27 Mayıs 2013 Pazartesi

Pirinç Şehriyeli Tavuk (Chicken with Rice Vermicelli)


Büyük bir hız ve hevesle Kore lezzetlerine devam =)

Her zaman söylerim ön yargılı olmanın iyi olmadığını. Ancak yaşadıkça, aslında benim de bazı konularda ön yargılı olduğumu fark ediyorum. Ve zamanla anlıyorum ki, ön yargılar aslında insana çok şey kaybettirirmiş. Kore lezzetleri de böyle. Mesela nasipse ilerideki günlerde tarifini paylaşacağım ramen şu an en favori lezzetlerimden. Oysa düne kadar bana sorsanız bu yenir mi diye düşünürdüm. Fakat deneyince gördüm ki "bu yenir mi!" düşüncesi şöyle dursun, bu her gün yapılıp yense bıkılmayacak bir lezzetmiş. İşte ramen için markete noodle almaya gittiğimde sürekli gördüğüm rice vermicelli yani pirinç şehriyesini de merak ediyordum. Bir gün aldım deneyim diye ancak nasıl pişirildiğini, nerelerde kullanıldığını bile bilmiyorum. İnternetten biraz araştırdım. Hem çorbalarda hem de yemeklerde/kızartmalarda filan kullanılıyormuş. Ben de kendi tarifimi oluşturdum ramen tarifimden esinlenerek. Ve ortaya gerçekten güzel bir lezzet çıktı. İlk yaptığım rice vermicelli varken tevafuken arkadaşım Hatice abla da bize yemeğe geldi. Tek kelimeyle ifade edeyim, bayıldı =) Bana içinde neler olduğunu sordu. Hal böyle olunca çok sevindim tabi =) Üstelik ilk denememde Korelilerin yapış stiline uymadığım için şehriyeler kırılmış, tel şehriyeye dönüşmüştü. Kendime göre güya kırmayayım diye kalın ahşap spatula ile karıştırmış ve tencereye fazla kaşık sokmayarak tencerenin kapağını örtüp sallamak suretiyle karıştırmıştım. Ancak buna rağmen kırıldı şehriyeler. Yani görünüm karmaşıktı biraz. Böyle olduğu halde beğenilince çok sevindim. İkinci denememi Koreliler gibi yaptım ve şehriyeleri hiç kırmadan tabağa almayı başarabildim =) Bu defa görünümü de daha güzel oldu. Neticede anladım ki, Korelilerin rice vermicelli'yi böyle pişirirken bir bildikleri varmış =) 

Bir diğer ön yargım ise yemek yeme çubuklarına yani chopstick'lere idi. İnsanlar kaşık ve çatal dururken niçin bunu kullanıp kendilerine eziyet ederler diye düşünürdüm. Ancak hiç de eziyet değil, aksine büyük bir keyifmiş. Chopstick ile yediğim ilk yemek ramen idi. Ablamlarda ramen pişirmiş ve eniştemin Çin'den getirdiği chopstick'leri kullanmıştım yerken. Bu ise ikinci denemem ve bunda sevgili arkadaşım Songül'ün Vietnam'dan getirdiği ancak kullanmaya kıyamadığım için yıllardır dolap bekleyen harika chopstick'leri kullandım. Doğrusu bunlarla yemenin keyfi bir başkaymış. Şimdiye dek kullanmadığım için pişman oldum. Nasıl kullanılacağını bilmememe rağmen dizilerde filmlerde gördüğüm gibi tutup başladım ve yemek bitene kadar çatal-kaşık kullanmadım. Çok keyifliydi doğrusu =)

Şimdi kendi uydurduğum tarife geçelim:

Malzemeler:
* 2 adet salçalık (kapya) biber (ben derin dondurucudaki biberlerimden kullandım)
* 2 adet yeşil biber
* 1 adet soğan
* 2 diş sarımsak
* 80 gr rice vermicelli (pirinç şehriyesi)
* 1 küçük çorba tası dolusu didiklenmiş tavuk
* 1 çay kaşığı kimyon
* 1 çay kaşığı kekik
* 1 çay kaşığı reyhan
* 1 çay kaşığı köri
* 1 çay kaşığı tuz
* Bir miktar karabiber
* 1 çay kaşığı susam yağı
* 1 yemek kaşığı soya sosu
* 2 çay kaşığı acı sos
* Zeytin yağı
* Az miktarda tavuk suyu ve kaynar su







