Cümleten hayırlı cumalar. Senelerdir yemek istediğim ve çok merak ettiğim bir yemekti analı kızlı. Ama ne bunu yapıp bana ikram edecek Malatyalı bir tanıdığım oldu, ne de güvenip de "doğrusu budur" diye uygulayabileceğim bir tarif. Geçenlerde Cahide Abla bu yemeği yapıp ekleyince hemen işe koyuldum. Anlayamadığım yerleri tek tek sordum. Senelerdir bekliyorum ya, yaptığıma değsin diye her ayrıntıyı öğrendim =) Ve nihayet tarifi uyguladım. Sadece üç değişiklik yaptım. Birincisi ufak köftelerin ortasına parmağımla bastım Fellah köftesi misali. İkincisi parça et alınıp evde robotta çekilecekti. Ben robotumu yormayım diye parça et alıp markette çektirip geldim. Evde tekrar harçla çektim tabi. Üçüncüsü ise köfteleri biraz kalın açmam. Çünkü hem ilk denemem olduğu için beceremezsem suya girince dağılır diye çekindim hem de iş dönüşü zamanım dardı =)
Her zamanki gibi akşam yapıp akşam fotoğraflayınca, renkler çok güzel çıkmadı. Makinamın pek çok özelliğini bilmiyorum ve öğrenmeye ayıracak vaktim de yok şu sıralar. Bu yüzden yemeğin rengi biraz boz çıktı. Hâlbuki içinde hem Urfa hem de Ayıntap salçası vardı. Rengi öyle tatlı bir kırmızıydı ki, bunu fotoğrafa yansıtamadım ne yazık ki. Neyse siz hayalen kırmızı olduğunu düşünün inşaAllah =) Tarifi Cahide Abla'dan aynen kopyalıyorum. Orijinaline bakmanızı da tavsiye ederim çünkü tüm aşamaları ayrıntılı fotoğraflayıp anlatmış sağolsun. Bu güzel yemeği öğrenip tatmama vesile olduğu için Cahide Ablacığım'a teşekkür, imkan verdiği için de Cenab-ı Hakk'a şükrediyorum. İşte tarifimiz (biz üç kişi olduğumuz için malzemeleri yarım ölçek kullandım. Bize tam geldi. Aşağıdaki tarifte tam ölçüler yazıyor) :
Püf noktası etinin yağsız olması,çok iyi yoğrulması,tuz ayarının iyi yapılması.
MALZEMELER
* 400 gr.yağsız et
* 1 su bardağı ince bulgur(simit)
* 4 su bardağı orta bulgur (Konyamız’da orta bulgur pek görmedim. Bir pilav yaptığımız bildiğimiz büyük bulgur vardır, bir de kısır yaptığımız bizde düğü Ayıntap’ta simit denen ince bulgur vardır. Dolayısıyla ben bulguru orta bulgur haline getirmek için havanda biraz dövdüm).* 1 orta boy soğan
* 1 yemek kaşığı un
* 2 tatlı kaşığı tuz
* 1 çay kaşığı karabiber
KÖFTENİN İÇ MALZEMESİ
* 300 gr.orta yağlı kıyma
* 6 adet büyük soğan
* yarım demet maydanoz
* tuz karabiber
* kimyon,yenibahar,
* pulbiber
KÖFTENİN SUYU İÇİN
* 1 yemek kaşığı biber salçası
* 1 yemek kaşığı domates salçası
* 1.5 lt.sıcak su
* 1 tatlı kaşığı tuz,karabiber
ANALI KIZLI KÖFTENİN YAPILIŞI
*Eti ve soğanı iyi çeken bir robottan macun kıvamına gelene kadar çekin
*Bulgurun içine katın, bir yemek kaşığı salça, karabiber ve tuzu da ilave edip karışana kadar yoğurun.
*Karışımın önce bir yarısını robota alıp, üzerine bir buçuk su bardağı su koyun (bu kısmı doğru yaptım mı bilmiyorum ama ben sıcak su koydum ve iyi oldu) ve yüksek hızda 1 dakika çalıştırın.
