15 Mayıs 2013 Çarşamba

Kore Usulü Baharat Soslu Kızartılmış Balık (Korean Style Fried Snapper)

Urfa Tutkunu tam bir balık sever. Bu özelliği sanırım rahmetli büyükbabamdan almışım. Zaten onunla damak zevkimiz birebir aynıydı. Allah (cc) rahmet eylesin.

Bir balık sever olarak yenilmesi helal olan her balık çeşidini alıp denemeye çalışırım. Bunlar içinde somon, mezgit ve barbunya vazgeçilmezlerimdendir. Türk kültüründe balık genellikle ızgara, kızartma, mangal ya da buğulama olur. Ve genellikle ya sade pişirilir ya da en fazla defne yaprağı, sarımsak, zerdeçal gibi eklerle. Geçenlerde Pirinç Keki tarifi ararken Maangchi adlı bir site buldum. Çok farklı ve bize uzak gibi görünen bir balık tarifi vardı. Ben de o akşam yemeğe balık yapacaktım, tevafuk bu tarifi görünce niçin denemeyeyim diye düşündüm. Bizdeki "keçinin yemediği ot başına vurur" sözü her zaman doğru olmayabiliyor bence =) Evvelce ön yargıyla bakıp da şimdi denediğim bazı farklı kültür lezzetleri için niçin daha önce yapmamışım diye hayıflandıklarım oluyor. Bunları nasipse sizinle paylaşacağım ara ara.

Bu tarifi Sevgili Maangichi'den aldım ancak içerisinde çok küçük değişiklikler yaptım. Mesela sosta az bir şeker vardı. Ben onu koymadım. Çünkü balığı şekerle hayal edemedim. Ya da soya sosu miktarı 1/4 su bardağı idi. Bu benim soya sosunu kullandığım ilk yemeğim olduğu için alışkın değilim ağır olabilir düşüncesiyle bu miktarı 1 yemek kaşığına indirdim. Çok da iyi etmişim. Tadı süperdi sosun. Yaptığım tek hata şu oldu. Sosta tuz yoktu. Sadece şeker vardı. Ben tuz unutuldu sanarak az miktarda da tuz ekledim sosa. Ancak soya sosu zaten tuzlu bir şey olduğu için ve balık da kızartılmadan tuzlandığı için bu tuz bana fazla geldi. Meğer tuzu eklemeyenin bir bildiği varmış =)

Orijinal tarifte tavaya sığmayacak kadar büyük bir balık kullanılıyor. Tarife buradan bakabilir ve videosunu şuradan izleyebilirsiniz. Bizler bu kadar büyük balıkları tavada kızartmayız ya da en azından içini açarak kızartırız pişmez düşüncesiyle. Ben bu defa tarife sadık kaldım ve piştiğini hayretle gördüm. Evde palamut vardı, ben palamutla denedim tarifi. Hepinize tavsiye ederim. Tadı gerçekten çok güzeldi. Annem de beğendi. İlk bakışta balığın üstünde yeşil soğanın vesairenin ne işi var dedim ama tadınca fikrim değişti =) Bayıldım ben bu tarife. Sizlere de öneririm. Benim uyguladığım şekilde (şekeri çıkarılmış falan olarak) tarif şöyle:

Malzemeler:

* 1 adet büyük boy balık 
* Bolca kızartmalık yağ 
* Un
* Tuz

Sosu İçin:

* 1 yemek kaşığı soya sosu
* 3 adet yeşil soğan
* 2 diş sarımsak
* 1 yeşil biber
* 1 yemek kaşığı pulbiber
* 1 yemek kaşığı susam yağı
* 1 yemek kaşığı kavrulmuş susam

# Amasra'da yediğimiz müthiş balığın nasıl yapıldığını sorduğumuzda, sırrının aşırı bol yağda kızartmak olduğunu söylemişti ustası. Maangichi de aşırı bol yağ kullandı kızartırken.
# Ben susam yağının sadece alternatif tıp için kullanıldığını sanırdım. Çünkü Türkiye'de bu amaç için ufacık şişelerde satılıyor. Ancak Kore yemek kültürüne dalınca her tatlıda/yemekte kullandıklarını gördüm. Çok da şifalı bir şey. Hakikaten yemeklere de yakışıyor =)
# Tarifteki şeker miktarı 2 çay kaşığı idi. Ben eklemedim. 

