24 Şubat 2012 Cuma

Bir Çerkes Lezzeti: PSHALİVE




Hayırlı cumalar,



Dünkü yazımda Pshalive'den bahsetmiştim. Tarifi bugün yayınlayacaktım ancak pişmiş halinin resmini evde unutmuşum =) Sizi bekletmemek için Hilal ablamdaki resmi aldım. Çiğler bana, pişmişin resmi ona ait =) İşte tarifimiz:





Malzemeler

Hamuru İçin

* 750gr un
* 1,5 tatlı kaşığı tuz
* Ilık su

İç Malzemeleri

* 1 adet soğan
*Yarım çay bardağı zeytinyağı
* 1 yemek kaşığı pulbiber
* 1,5 kg haşlanmış ve püre haline getirilmiş patates

Sosu İçin

*3 yemek kaşığı tereyağ
*3 tatlı kaşığı pulbiber
* Bolca sarımsak
*Arzuya göre yoğurt [Biz genellikle hep yoğurtsuz yedik. Çerkesler öyle yapıyor =)]


Yapılışı

Hamuru hazırlayın. 3 bezeye ayırıp üzerlerine nemli bez örtün. Dinlenmeye bırakın.İç malzemesi için soğanı yağda yumuşayıncaya kadar kavurun Sonra pul biberi ve püre halindeki patatesi ekleyip birkaç kez çevirin. Dinlenen hamurları mantı hamurundan biraz daha kalın olacak şekilde açın. Bir çay bardağı yardımıyla yuvarlak kesin. Yuvarlakların içine iç malzemeden koyun kenarlarını sıkı sıkı bastırın. Bir tencereye 2,5-3 lt su koyun. Kaynayınca içine biraz tuz atın ve hamurları mantı gibi haşlayın. Haşlama sırasında kapak örtmeyin. Pişen Pshaliveleri kevgir yardımıyla alın. İçine sos malzemesini (bir tavada kızdırılmış tereyağına sarımsakları atıp azıcık kavurun. Sonra pulbiberi de dökün ve ocağı söndürün) de karıştırın ve afiyetle yeyin. Bu arada bizim Çerkes gelininden yani ablamdan =) öğrendiğime göre Pshalive'ye Haluj da deniyormuş.

Pshalive'yi deneyin, bence pişman olmazsınız. Afiyet olsun.

21 yorum:

  1. Hayırlı cumalar urfa tutkunu ben aslen sivaslıyım ama kayseride akraba çok onlardan tatmışlığım var kayseride buna patatesli mantı diyorlar tarifi aynı isim farklıymış sadece dün isimden dolayı pek merak etmiştim bu lezzeti nede olsada kültürümüzün özü bir çok güzeldir tavsiye ederim ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  2. Zeynep hanım, ne güzel siz tatmışsınız bu güzel lezzeti. Kayseri'de Çerkes çok. Hatta bizimkiler de aslen Adana'ya bağlı olan ancak sınır olarak Kayseri'ye daha yakın olan Tufanbeyli'denler. Yüzyıllardır iç içe yaşadığımız için pek çok lezzetimiz karışmış. Kültürümüz daha da zenginleşmiş. Misal dünkü tuhurje tarifim. Annem onu yıllardır tahinli çörek diye yapardı. İçine dediğiniz gibi zaman zaman haşhaş da koyardı. Ancak Çerkes'lerde adı tuhurje olan bir yemekmiş. Hamd olsun çok zengin ve Çerkes, Laz, Kürt, vb... birbiriyle etkileşerek daha da zenginleşmiş bir kültürümüz var. Güzel yorumunuz için teşekkür ederim. Hayırlı cumalar.

    YanıtlaSil
  3. Nasıl ağzım sulandı şimdi..
    çok lezzetli görünüyorlar..

