18 Şubat 2011 Cuma

OSMANLI MİMİ

Kıymetli Kalemin Secdesi güzel bir mim başlatmış. Şimdiye dek gördüğüm en anlamlı ve LÜZUMLU mim bu bence. Mimde beş soru var. İlk dört soru sabit. Beşinci soruyu mimi gönderen kişi kendisi yazacak. Mim kendisine ulaşan kişi, kendisine sorulan 5. soruyu cevaplayacak ve mimi arkadaşlarına gönderirken, 5. soruyu kendi sormak istediği Osmanlı ile alakalı bir soruyla değiştirecek. Bu mimi bana da göndermiş. Cevaplarımı arz edeyim.

1. Kalbinizde ayrı bir yeri bulunan Osmanlı Sultan'ı hangisidir?

Yavuz Sultan Selim Han. Ruhundaki başkaldırıcı yön nedeniyle belki de O'nu çok sevmem. İnandığı davaya ömrünü adamış, yolundan asla dönmemiş. Edebî kişiliği de ayrı bir durum zaten. Şah İsmail'le konuşurken ona cevaben söylediği doğaçlama bir dörtlük vardır, bilirsiniz. Sadece bu dörtlük bile O'nun matematik zekasını ve edebi yönünü ortaya koyuyor.

"Sanma şahım * herkesi sen * sâdıkane * yâr olur,
Herkesi sen * dost mu sandın * belki ol * ağyâr olur,
Sâdıkane * belki ol * bu alemde * dildâr olur,
Yâr olur * ağyâr olur * dildâr olur * serdâr olur."

Yukarıdan aşağıya ve soldan sağa okuduğunuzda aynı dörtlük çıkıyor ortaya.

2. Osmanlı Sultanlarını diğer kral ve idarecilerden ayıran en belirgin özellikler nelerdir?

Öncelikle adaletli davranmaları. Adeta Hazreti Ömer'den öğrenilmiş bir hassasiyetle buna dikkat etmişler. Öyle ki ecnebiler bile zaman zaman kendilerine haber gönderip "Ülkemizdeki zulüm ve haksızlıklardan bıktık. Ne olur burayı fethedip bizi kurtarınız." diye isteklerde bulunmuşlar.

Sonra gölgeleriyle cihanı titretir oldukları halde; makama mansıba önem vermemeleri. Her durumda üstünlüğün takva ile olduğunu bilmeleri. Hatta kendilerine bir görevli tutup her gün "Mağrurlanma Padişahım, senden büyük Allah var" dedirtecek kadar hassas olmaları. Allah hepsine rahmet eylesin.

3. Osmanlı Devleti dendiğinde, aklınıza düşen ilk şey nedir?

Adalet, kesinlikle. Kendi vatanımda yaşadığım / maruz kaldığım / başkalarının yaşadıklarına şahit olduğum onca haksızlıktan sonra bunu düşünmem kaçınılmazdı elbette ki. İnsanların din ve ırka göre ayrılmadığı, torpilin rüşvetin geçmediği, "kapalıysan okuyamazsın" / "açıksan şunu yapamazsın" düşüncelerinin yer almadığı bir atmosferi kim özlemez acaba...

4. Osmanlı Devleti'ndeki bilim/din alimlerinden bir tane örnek vererek, hakkında üç özellik ya da bilgi veriniz.

Bu soruya cevabım hiç şüphesiz mahlâsımı aldığım Koca Sinan olur. Mimar Koca Sinan.

a. Devşirmedir.
b. Kayseri doğumludur.
c. Sabır âbidesidir. Yapacağı binanın temeline kireç döküp pişmesi için yedi sene bekleyen, yedi sene sonra bu temel pişmiştir diye işine başlayıp inşa eden Muhterem ve Muhteşem Şahıs. En ufak bir sarsıntıda dün yapılan binalar kül ufak olduğu halde ,Koca Sinan'ın eserlerinin dimdik kalmasının sırlarından biri de hiç şüphesiz sabırdır.