Yapılışı:
Balığı temizleyin. Üzerinde verev çizikler oluşturun. Elinizle bu çiziklere de girecek şekilde güzelce tuzlayın. Sonra aynı şekilde unlayın. Tavaya bolca kızartmalık yağ döküp, kızmasını beklemeden balığı içine koyun. Ağzına da alüminyum folyo kapatıp kızartın. Bir yüzü kızarınca diğer yüzünü çevirin. İki tarafı da pişince bir servis tabağına alın. Ben bir adet tüm bir adet de yarım palamut kızarttım ama yukarıdaki miktardaki sosu sadece bir tüm palamut için kullandım. Diğeri sade kaldı. Bir de burada zamanım kısıtlı olunca direk servis yapmak durumunda kaldım. Bence önce kağıt havluya yağını emdirmek daha güzel olur. Çünkü zaten sosta da yağ var.

Bir kabın içinde tüm sos malzemesini karıştırın. Taze soğanı ve sarımsakları incecik doğrayın.

Son olarak servis tabağına aldığınız balığın üstüne tüm sosu gezdirin ve afiyetle yeyin.


Bu güzel tarif için Sevgili Maangichi'ye çok teşekkür ederim. Thanks a lot dear Maangichi!


Yeni bir yazıda görüşmek ümidiyle. Hepinize sevgilerimle.



32 yorum:

  1. Sizin tarifinizde 1 yemek kaşığı susam yağı geçiyor acaba dediğiniz gibi küçük şişede değil de daha büyük miktarlarda satılıyor mu acaba? Yoksa o şişede 1 yemek kaşığı çıkmaz sanki. :)) Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Ben şu linkteki marka susam yağından kullandım:
    http://www.saglikodasi.com/susam-yagi-nelere-iyi-gelir.html
    Bir yemek kaşığından fazla çıkıyor bu şişeden. Yetti yani =) Ama daha büyüğü var mıdır bilmiyorum. Bulsam ekonomiklik bakımından hemen alacağım =)
    Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  3. balığı çok severim burdaki de güzel görünüyor:)

    YanıtlaSil
  4. hayırlı kandiller cnm....ziyaretin için de ayrıca teşekkürler

    YanıtlaSil
  5. HARIKA GORUNUYOR ELLERINE EMEKLERINE SAGLIK

    YanıtlaSil
  6. hayırlı kandiller dilerim. susamlı falan değişik bir balık olmuş, ellerine sağlık. ciğerin üzerine yarım limonu söyle bir gezdiriyoruz, kızartmanın verdiği ağırlığı hafifletmek için. güzel bir gün diliyorum sevgiler.

    YanıtlaSil
  7. Asayra Kurt, ben de teşekkür ederim. Hayırlı kandiller =)

    YanıtlaSil
  8. Serpil hanım, teşekkür ederim. Balık gerçekten çok güzeldi. Sizin ciğer tarifini de deneyeceğim inş. Limon bana hayli ilginç geldi.

    YanıtlaSil
  9. Ellerine sağlık canım, balık çok güzel görünüyor.
    Balık yemiyorum ama değişik tariflere her zaman açığım, balığı eşime pişirip, tarifi de blogda yayınlıyorum : )
    Kış sezonun da bu tarifi de denemek isterim.
    Hayırlı kandiller...

    YanıtlaSil
  10. Muhterem Abla, teşekkür ederim. Bu tarifi denemeni kesinlikle öneririm. Gerçekten çok hoş bir tadı vardı. Hayırlı kandiller. Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  11. Neşe'cim teşekkür ederim. Sana da hayırlı kandiller.

    YanıtlaSil
  12. Merhaba Aslı, ben de senin kandilini ve üçaylarını tebrik ederim. İnşallah istifademiz bol olur bu mübarek günlerden. Ayrıca nazik ziyaretin için teşekkür ederim. Blog yazmayı bıraktım ancak gelen yorum olursa yayınlamaya devam ediyorum. Ziyaret eden, soran tüm dostlar sağolsun. Sana da yorum yazmasam bile ara ara ziyaretten geri durmuyorum.

