19 Eylül 2011 Pazartesi

Urfa'da Gezilecek Yerler-2

Bir önceki yazıda kaldığımız yerden devam edelim Urfa'yı gezmeye:

4.Çifte Mağaralar (Balıklıgöl'ün hemen yanındaki Urfa Kalesi'ne çıkarken üç seçenek vardır:

a.Dağın içine kurulmuş merdivenlerden çıkmak, ki basamaklar çok yüksektir ve mağaranın içinden ilerlersiniz. Eski zamandan kalmadır.

b. Dağın dışında sol tarafta bulunan (sonradan yapılmış) merdivenlerden çıkmak.
c. Dağın dışında sağ tarafta bulunan (sonradan yapılmış) merdivenlerden çıkmak. Sağ taraftaki bu merdivenlerden çıkarken, belli bir yüksekliğe kadar çıktığınızda Çifte Mağaralar gelir karşınıza. Dağın içine doğru yan yana olan iki adet mağara. Şu anda çay bahçesi ve restaurant olarak kullanılmaktadır. Hem içerisinde hem de kaleye çıkan merdivenlerin üzerine konulmuş masalarında oturma imkanınız vardır. Aşağıda ise Balıklıgöl ve Anzılha Gölü manzarası. Eğer yemek yemek için oturmak istemezseniz bakıp çıkmanız da mümkündür).
5. Eyüp Nebi Mahallesi (Hazreti Eyüp'ün çile çektiği mağara ve yıkanıp şifa bulduğu sıcak su ve içip şifa bulduğu soğuk su var) (Urfa 'dan Harran-Akçakale istikametine giden yol üzerinde şehrin çıkışa yakın kısmındadır. Gerek yerli halk gerekse yerli turistlerin ilgi odağı halindedir. Önünde her an tur otobüsü ya da bireysel araçlar görürsünüz. Ziyaret edilesi tarihi bir mekandır. Bahçe içinde bir cami, Hazreti Eyüp'ün şifa bulduğu soğuk içme suyunun kuyusu, bu suyu içebileceğiniz çeşmeler, yerin altında Hazreti Eyüp'ün çile çektiği mağara ve cami bahçesinin biraz arka kısmında Hazreti Eyüp'ün yıkanarak şifa bulduğu sıcak su ile hediyelik eşya dükkanları (küçük çapta) bulunmaktadır. Arzu eden ziyaretçiler yanlarında havlularını getirerek buradaki sıcak suda duş alabilirler. Bayanlar ve erkekler için kurulmuş banyo tesisi vardır. Buraya gelmeden bir rehber bulunursa bütün bu mekanların tarihini ve kapsamını ayrıntılı dinleyebilirsiniz. Güzel rehberler var. Cami giderken yolun solunda kalıyor. Hemen karşısında yani yolun sol kolunda ise belediyenin yaptığı büyük ormanlık bir park var. İçerisinde masalar var. Piknik yapmaya ya da sadece oturup yeşille gözleri dinlendirmeye yönelik güzel bir park. http://urfatutkunu.blogspot.com/2010/02/2009-ayintap-urfa-gezim-6.html Bu linkte de çektiğim fotoğraflar var. Sırasıyla neresi olduklarını yazayım. Bahsettiğim Cami / Caminin bahçesinde bulunan yerin altındaki Eyüp Nebi çile mağarasına iniş / Caminin bahçesindeki Eyüp Nebi şifalı içme suyu kuyusu / yerin altındaki çile mağarası (önde görünen iki çubuk, demir parmaklıktır) / közlenmiş isot / tırnaklı ekmek).
6. Eyüp Nebi Köyü (Hazreti Eyüp'ün, hanımı Hazreti Rahime'nin ve Elyesa Peygamber'in kabirleri var). (Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesine bağlıdır. Şanlıurfa-Viranşehir yolu üzerindedir ve Viranşehir'e giderken sol kolda kalmaktadır. Köy yolu olduğu için toprak-bozuk bir yoldur. Türkiye'nin pek çok ilinden hem Hazreti Eyüp'ün (ve diğerlerinin) kabrini ziyaret etmek hem de dua edip şifa bulmak düşüncesiyle pek çok yerli turist kendi imkanlarıyla gelmektedir. Kabir, eski Urfa Valisi Ziyaeddin Akbulut tarafından yaptırılan çevre düzenlemesi ve bahçenin içerisinde bulunmaktadır. Ayrıca bahçenin bir yerinde de Hazreti Eyüp'ün yaslandığı ve çatlayan sabır taşı bulunmaktadır. http://urfatutkunu.blogspot.com/2010/02/2009-ayintap-urfa-gezim-92fotograflar.html Bu linkte de resimleri var ve üstlerinde neresi oldukları da yazıyor =) ).
Bir sonraki yazıda görüşmek ümidiyle. Hepinize sevgilerimle;

10 yorum:

  1. harika yazmışsınn:)

    YanıtlaSil
  2. INSALLAH bir gun benimd e yolum duser buralara. 22 yil onc e balikli gole gitmistim ama daha cok yerlerini gormek istiyorum
    Sevgiler
    Sefa

    YanıtlaSil
  3. çok üzgünüm .. inan haberim yok .. hiç birşey bilmiyorum ve anlamakta fazlasıyla zorlanmaktayım ..

    YanıtlaSil
  4. Seda, teşekkür ederim =)

    Sevgili Sefa, umarım en yakın zamanda görmeniz nasip olur, hayırlısıyla.

    Cecil, neden kaldırıldı acaba blog? Ben de anlayamadım. Normalde bir bloğu ancak kurucusu kaldırır diye biliyorum. Bunun haricinde blog niçin ortadan kaybolur hiç bir fikrim yok ve meraktayım.

    YanıtlaSil
  5. Aslıhan cım,
    Çocuklar inşaallah haftaya gelecek, Alperen in diş randevusu var cuma günü, şimdi onunla avunuyorum. Bir de Bahadır evden ayrılırken biraz rahatsızdı, üşütmüş sanırım, ilaç almıştı ama okulda hemen geçmemiş, geçen akşam hastaneye gitmişler, serum falan:(( gece yarısı telefon çalınca aklımız başımızdan gitti,hamdolsun, dün ve bugün daha iyi...
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  6. Alperen'e de Bahadır'a da Allah şifalar versin. O anki korkunu tahmin edebiliyorum. Allah bir daha yaşatmasın. Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  7. selam insan şükkür ıtmiyor olmadığıne güre korkıyorım ıyı bayramlar

    YanıtlaSil
  8. gezmek ve profesyonel fotoğraflar çekmek için geleceğim fakat hala kendime bir rehber bulamadım.

    YanıtlaSil
  9. Bloğumdan gezi yazılarına bakabilir ve merak ettiklerinizi bana sorabilirsiniz. Çok güzel bir rehberle karşılaştım Canım Urfam'da. Ama nereden nasıl bulunur bilemiyorum. Umarım gider ve o muhteşem havayı teneffüs edersiniz.

    YanıtlaSil

Hayatın kendisi bir yorumdur aslında. Özgün ol, kendi hikayeni yaşa.
Yorumlarınızla mutlu oluyorum. Hepinize teşekkürler.