28 Aralık 2011 Çarşamba

"Urfa'yı Görmeyesen"


Bir insana edilecek en kötü beddualardan biri bu olsa gerek. Kızı sevmiş. Kız ise haber göndermiş. "Onu istemem" demiş. "Bu işin sonu olmaz, beni unutsun" demiş. Delikanlı yüklenmiş diline:

"Gidesen gelmeyesen,
Başın ömrün yiyesen,
Beni istemedin ya,
Le Urfa'yı görmeyesen!"

Vaaaaay vay. O nasıl laf öyle? "Sus öyle deme kıza" diyeceğim geliyor. Böyle durumlarda kim haklıdır acaba? Delikanlı platonik ise böyle demeye hakkı olmaz elbette. "Sen seviyorsun diye elmanın da seni sevmesi şart mı?" demiş ya şair. Ya da kızcağızı ürkütmüş, hak etmediği gibi davranmış olabilir. Bu durumda kız da istemez tabi. Ama eğer özne (kız ya da erkek) umut veriyor, açık kapı bırakıyor, sonrasında da "seni istemem" diyorsa; ayıp etmiştir. Hakka girmiştir. Atı alıp Üsküdar'ı geçmiştir. Giden yaktığıyla, arkada kalan ise baktığıyla kalır...

Ben iki yıldır Sürme Gözlü Yârim Canım Urfam'ı göremedim. Üstüne az evvel bu parçayı dinleyince daha da bir hislendim. Esbabı farklı ama olsun, neticede göremedim işte. Allah kimseyi sevdiğinden ayırmasın. İşte o parça:


Gidesen gelmeyesen urfayı görmeyesen ile canfeza

Ey delikanlı! Eğer haklı olan sen isen, üzülme. Canın sağ olsun. Şu parçayı dinle:



16 yorum:

  1. Canim benim çok tatlisin :)
    Rabbim tez gunde seni Urfa'na kavustursun insaAllah.
    Sevgiyle kal...

    YanıtlaSil
  2. Aminnnn. Teşekkür ederim Mihribancım =) Acıkanın her yerde yemek görmesi gibi ben de her yerde Urfam'ı görüyorum.

    YanıtlaSil
  3. öncelikle merhaba....

    ben urfaya yeni gelmiş biri olarak urfa da hem yabancı hem acemiyim açıkçası blogunanada tam anlamıyla göz atma fırsatımda olmadı,ama eğer ufrfanın içindeysen senden kumaşçı ve güzel yemeğei olan yerlerin adresini bekliyorum sevgiler yolluyorum hoşöakal diyorum

    bu arada ceylanpınardayım gelirsen bu tarafa beklerim

    YanıtlaSil
  4. Sevgili Ratatoule merhaba,

    Ben Konya'da yaşıyorum. Canım Urfam'a geldiğimde Ceylanpınar'a gelirsek görüşmek isterim tabi.

    Kumaşçılar için bedestene yani Kazaz Pazarı'na gidebilirsiniz. Balıklıgöl'den Hasan Paşa Camisi'ne doğru çıkın. Ordan Haşimiye Meydanı istikametinde yukarı doğru yürüyün. Çarşılara gelince Kazaz Pazarı'nı (nam-ı diğer Bedesten) sorun, gösterirler.

    Yemek için de aynı bu yoldan giderken Hasan Paşa Camisi'nin birtiminden az yürüyünce sağ kolunuzda bir köşede kuruyemişçi karşı köşesinde kasap olan bir yol ayrımı var. İsotçulara dönen yol. Ordan içeri girer girmez karşıda çok hafif solda 63 Ciğer Salonu var. Kadir Usta'nın. Küçüktür ama leziz yemekler yapar. Onun hemen yanında iki katlı bir bina var. Oranın kebapları da güzeldir. Ciğercinin diğer yanında ise bir künefeci var. Künefesi güzeldir. Bu sokağa girince anlattığım dükkanlar tam karşında kalır. Sağ kolunuzda Şanlıurfa İsot Sarayı vardır. Burdan isot, salça, pul biber, bamya gibi yiyecekleri güvenle alabilirsiniz. Sol kolunuzda ise Kadir Usta'nın yeri vardır ki domates çömleğini mutlaka tadın derim. Bunlar kelepir yerlerdir ama muhteşem lezzetleri vardır. Büyük ve güzel mekanlar isterseniz Çardaklı Köşk, Cevahir Konuk Evi ve Yıldız Sarayı olabilir.