    YanıtlaSil
  4. CANIM BEN GELDİM
    ALDIM
    MMMMM DEDİM GİDİYORUM ELLERİNE SAĞLIK
    :))

    YanıtlaSil
  5. Sevgi, bir kase lezzet;

    İkinize de teşekkürler. Deneyin mutlaka =)

    YanıtlaSil
  6. Selam Aslıhan'cığım güzel memleketmin güzel insanı:)
    Tarifi görünce "eee bu haluj" dedim ama okuyunca zaten seninde bunu belittiğini farkettim ismi ne olursa olsun tam bizim damak tadımıza uygun bir hamur işi hemen denemem lazım canım elinize sağlık senin de ablanın da<3
    muhabbetle

    YanıtlaSil
  7. kemalpasatatlisi.com25 Şubat 2012 21:00

    aslıhan cım,
    yemeğin tadından kuşkum yok da, ismini bir türlü telaffuz edemedim:)) Haluj demek daha kolay sanırım. Bunun benzerini, ama içi kıymalı soğanlı olaralk biz de yaparız, üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür, tereyağ ve kırmızı biber de yoğurdun üzerine gezdirilir. Çok sevdiğimiz bir yemektir, ellerinize sağlık, muhabbetle...

    YanıtlaSil
  8. ellerine sağlık son fotoğraf tam benlik..hamur işini çok çok çok seviyorum..bizim evde malesef içine et konmayan yemek nazla yeniyor ama ben az bir şeyde olsa yapıp yicem inşallah..

    YanıtlaSil
  9. Aynur ablam aleykum selam,
    Sağolasın. Dene mutlaka. Beğenirsin =)

    Mine Ablacım, yemek "pıshalive" diye okunuyor =)Anlattığın şekilde biz de yapıyoruz ve bayılırız =) Ama böyle değil de mantı olarak kapatırız onu.

    Hasibe abla, Konyalı olup da hamur işini sevmeyenimiz var mıdır acep =) Dene belki çocuklar da sever inş.

    YanıtlaSil
  10. ohhh içinde isotta var :) çok güzel görünüyor :))) bol bol acılı mis gibi olur....
    Ellerine Sağlık...Yapabilsem yapardım ama habur işi bana göre değil :)

    YanıtlaSil
  11. Sağolasın Urfalı. Bir gün hamur işi yapmaya karar verirsen denersin inş =)

    YanıtlaSil
  12. Ellerine saglik olsun Aslihan'cim,
    bir arkadasta tadina bakmistim gerçekten nefis oluyor,
    sevgiyle kal canim...

    YanıtlaSil
  13. iyi geceler, değişik ve güzel bir tarif ellerinize sağlık. mutlu bir pazar günü dilerim sevgiler.

    YanıtlaSil
  14. Mihriban'cığım çok teşekkür ederim.

    Serpil Hanım, çok teşekkür ederim. Mutlu bir hafta diliyorum ben de =)

    YanıtlaSil
  15. Ooooo burada neler var böyle : )
    Sevgili Aslıhan , kesinlikle nefis görünüyor, ellerine sağlık.
    İsmi aynı olmasa da annemin kuzeni patatesli mantı yapıp, aynı bu şekilde kapatmıştı, ilk kez onun evinde yemiştim, patatesin mantıya çok yakıştığını düşünmüştüm.
    Belki o da çerkez bir komşusundan öğrenmişti.
    Dediğin gibi hepimiz bir arada yaşayıp, farklı kültürleri paylaşıyoruz.

    YanıtlaSil
  16. Muhterem Abla, teşekkür ederim. Dediğin gibi bir aradayız. Lezzetler, adetler birbiri içine girmiş. Allah huzurumuzu bozmasın, bizleri ayırmasın.

    YanıtlaSil
  17. İlk defa duyuyorum adını eminim lezzeti şahanedir..ellerinzie sağlık

    YanıtlaSil
  18. Çok güzel görnüyor ellerine sağlık.. ilk fırsatta yapmayı planlıyorum ^.^

    YanıtlaSil
  19. Mutfak Teyze, hemen deneyin ve sevdiklerinize tattırın =) Hakikaten güzel bir lezzet bizlere göre.

    YanıtlaSil
  20. Vincent, ilginize teşekkürler.

    YanıtlaSil

Hayatın kendisi bir yorumdur aslında. Özgün ol, kendi hikayeni yaşa.
Yorumlarınızla mutlu oluyorum. Hepinize teşekkürler.