6 Haziran 2011 Pazartesi

KONYA TARHANASI

Bu defa sevgili memleketim Konya'dan bir lezzet eklemek istedim. Asla vazgeçemediklerimden, miss kokulu tarhanamız. İçerisinde domates, biber, un, yoğurt, nohut, baharatlar başta olmak üzere bir sürü şey var. Dolayısıyla son derece besleyici. Yapması zor olsa da yemesi bir o kadar lezzetli. Önce tarhana yoğurulur çok çok büyük bir kovanın içinde. Sonra beş gün orada bırakılır ve ekşimesi beklenir. Mümkünse sıcak bir yere konur kova ve taşarsa diye de altına temiz bir leğen konur. Bu esnada her gün iki defa karıştırılır. Tabi o kadar büyük bir kovaya yetecek kaşık bulamayacağınızdan oklava gibi bir şeyle karıştırmanız gerekir. Kovanın ağzı kesinlikle kapalı tutulur.

Sonra temiz bir sofra bezi serilir ve üzerine un serpilir. Bir kaşıkla ekşimiş tarhanadan parçalar alıp beze koyulur. Sıcak bir ortamda bir kaç saate kadar kurur. Kuruyunca tersi çevrilir ve biraz da o yüzü kurur. İyice kuruyup da yapışmayacak kıvama gelince kevgirden geçirilir. Ki en zor aşaması budur. Eller kıpkırmızı olur ve acır =) Resimdeki tarhanayı annem yapmıştı. Ben de ovalama kısmında rol aldım =)

TARHANA ÇORBASININ YAPILIŞI:

* Bir buçuk kepçe kuru tarhana
* 1 yemek kaşığı domates salçası
* 1.5 litre kaynar su
* İsteğe göre tuz
* Arzu edilirse tereyağı

Yapılışı:

Tarhana bir gece ya da bir kaç saat öncesinden üstünü geçecek kadar bir suyla ıslatılır. Bu işlem içinde hiç pütür kalmaması içindir. Ama zamanınız yoksa ya da benim gibi pütürlüsünü bile seviyorsanız beklemeden de yapabilirsiniz =) Islanan tarhanayı ocağa koyup üzerine kaynar suyu eklenir ve topaklanmasın diye sürekli karıştırılır. Bir müddet sonra az suda eritilmiş salçası eklenir ve sürekli karıştırılarak pişrilir. Yapılırken mazemesine tuz konduğu için pişirirken normalden az tuz eklenir. Pişip de servis tabağına alındıktan sonra üstüne yakılmış tereyağ (yoğurt çorbasındaki gibi) eklenir. Ama bu tamamen isteğe bağlıdır. Ben yılda 20 kez tarhana yapsam belki bir kez anca ekliyorum. Yağsız da süper oluyor.



Ben ölçü olarak bu kepçeyi kullandım. Üstünde tarhana tozları hâlâ duruyor =)

Hepinize sevgilerimle.

14 yorum:

  1. tarhanayı çok severim.özellikle uşak tarhanasını...

    YanıtlaSil
  2. Bir çok defa konya'ya gitmişimdir,lakin tarhana çorbasının tadına bakma şansımız olmadı.Lezzetide görünüşü gibiyse eminim çok güzeldir.

    Elinize sağlık. :)

    YanıtlaSil
  3. Ellerine sağlık çorbanın her çeşidi güzeldir.Hele tarhana ise daha bir güzeldir.Bizim tarhanamızında yapımı çok zahmetlidir.Ama tadına doyum olmaz.
    Güzel dileklerin için çok teşekkür ederim.sevgiler

    YanıtlaSil
  4. Sevgili Lezzet Sarayı, Konya ve Uşşak tarhanaları çok benzer birbirine. Bizim ki de tad olarak onun gibi.

    Kıymetli Âwdil, teşekkür ederim. Lezzeti hakikaten çok güzel, en azından benim için öyle =) İnşaAllah bir sonraki gelişinize tatmak nasip olur. Ama dışarda hiç tarhana içmediğim için ev tarhanası gibi güzel olur mu bilemiyorum.