    Künefe için hem tadı hem de mekanı güzel olsun derseniz Gümrük Hanı'ndaki Hacı Abdurrahmanoğulları'nı kesinlikle öneririm. Gümrük Hanı bu anlattığım yerlerin az üstündedir. Kime sorsanız gösterir zaten.

    Ceylanpınar'da çarşının içinde küçük bir lokanta var. Adını hatırlayamıyorum. İçine girildiğinde arka duvarı bir bahçeye açılıyor. Bahçede Urfa'nın meşhur kuşlarından var. O şekilde sorarsanız belki bir bilen çıkıp yerini tarif edebilir. Oranın balcan kebabını (patlıcanlı kebap) ve frenkli kebabını (domatesli kebap) muhakkak tadın derim. Bunun haricinde zamanınız olduğunda bloğumda sağ üstte bulunan kategoriler kısmından "Urfa Gezi Yazılarım-2008" / "Urfa Gezi Yazılarım-2009" ve "Urfa'da Gezilecek Yerler" kategorilerini okumanızı öneririm. Çok vakit alabilir ama kesinlikle faydalı olacağını düşünüyorum. Linkleri şöyle:

    http://urfatutkunu.blogspot.com/search/label/URFA%20GEZ%C4%B0%20YAZILARIM-2008

    http://urfatutkunu.blogspot.com/search/label/URFA%20GEZ%C4%B0%20YAZILARIM-2009

    http://urfatutkunu.blogspot.com/search/label/Urfa%27da%20Gezilecek%20Yerler

    Canım Urfam'ın güzel insanları herkese olduğu gibi size de kucak açarlar. İnşaAllah hep İbrahimîlerle karşılaşırsınız. Umarım yazdıklarım faydalı olmuştur. Bunun haricinde soracaklarınız olursa elimden geldiği kadar yardımcı olmak isterim. E-posta adresimden de ulaşabilirsiniz:

    urfatutkunu@gmail.com

    Zannederim tayin ile gelmişsiniz Ceylanpınar'a. Hoş gelmişsiniz. Bir söz vardır. Urfa'ya gelen ağlar giden ağlar derler. Uzak vs diye gelirken tedirgin olan pek çok insan, tanıdıkça kopmak istemez bu güzeller güzeli şehirden. Umarım siz de güzel anılar biriktirirsiniz. Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  5. ne güzel dileklerde bulunmuşsun çok teşekkür ederim iyi dileğin ve yaptığun bu kadar açıklama için,emin bu yazdığın yerlere sırasyla gidicem ve emin ol ki her seferinde de buraya yorum bırakıcam,bu arada http://ratatoule.blogspot.com/ adresindende bana ulaşabilirsin yardımın içinde ayrıca teşekkür ediyorum sevgiler yolluyorum saolasın....

    YanıtlaSil
  6. Sevgili Ratatoule,
    Ben de yorumlarını merakla bekliyor olacağım. Umarım memnun kalırsın önerdiğim yerlerden. Yardımcı olabildiysem ne mutlu. Blog adresini izleme listeme ekledim. Canım Urfam'la ilgili ne zaman ne sorarsan elimden gelen yardımı yapmaya çalışırım. Furkan Mert'e ve annesine sevgilerimle =)

    YanıtlaSil
  7. Aslıhan bacé; bu sefer ediyem kı, yorımımı Urfa'lıca yazım.Kusırıma baxmazsan herhal.
    Eliye, göyniye- üregiye ve emegiye saxlıx.Allah senı ve seni kımın düşınen bacılarımızı ve kardaşlarımızı daim esırger inşallah.

