23 Şubat 2012 Perşembe

Bir Çerkes Lezzeti: TUHURJE


Ablamın beyi bir Çerkes ve en sevdiği yemek de pshalive. Biz pshalive'yi ablamın evliliği ile tanıdık. Çok da sevdik. Ben de geçenlerde ilk pshalive denememi yaptım ve Çerkes enişteden tam not aldım =) Bilhassa patates seviyorsanız bu yemeği beğeneceksiniz demektir. Pshalive tarifini kısmetse önümüzdeki günlerde vereceğim. Şimdi vereceğim tarif yine bir Çerkes lezzeti olan Tuhurje. Bunu sevgili Ebru'nun bloğundan görüp yapmıştım. Biz ailece beğendik. Çıtır çıtır çok hoş bir lezzet. Denemenizi öneririm. İşte tarifimiz:

Malzemeler

* 2,5 su bardağı un
* 1 su bardağı ılık su
* 1 paket instant maya (10 gr'lık)
* 1 tatlı kaşığı toz şeker
* Tuz

İçi için

* Beyaz peynir / Haşlanmış patates / Tahin pekmez karışımı / Tahin-tozşeker karışımından hangisini isterseniz. Ben tahin-toz şeker karışımını kullandım.

* Eritilmiş tereyağı

Üstü için

* 1 yumurta sarısı
* Susam-çörekotu

Yapılışı

Hamuru yoğurup mayalanmaya bırakın. Malzemeyi 8 bezeye ayırıp teker teker unlayıp açın. Mümkün olduğunca ince açmaya çalışın. Ama mayalı hamur olduğu için yufka inceliğinde olmayacaktır. Eritilmiş tereyağı ile içini yağlayın. İstediğiniz içi koyup yufkayı bir ucundan tutup yuvarlayın. Uzun sopa gibi görünüm elde edeceksiniz. Sonra gül böreği gibi bir ucundan tutup sarın. Unlamadan üstünden oklava ile geçip inceltin. Üstüne yumurta sarısı sürüp, susam çörekotu serpin. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye koyup 200C fırında pişirin.

Afiyet olsun.

13 yorum:

  1. Ellerine sağlık şekerim nefis görünüyor.. Ben de yapıcam :)

    YanıtlaSil
  2. Ben bunu ezilmiş haşhaş ve toz şekerle yapmıştım oda güzeldir tavsiye ederim ellerine sağlık buda güzel görünüyor pshalive merak ettim doğrusu kolay gelsin selam ve dua ile urfa tutkunu

    YanıtlaSil
  3. Çerkeslerin marifetliliği biliniyor zaten ama şahsen tanışmışlığım olmadı doğrusu..
    Tarifte çok lezzetli görünüyor..denemeye devam ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  4. selamun aleykum

    ne diyeyim size bilmiyorumki.cahide ablam bir sen iki:)))ekmek tahtam yokya yapin siz hamur islerini yapin:))ama bir kenara not ediyorum bunlari,ama yapmak icin:)bu sekli gorunce cahide ablamin tahinli cevizli bukmesi geldi.uzun zamandir aklimda ha bugun ha yarin yapacam diyorum.elerine saglik.obur tarifide bekliyorum.once hamzaya sonrada sizlere afiyet olsun:))

    YanıtlaSil
  5. Eline sağlık.Zira yapıp aşaması ilgimi çekmese de,yeme raddesinin leziz olduğundan eminim. :)

    YanıtlaSil
  6. Selam canııım:)
    Maşaallah eline sağlık bende çerkezlerin "velibah ve köbete" isimli hamur işlerini yapıyorum çok güzel oluyor bunu da yapıyorum ama ismine tahinli çörek diyorduk:) diğer tarifi sabırsızlıkla bekliyorum çok bekletmezsin değilmi?:)
    Konya'ma ve sana sevgilerimi selamlarımı bıraktım kal sağlıcakla kardeşim

    YanıtlaSil
  7. Seda, teşekkür ederim.

    Zeynep Sümer, annem de haşhaşlısını yapar. Haklısınız, o da güzel oluyor.

    Sevgi, öyle hakikaten =)

    Anlayamazsın, ve aleykum selam. Ekmek tahtası dediğin hamur teknesi mi senit mi? Yani senit dediğim, yufkayı açtığın tahta. Konyamız'da ona senit denir =) O yoksa tezgahında bile açdan olur =) Hamzam bunu çok beğendi teyzesi =) Sen de yap ufaklıklara inş.

    Muhterem, teşekkür ederim. Canın çekmesin ama lezzetliydi gerçekten =)

    Aynur Ablam, ve aleykum selam. Tarifi yayınladım bile =) Sana ve Medine'ye ,Diyar-ı RasulUllah'a, kocaman selamlar.

    YanıtlaSil
  8. kemalpasatatlisi.com25 Şubat 2012 21:03

    Aslıhan cım,
    ben de iç malzeme olarak tahin, şeker karışımını tercih ederdim :) ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
  9. Sağolasın ablacım. O içle süper oluyor gerçekten =)

    YanıtlaSil
  10. kemalpasatatlisi.com27 Şubat 2012 14:03

    aslıhan cım,
    dikkat çektiğin için teşekkür ederim, yorumlara kapalı yazıyor gerçekten :))) ama bunu nasıl yaptığımı bilmiyorum, farkında bile değildim sen haber verene kadar,biraz araştırma yapmam gerek düzeltmek için :( sağol canım, hayırlı bir hafta dilerim.

    YanıtlaSil
  11. Yorum yazacakken farkettim =) İnş halledersin Ablacım. Sağolasın, sana da hayırlı haftalar.

    YanıtlaSil
  12. merhaba arkadaşım tesadüfen burda buluverdim kendimi.Öncelikle ellerinize sağlık ,tüm paylaşımlarınız için teşekkür ederim.Benim eşimde çerkezdir.sizin pshalive dediğiniz şeyi onlarda türkçe söyleyiş olarak qabin diye söyleniyor.patatese kartof derler.bende çok severim bu çerkez hamur işi yemeğini.her zaman olmasa da ara ara yaparız kayınvalidemle.Mantıdan daha çok seviyorum desem yalan değil...çok güzel oluyor...kolay gelsin.sevgiler

    YanıtlaSil
  13. Merhaba Sevgili Arzu,
    Hoşgeldiniz. Gerçekten çok hoş bir yemek. Biz de severek yiyoruz. Bilgiler için de teşekkürler. Sevgiler.

    YanıtlaSil

Hayatın kendisi bir yorumdur aslında. Özgün ol, kendi hikayeni yaşa.
Yorumlarınızla mutlu oluyorum. Hepinize teşekkürler.