    Neşecim sağolasın. Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  5. Selam kardeşim,hemşehrim,Aslıhanım:)
    Sitemi ziyaretin için teşekkürler her zaman beklerim canım
    Memleketimin misss gibi kokan tarhanasını görünce hislendim eline sağlık bizim ailede pek sevilmez ama ben çok severim annem yaptığı zaman birlikte yeriz yada komşumla yapar yeriz hafif de kıvamlı olursa içine biraz da acı kattınmı offfff yenmezmi??:)))
    Selam olsun memleketime
    seni seviyorum kardeşim
    Allah a eamnet ol

    YanıtlaSil
  6. Tarhanayı ailecek çok severiz, içine bazen nohut bazende kuru fasulye ekleriz. Kütahya Gediz'in tarhanası da çok güzel olur, geçen sene annemle birlikte hazırladık tarhanayı bu senede inşallah birlikte hazırlayacağız. Tarhana yapılışı benziyor bizimkine:)

    YanıtlaSil
  7. Yaz-kis vazgecilmez bir lezzettir Tarhana corbasi
    ellerinize saglik

    YanıtlaSil
  8. Özellikle bebekler için şipşak yapılabilecek hazır çorba :) Tadını herkes sevmiyor ekşiliğinden dolayı.Örnek eşim.Az kıymayla daha lezzetli oluyor. Memleketimden bir lezzet olunca yorum eklemeden edemedim ;)

    YanıtlaSil
  9. Aslıhan cığım,

    Hala site sorunlarını halletmeye çalışıyorum, inş. istediğim gibi olacak herşey, şimdilik uyduruk bir sayfa var ama bugün yarın bildiğin siteye geçicem inş.

    YanıtlaSil
  10. Selamun aleykum balım. Henüz tarhananın tadına bakamadım. Senin tarifinle yapayım inşaallah.Bizde böyle yapıyoruz tarhanayı ama biz egedeyken öğrenmiştik, tarhana otu diye bir ot var. Un tarhanasına mutlaka ondan konulur. Çok nefis bir kokusu var. Bizde alıştık hep ondan katarız içine.
    Ellerin dert görmesin canım. Hayırlı cumalar dilerim...

    YanıtlaSil
  11. selamlar..hep ben gelıyorum sen hıc ugramıyorsun:(((((((
    tarhana nefıs gorunuyor ..
    zeynep-marıfetellerımızde

    YanıtlaSil
  12. en sevdiğim çorbalardan biridir. Bide bizim köyde minik ve kıtır kıtır farklı versionunu yaparlar, kışın yeriz. buarada geçen ki sorduğun yer Kültür park/ Dede bahçesiydi:) geç oldu kusura bakma

    YanıtlaSil
  13. nihayet yazabiliyorum:)
    ellerinize sağlık gerçekten zahmetli bir iş.
    bizde çok severiz tarhanayı.kurutmadak için un serpmeyi hiç denememiştim,ilk duyuyorum ,bu sene öyle yapacağım inşaallah yanlız ben kolaycıyım robotta çekiyorum tarhanayı.
    sevgiler
    not:
    damat adayı çok şanslı:)

    YanıtlaSil
  14. Aynur Ablam ve Aleykum Selam. Ben de senin gibi kıvamlı severim. E acı zaten vazgeçilmezim =) Yapar yersen sana da afiyet olsun.

    Sevgili Fadiş, Kütahya tarhanasını yemedim ama tarhana bu; kesin güzeldir =)

    Nar Taneleri teşekkür ederim. Size katılıyorum.

    Sevgili Meral, kıymalı hiç denemedim. Konya tarhanası pek ekşi olmuyor aslında. Ben Maraş tarhanasını yeyince ekşi nedir gördüm =) Ama yine de o da güzeldi.

    Mine ablacığım ben yorumuna cevap yazana dek sen sitene geçtin bile =) Tekrar hayırlı uğurlu olsun.

    Ve Aleykum Selam Ablacığım. Tarhana otunu resmedip yayınlamanı dört gözle bekliyorum =)

    Ve Aleykum Selam Sevgili Zeynep. Koşturmacadan kendi bloğum bile ihmal bu günlerde. Kırılmayın olur mu. Telafi ederim inşaAllah.

    Nadire sağolasın. Dede Bahçesi yenilendikten sonra hiç gidip göremedim. Ama ne hoş olmuş. Hemen gitmek lazım =)

    Onlar Uyurken,annem hep un serpip yapıyor. Aslında biz de bazen robotta çekiyoruz. Ama o kadar çok yapılıyor ki bizim evde, onu çekmeye robot bile dayanmıyor. Dolayısıyla ellere kuvvet =) Güzel iltifatınızdan dolayı da çok teşekkür ederim =)

    YanıtlaSil

Hayatın kendisi bir yorumdur aslında. Özgün ol, kendi hikayeni yaşa.
Yorumlarınızla mutlu oluyorum. Hepinize teşekkürler.