5. "İstanbul'un manevi fatihi olarak da anılan Osmanlı alimi ve velisi kimdir?" diye sormuş Kalemin Secdesi. Cevap: Akşemseddin Hazretleri. Bolu Göynük'te medfundur. İmkanınız varsa gidin ziyaret edin derim. Çok huzurlu bir ortam. Ve benim beşinci sorum:

Hicaz Demir Yolları'nı kurduran ve "RasulUllah'ın bulunduğu yerlerde ses çıkartmak edebe aykırıdır" düşüncesiyle tüm raylara keçe döşeten cennetmekân Sultan kimdir?

Bu mimi şu arkadaşlarıma gönderiyorum, cevaplarlarsa çok sevinirim:

* Hilal'in El Emeği
* Muhterem'le Afiyetle
* Cafe Pepela
* Mintinin Mutfağı

7 yorum:

  1. Teşekkür ederim, güzel cevaplardı. Allah razı olsun...

    Son soruya gelince, o mübarek ki abdestsiz yere basmamıştır. Peygamber efendimizin ordusunun kumandanı...

    YanıtlaSil
  2. Son soru :
    Sultan II. Abdülhamid Han :)

    Benim gönlümün sultanı da her zaman Fatih Sultan Mehmet olmuştur.

    Sevgiler ve selamlar...

    YanıtlaSil
  3. Canım,
    Dediğin gibi oldukça faydalı bir mim.
    Fırsatını bulduğum anda bir yazı hazırlayacağım.
    Benim kalbimde ayrı bir yeri olan Osmanlı Sultanı daima Fatih Sultan Mehmet olmuştur.
    Akşemseddin Hazretleri'ninde bizim için yeri ayrıdır.
    Yıllar önce araba ile şehirlerarası yolculuk yaparken, TGRT'nin hazırladığı 2 kasetlik radyo tiyatrosu tarzında hazırlanmış Akşemseddin Hazretleri isimli eseri yol boyunca soluksuz dinleyip, manevi bir yolculuk yapmıştık.

    YanıtlaSil
  4. Kalemin Secdesi, amin cümlemizden. Evet, Allah rahmet eylesin. Bizi de şefaatine nail etsin. EvliyaUllah'tır denir rahmetliye.

    Fikriye Ablam ve aleykum selam,
    Biliyor musun bu mimi yayınlarken içimden sana da göndermek geçmişti =) Ama siparişlerin ve işlerin yoğun olduğu için cevaplayamazsın diye düşünerek zora sokmamak maksadıyla yollamamıştım.

    Muhterem Abla, Fatih Sultan Mehmet Han Hazretleri, Efendimiz'in müjdesine mazhar olmuştur ya, sanırım o nedenle her birimizin kalbinde ayrı bir yeri var.
    Akşemseddin Hazretleri de bir başka. Kabri bile insana huzur veriyor biiznİllah. Allah bizleri Büyüklerin boyasıyla boyananlardan etsin.

    YanıtlaSil
  5. sevgili arkadaşım yüreğine sağlık.kesinlikle osmanlı denilince akla ilk gelen özellik adalet olması gerekiyor sanıyorum.mimlere pek cevap yazmıyorum ama yine de yüreğim de güzel bir yerin olduğundan kısa da olsa bu güzel mim e bir cevap yazmaya çalışacağım arkadaşım.
    yüreğine sıcacık sevgiler gönderiyor,tüm yüreğimle sayılı arkadaşların arasına beni de koyduğun için teşekkürler ediyorum.sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  6. Minticiğim ben teşekkür ederim. Sevgini her daim hissediyorum inan, Allah razı olsun. Çok mutlu olmama vesile oldun sözlerinle =)

    YanıtlaSil
  7. Yelpazesu, davetiniz için teşekkürler.

    YanıtlaSil

Hayatın kendisi bir yorumdur aslında. Özgün ol, kendi hikayeni yaşa.
Yorumlarınızla mutlu oluyorum. Hepinize teşekkürler.