13 Ekim 2010 Çarşamba

HARPUT KÖFTESİ

Hayırlı günler Arkadaşlar,

Bir yemeğin içinde bulgur ve acı varsa o yemek tam bana göredir. Kısaca doğu mutfağı ile damak tadım uyuyor da diyebiliriz :) Harput Köftesi Cahide Abla'da gördüğüm ve denemek istediğim bir tarifti. Uzun zamandır tariflere mecburen ara verince, kendimi iyi hissettiğim bir gün bir değişiklik olsun istedim. Denedim ve ailece çok beğendik. Yalnız bir farkla, yemeğe tuz atmadım, malum =) Anne ve babam yerken üstüne tuz attılar. Köfteler tuzsuz olduğu için haşlarken dağılacak sanmıştım. Öyle de olmadı, bütün bütün kaldılar. Yemeğin suyundaki ve köftesindeki kuru reyhansa apayrı bir hava katmıştı. Kullandığım kıyma 500 değil de 350 gr kadardı. Bu nedenle bulguru da ona göre azalttım ama diğer malzemeleri aynı ölçüde kullandım. Bulgurlu yemekleri sevenlere tavsiyemdir. Cahide Abla'dan orijinal tarifi görmek için buraya tıklayabilirsiniz. İşte tarifimiz:

Malzemeler:

* Yarım kg az yağlı kıyma
* 1 su bardağı orta bulgur, yoksa çiğköftelik bulgur (ben Konyamız'da düğü diye tabir edilen çiğköftelik ince bulgur kullandım)
* 1 yumurta
* Yarım demet ince doğranmış maydonoz
* 1 adet orta boy rendelenmiş soğan
* Kuru reyhan, tuz, karabiber, pulbiber
* 1 yemek kaşığı salça
* Zeytinyağı, su

Yapılışı:

* Salça, yağ ve yumurta hariç diğer malzemeleri bir yoğurma kabına alıp arada bir elinizi ıslatarak iyice yoğurun. Malzemenin iyice bütünleşmesi, macun kıvamında olması lazım. Yoğurmanın sonuna doğru yumurtayı kırın.

* Harput köftesinin orjinal şekli tekerlek gibi oluyormuş. Malzeme macunlaşınca tekerlek gibi köfteler yapın. Doğru mu bilmiyorum ama ben Fellah köftesindeki gibi bir de ortalarına parmak batırdım.

* Tencereye yağı ve salçayı koyun. Salça eriyince göz kararı suyunu ilave edin. Başta fazla koymayın, daha sonra ilave edebilirsiniz.

* Su kaynamaya başlayınca köfteleri içine yavaşça ekleyin. Ben birer birer dizdim tencereye. Suyunu fazla koymadığım için tüm köfteler tek seferde sığmadı. İki parçada haşladım. Bu arada içine kuru reyhan da atın (hem köftede hem suyunda reyhan var).

* Köfteler pişince yemeğimiz hazır. Afiyet olsun.

19 yorum:

  1. ellerine sağlık süper olmuş.

    YanıtlaSil
  2. Çok güzel görünüyor ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  3. Eline sağlık, bunu denemeli.

    YanıtlaSil
  4. Afiyetler olsun, nasıl lezzetli olmuştur. Ellerine sağlık, sevgiler

    YanıtlaSil
  5. of of off
    canım çekti sanırım
    ne zaman yapcan bana :)

    YanıtlaSil
  6. canım benim ellerine sağlık:))
    bende snein gibiyimdir..Acı ve bulguru sevenler:)
    barbunyanın tarifini denediğini yazmışsın..çok sevindim ben birilerine yeni birşeyler öğretince mutlu olan biriyimdir..Seninde bu lezzeti denemene vesile olmuşum ne mutlu bana.Yayınlama konusuna gelince hayat paylaştıkça güzeldir..
    sevgiler

    YanıtlaSil
  7. Aslıhan cığım,
    Nasılsın tatlım ? Çok güzel bir köfte yapmışsın, bayıldım, ellerine sağlık. Ben de kıymanın içine ince bulgur koyuyorum bazen ama küçük misket köfteler şeklinde hazırlayıp, genellikle kış sebzeleri yanında
    pişiriyorum. Tarifte bişey dikkatimi çekti; haşlama yapıldığını yazmışsın, normal salçalı bir suda pişirilmiyor da haşlanıyor mu? O kısmı çok anlamadım:(

    Muhabbetle, hayırlı akşamlar...