    Sevgi ve selamlar..

    YanıtlaSil
  13. Naile merhaba,
    Yazmayı bırakmana üzüldüm doğrusu. Senin bloğunu okumayı seviyordum. Hatta geçen senin şu soğanı bol ciğer tarifini yaptım yine, yaparken de andım Antepli arkadaşın tarifi diye =) Zaten bunu ilk denediğim günden beri başka türlü pişirmedim ciğeri =)
    Kendi adıma üzülsem de, muhakkak haklı sebeplerin vardır. Ara sıra ses ver ama, özletme.
    Allah'a emanet ol.

    YanıtlaSil
  14. Merhaba Aslihan'cigim;
    Bu postu yayinladigin gun bende palamut yapmistim :)
    keske o gun baksaymisim,ama en kisa zamanda deneyecegim bu tarifi.
    Bir balik sever olarak,her tur baligi yerim.Haftanin hergunu balik olsa mutfagimda bikmam sanirim :)
    Ama blogumda yeteri kadar balik tarifi neden yok ? Tembellikten tabiki :D
    Ellerine saglik olsun canim,
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  15. Mihriban'cığım demek sen de benim gibi bir balık seversin =) Palamutun aynı güne denk gelmesi de hoş bir tevafuk olmuş.
    Sen ve tembellik mi? :D Kendine haksızlık etme. Ama ilk fırsatta dene derim bu tarifi =)

    YanıtlaSil
  16. :)arkadaş yemek yorumlarına abone oluyorum:)iştahım açılıyor:)şimdi maile bi baktım Kore usulu baharatlı balık yazsını görmm iştahımı kabarttı:)

    YanıtlaSil
  17. Ayıptır söylemesi, iştah kabartacak kadar var Urfalı =) Bir ara yap kendine bu balığı =)

    YanıtlaSil
  18. :)kadınlarda şu vardır ya ölçüleri red edip elimin ayarı mevzusu:)bende hiçbir ölçüye sadık kalamıyorm o yüzden yemek tariflerine bakmadım hiç:)

    YanıtlaSil
  19. Tariflerde "göz kararı" yazan yerleri beceremiyor takılıyorsan, sor. Ölçüye çevirip açıklarız Urfalı =)

    YanıtlaSil
  20. kimyacı adamım ölçülerde sorun yok :) bende şu var,mesela 50 gram bulgur dese ben amaaann bizimkisi farklı 75 olsun deyip ortaya çok farklı şeyler çıkıyor:)

    YanıtlaSil
  21. yani ortaya denklem gibi bişey çıkıyor:)o yüzden vazgeçiyorum

    YanıtlaSil
  22. Formül gibi de olsa pes etme =) Başarırsın inş.

    YanıtlaSil
  23. Ayfer ablacım teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  24. iyi günler tam balık mevsimi zamanı tarafımdan denenecektir...bol yağ gerçekten lezzeti etkiliyormu? öyleyse üzüldüm...soya sosu harici diğer malzeme oranları aynımı? ayrıca "RUMMA"nın sitesine ulaşamıyorum....sorunmu var acaba..oradana denediğim ve en önemlisi daha deneyeceğim birçok tarif var :(

    YanıtlaSil
  25. Filiz hanım merhaba,
    Bol yağ gerçekten de lezzeti etkiliyor =)
    Benim uygulayıp beğendiğim oran aynen yukarıda yazdığı gibi. O şekilde denemenizi öneririm.
    Rumma'dan haberim yoktu, siz deyince baktım ben de ulaşamadım. Sanırım sitede bir sorun var.
    Balığı denerseniz fikrinizi paylaşın lütfen. Umarım siz de beğenirsiniz =) Sevgiler.

    YanıtlaSil

Hayatın kendisi bir yorumdur aslında. Özgün ol, kendi hikayeni yaşa.
Yorumlarınızla mutlu oluyorum. Hepinize teşekkürler.