Yapılışı:
Neden bilmiyorum ama Koreliler her şeyi julyen doğruyorlar. Doğrusu görünümü de çok hoş oluyor. Elinizdeki tüm malzemeleri (tavuk da dahil) julyen doğrayın. Tavaya bir miktar zeytinyağı koyup sırasıyla soğanları, yeşil biberleri, kapya biberleri ve sarımsakları soteleyin. En son tavuğu ekleyip soteleyin. Hepsi pişince ocağı söndürüp susam yağı, soya sosu, acı sos ve baharatları ekleyip karıştırın ve soğumasın diye ağzına bir kapak örtün.




Bir tencerede az miktardaki tavuk suyunu ve normal suyu kaynatın. Bu suya isterseniz bir çay kaşığı kimyon ekleyin. Ben ilk denememde ekledim. İkincisinde eklemedim. İkisi de güzel oldu ancak görünüm bakımından sade olanı daha güzeldi. Pirinç şehriyeleri bembeyazdı. Diğerinde ise haliyle rengi değişmişti. 

Yaklaşık 5-8 dakika sonra pişiyor pirinç şehriyeleri. Makarna gibi kontrol ederek anlayabilirsiniz pişme durumunu. Çok ince olduğu için çabuk pişiyor. Fazla tutmayın, hamur olur. Pişen şehriyelerin içine çeşmeden bir miktar soğuk su ekleyin ve hafifçe karıştırıp (kaşık sokmadan, kırmadan!) süzün. Sonra şehriyeleri elinizle yuvarlak bükümlü bir halde servis tabağına alın ve tavadaki içi üstüne koyup servis edin.


Bu ikinci denememin fotoğrafı. Bunu yaparken tüm malzemeyi yarıya indirerek kullandım. Tam iki kişilik oldu.


Bu kırılmış olan ilk denemem ise yukarıdaki listede yazan miktarda malzemeyle yapıldı ve dört kişilik.

Güzel bir lezzet. Tavsiye ederim. Hepinize sevgilerimle.

19 yorum:

  1. alt kısımdaki beyaz şey ne:-)

    YanıtlaSil
  2. Pirinç şehriyesi o işte Urfalı =)

    YanıtlaSil
  3. Wowwww :)
    Hiç görmemişim,duymamışım,meğer ben ne cahilmişim :)
    Canım harika gözüküyor bu kore yemeği,bayıldımm:)
    Afiyet şifa olsun inşAllah.
    Muhabbetle..

    YanıtlaSil
  4. EstagfirUllah. Çok teşekkür ederim =) Çok sevindim =)

    YanıtlaSil
  5. ben bu yemeği home tv de görmüştüm doğrusunu istersen o ne be demiştim yani açıkçası o şehriye dediğin makarnamsı kısım hamurlaşmış gibi geldiydi şimdi sen bu kadar methedince hemen arayıp bulasım yapıp yiyesim geldi resimlerde çok iştah açıcı ama çubuk beni bozar çatalla yesemde olur herhalde :)ellerine sağlık kardeşim.

    YanıtlaSil
  6. Aslihancigim ellerine saglik olsun :)
    çook uzun zaman once bir kere yapmistim pirinç sehriyesini,itiraf edeyim yiyememistim :D
    Tekrar denemeye cesaret edersem eger senin bu tarifle olacak :)
    sevgiyle kal canim..

    YanıtlaSil
  7. Miyase abla biz beğendik ama umarım deneyince sen de beğenirsin =) Olur olur çatal da olur =) Sağolasın.