    YanıtlaSil
  8. Arkadaşlar hepinize tek tek teşekkür ederim.

    Neşecim sağolasın, tarifi yayınlayacağım inş =)

    Mine Ablacım sağolasın. İyiceyim şükür.Senin yaptığın şekilde sebzeli de güzel oluyordur eminim. Salçalı suda pişiriliyor. Ama suda olduğu için adı haşlama olmuş oluyor bir nevi =) Ben suyunu çok koymadım. Önce salçayı yağda kavurdum. Sonra sıcak su ekledim. Su kaynayınca da köfteleri attım. Pişene dek bekleyip servis ettim. Gerçekten çok hoştu. Denemeni tavsiye ederim. Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  9. Selamün aleyküm bacım :)
    Köftelerin üzerinde tüten buharı iyi yakalamışsın.
    Tuzsuz olduğu halde dağılmadıysa,köftelerin tam kıvamında demektir.Birde bulgur oranı fazla olursa dağılma ihtimali artıyor.Tekerlek şekli tamam.Ama ortasına parmak batırmak yanlış:)
    Ayrıntıya takılanlar,mesele edebilirler:)
    kim ne derse desin yemeğin benden 10 üzerinden 9 aldı.O 1 puan niye kesildi dersen,o da tadına bakamadığım için :)
    Ellerine sağlık mahirem.Afiyet şifa olsun inşaallah...

    YanıtlaSil
  10. Ve Aleykum Selaaaam, Ablacığım senden yüksek puan aldım ya, o zaman bu yemek olmuş demektir =) Çok sevindim gerçekten. İnş bir gün tatman da nasip olur. Kalan bir puanı da o zaman değerlendirirsin =) Ortasına parmak batırmak hususunu öğrendiğim iyi oldu. Bir dahaki sefere yapmam artık inş. Güzel dualarına da aminn diyorum can-ı gönülden. Allah'a emanet.

    YanıtlaSil
  11. hııım acaip leziz gözüküyor ellerine sağlık canım öğle vakti olsa da yesem dedirttin : )

    YanıtlaSil
  12. Aslıhancığım dumanı üstünde köfteler benimde dikkatimi çekti,gerçekten nefis bir yemektir bu,ellerin dert görmesin,sevgiler...

    YanıtlaSil
  13. Sevgili Mine ve Hatice Abla, çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  14. sevgili arkadaşım sıkı takipçinim bilesin.ellerine sağlık.senin kaar aşık biri var mı bilmem şu urfaya.gönlü güzelim emeklerine sağlık hiç tatma fırsatım olmadı sayende tanıştım bu cici köfteyle.bir kez gittim harputa.sevgiler canım.teşekkürler...

    YanıtlaSil
  15. Sagolasin Sevgili Minti,
    Yoktur sanirim =) Kofteyi denemeni oneririm. Tadi cok hostu dogrusu. Sevgimle.

    YanıtlaSil
  16. Canım kokusu buralara kadar geldi inan...:) Dumanı üzerinde harika bir görüntü ellerin dert görmesin..

    sevgiler

    YanıtlaSil
  17. Modda twin, teşekkür ederim.

    Rummacım, sağolasın.

    YanıtlaSil
  18. Merhaba canım, ne hoş bir yemek olmuş,ellerine sağlık..
    Urfa'ya yıllar önce gelmiştim ve çocuk halimle çok etkilenmiştim..
    Epeyce ziyaretler yapmıştık maneviyat dolu mekanlara..
    Tekrar görmek istiyorum en kısa zamanda,gelmeden senin blogundaki resimler ve anlatımlarınla urfa yolculuğuna çıkacağım inşALLAH :)
    sevgilerimle..

    YanıtlaSil

Hayatın kendisi bir yorumdur aslında. Özgün ol, kendi hikayeni yaşa.
Yorumlarınızla mutlu oluyorum. Hepinize teşekkürler.