabin diye söyleniyor.patatese kartof derler.bende çok severim bu çerkez hamur işi yemeğini.her zaman olmasa da ara ara yaparız kayınvalidemle.Mantıdan daha çok seviyorum desem yalan değil...çok güzel oluyor...kolay gelsin.sevgiler
YanıtlaSilMerhaba Sevgili Arzu,
YanıtlaSilHoşgeldiniz. Gerçekten çok hoş bir yemek. Biz de severek yiyoruz. Bilgiler için de teşekkürler. Sevgiler.