    YanıtlaSil
  8. Sabri Ağabey, kusur ne demek. Bilakis, aliyyül a'la derecesinde memnun oldum. Bu şiveye bayılıyorum. Siz keşke bana hep Urfalıca yazın..

    YanıtlaSil
  9. Kardeşimizden icazet aldıxsa, bından béle hep urfa'lıca yazarıx.Allah senden razı olsın.Saxlıx ve éfiyet dolı günlere.
    Selam ve hürmetle.

    YanıtlaSil
  10. Sabri Ağabey, ve aleykum selam. Böylece ben de daha hızlı öğrenmiş olurum inş. =)

    YanıtlaSil
  11. Harry Goaz, thank you. You too.

    YanıtlaSil
  12. 71.HAFTA. PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİNİN EV SAHİBİYİM

    SEVGİLİ ARKADAŞLARIM;

    http://www.porselendemlik.com/




    tarafından hazırlanmış olan porselen demlik çay saati etkinliğini

    01 ocak 2012-1 subat 2012

    TARİHLERİ ARASINDA


    http://yesilmutfaktantarifler.blogspot.com/

    YANİ BEN YAPACAĞIM.




    SİZ SEVGİLİ ARKADAŞLARIMI VE KATILMAK İSTEYEN HERKESİ ETKİNLİĞİMİZE DAVET EDİYORUM!!!

    TARİFLERİNİZİ HAZIRLAYARAK.

    VE TARİFİNİZE

    "PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ 71.HAFTA "

    BAŞLIĞINI YAZARAK SAYFANIZDA YAYINLAMANIZI VE BANA YORUM BIRAKMANIZI RİCA EDİYORUM.SENİ VE BU YAZIYI OKUYAN HERKESİ ETKİNLİĞİMİZE DAVET EDİYORUM ETKİNLİĞİMİZE İSTEDİĞİNİZ KADAR TARİFLE KATILABİLİRSİNİZ ŞİMDİDEN KATILIMCI ARKADAŞLARIMA ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM.

    ETKİNLİĞİMİZE YEMEK TARİFİ GÖNDERİLMEMESİNİ RİCA EDİYORUM.

    LÜTFEN ÇAYIN YANINDA VERİLECEK TARİFLER OLMASINA DİKKAT EDELİM.

    SEVGİLER

    YanıtlaSil
  13. Aslıhan'cım canım benim, iyiyim çok şükür, sen nasılsın rahatsızlığın geçtimi,benim çok işlerim vardı,küçük oğlumu evlendirdim söz,nişan,düğün derken,şimdi'de kızım 2 ay sonra doğum yapacak kısmet'se inşallah, bende istan'bullu olacağım okullar tatil olana kadar, kızıma yardım'cı olacağım inşallah, çünkü büyük torunum 2'ci sınıfa gidiyor elimden gelen yardımı yapmak istiyorum kızımı çok seviyorum.Canım benim sen ne işler yapıyorsun anneci'ğin nasıl iyimi selamı'mı söyle seni çok öpüyorum yavrum,ALLAH'a emanet ol herşey gönlünce olsun hoşça kal.

    YanıtlaSil
  14. Özlem teşekkür ederim. Katılmaya çalışacağım inşaAllah.

    YanıtlaSil
  15. Sacide Teyze, teşekkürler. Ben iyiyim. Hamd olsun iyileştim. Hem oğlunuzun evliliği hem Ebru'nun bebeği hayırlı olsun. Gittiğinizde Ebru'ya benden çok selam. Annem de iyi şükür. Ve Aleykum selam. Benim de yeni bir yeğenim oldu. Annem ona bakıyor. Gçrüşmek ümidiyle. Allah'a emanet olun.

    YanıtlaSil

Hayatın kendisi bir yorumdur aslında. Özgün ol, kendi hikayeni yaşa.
Yorumlarınızla mutlu oluyorum. Hepinize teşekkürler.