    YanıtlaSil
  8. Mihriban'cığım teşekkür ederim. Denersen umarım beğenirsin =)

    YanıtlaSil
  9. yorumları okuyunca adının aslıhan olduğunuda öğrendim adınla hitabederim artık :) aslıhancım ben inegöl'ün garajına yakın oturuyorum annen ne tarafa gelecek acaba sende gelseydin keşke tanışırdık annenlede tanışırız inşallah

    YanıtlaSil
  10. Miyase abla anneannemin evi Topuz Oteli'nin hemen yakınında. Annem oraya gelecek inş. Ben de uzun zamandır gelemedim, isterdim ama nasip işte, iş güç durumları =) Yoğurtpazarı Eczanesi var ya, o annemin teyzesinin kızı olur.

    YanıtlaSil
  11. canım ellerıne emeklerıne saglık

    YanıtlaSil
  12. En İyi Yemek Siteleri,
    Teveccühünüze teşekkürler. Güzel tariflerde buluşmak dileğiyle.

    YanıtlaSil
  13. Merhaba, cok guzel gorunuyor ellerine saglik. Ayni vermicelle bende balik ve karidesle yapiyorum cok guzel oluyor benim cocuklar bayiliyor. basarilarinin devamini diliyorum...

    YanıtlaSil
  14. Sevgili Adsiz, tesekkur ederim.

    YanıtlaSil
  15. Assalam alaykum Urfa Abi. Ellerinize sağlik, çok güzel görünüyor harbiden. Ben kenyalıyım ama edirne’de yaşiyorum ve memleketimdeki yöresel yemeklerden tanıyorum bu pirinç şehriye (rice vermicelli). Hatta, en sevdiğim yemeklerden diyebilirim ve inanılmaz güzeldir. Tabı ki biz ramen yapmiyoruz ama başka yemekleri yapiyoruz bununla. Birkaç yıldır çok arıyorum bunu ve özellikle son günlerde canim cooook istiyor rice vermicelliyi... Belki de ramazandan dolayi . Neyse.. anlatamam ne kadar sevindim blogunuz görünce internette. Sizden bi şey rice etm.... pardon, rica etmek istedim abicim ... Onu bulmak için ben çok uğraştim ama ne yazık ki beceremedim. Edirnede galiba yok bu rice vermcelli. Istanbulda bir yerde bu malzemeyi satıldığını biliyorsanız bana tarıf ederseniz çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler ve..... aferin, böyle devam edin. Yeni şeyleri keşfetmeye devam edin. ‘Ve zamanla anlıyorum ki, ön yargılar aslında insana çok şey kaybettirirmiş’ ne güzel cümle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ve aleykum selam Kenyalı kardeşim. Ülkemize de bloğuma da hoş geldin sefalar getirdin. Senin memleket Kenya, benimki de Konya:)
      Bu rice vermicellinin Kenya'da da olduğunu bilmiyordum. Bunu Real, Beğendik gibi büyük marketlerden bulabilirsin. Ayrıca İstanbul Kemerburgaz'da bir Kore marketi var. Oradan da bulabilirsin (fakat o markete gidersen et ürünlerinden alma, biz Müslüman'lara uymaz). Marketin adresi ve telefonuna şu linkten ulaşabilirsin:
      http://www.smartmarket.com.tr
      Kardeşim Türkiyemiz'e okumak için mi geldin? Tekrar yorum bırakıp kendinden bahsedersen sevinirim. Ve adını da yaz lütfen:) Seni tanıdığıma çok memnun oldum. Ramazanın mübarek olsun. Allah'a emanet ol.

      Sil
  16. Ben pirinç şehriyesini 15-20 dakika soğuk suda bekletildiğini öğrendim. Bunun ne için yapıldığını bilmiyorum ama büyük ihtimalle daha sonra parçalanmasını engellemek için ya da pirinç şehriyesini haşlamak yerine bu şekilde bir bakıma 'pişirmiş' oluyorsun. Umarım bu küçük bilginin sana faydası dokunur :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunu hiç duymamıştım. Bir dahaki sefere öyle deneyim İnşaAllah. Çok teşekkürler sevgili Adsız. Keşke adınızı da yazsaydiniz:)

      Sil

Hayatın kendisi bir yorumdur aslında. Özgün ol, kendi hikayeni yaşa.
Yorumlarınızla mutlu oluyorum. Hepinize teşekkürler.