*Diğer yarısına da aynı işlemi tekrarlayın.
*Robotta çektiğiniz hamura ununu ilave edip yoğurma kabına alın 10 dakika kadar yoğurun.(bu esnada biraz cıvık gibi gelebilir ama daha sonra sertleşecektir.)
*Hamurdan küçük bir yumurta büyüklüğünde alıp elinizi ıslatarak açmaya çalışın hemen bölünmüyor rahat açılıyorsa kıvamı tamamdır.
*Analı kızlının köfteleri çok büyük olmamalıdır. Bu yüzden yine küçük bir yumurta büyüklüğünde alıp köftelerinizi yapın.
*Hamurun beşte birini ayırıp küçük köfteler için kullanın. Bir kaç köfte yaptıktan sonra kalan hamur katılaşmaya başlar. Bu yüzden 4-5 köftelik miktarda
*hamurdan alıp biraz tuz ve su ilavesiyle yoğurun. Bu bitince tekrar o kadar bir parça alıp yine aynı işlemi uygulayın.
*Bir tencereye 4-5 yemek kaşığı sıvıyağ ve salçayı ekleyip kavurun 1.5 lt.suyu ilave edin.1 tatlı kaşığı tuzu da katıp kaynamaya bırakın.
*Su kaynayınca köftelerin önce bir yarısını suya atın 5 dakika haşlayın. Haşlanan köfteleri bir kevgirle alıp delikli bir süzgece koyun.
*Sonra diğer yarısını atıp yine aynı işlemi uygulayın. Küçük köfteleri ayrı haşlayıp ayrı bir yere alın.
*Köfteleri uzun süre suda bekletmiyoruz çünkü yumuşayabilirler. Servis yapacağımız zaman köfteler soğumuşsa kaynattığımız suyuna atıp 1-2 dakika ısınmaları için tutuyoruz.
Not:Köfte suyuna attığımız tuz köftelerin dağılmadan pişmelerine yardımcı olur.Böylece köfteler sıkılaşır.
Eğer büyükşehirlerde oturuyorsanız köfte için kullanacağınız eti inek veya koyunun bacak kısmından elde edilen sinirli etle yapın ki köfteler dağılmasın.Çünkü Doğal eti bulmak oralarda çok zor oluyor.
Her zamanki gibi akşam yapıp akşam fotoğraflayınca, renkler çok güzel çıkmadı. Makinamın pek çok özelliğini bilmiyorum ve öğrenmeye ayıracak vaktim de yok şu sıralar. Bu yüzden yemeğin rengi biraz boz çıktı. Hâlbuki içinde hem Urfa hem de Ayıntap salçası vardı. Rengi öyle tatlı bir kırmızıydı ki, bunu fotoğrafa yansıtamadım ne yazık ki. Neyse siz hayalen kırmızı olduğunu düşünün inşaAllah =) Tarifi Cahide Abla'dan aynen kopyalıyorum. Orijinaline bakmanızı da tavsiye ederim çünkü tüm aşamaları ayrıntılı fotoğraflayıp anlatmış sağolsun. Bu güzel yemeği öğrenip tatmama vesile olduğu için Cahide Ablacığım'a teşekkür, imkan verdiği için de Cenab-ı Hakk'a şükrediyorum. İşte tarifimiz (biz üç kişi olduğumuz için malzemeleri yarım ölçek kullandım. Bize tam geldi. Aşağıdaki tarifte tam ölçüler yazıyor) :
Püf noktası etinin yağsız olması,çok iyi yoğrulması,tuz ayarının iyi yapılması.
MALZEMELER
* 400 gr.yağsız et
* 1 su bardağı ince bulgur(simit)
* 4 su bardağı orta bulgur (Konyamız’da orta bulgur pek görmedim. Bir pilav yaptığımız bildiğimiz büyük bulgur vardır, bir de kısır yaptığımız bizde düğü Ayıntap’ta simit denen ince bulgur vardır. Dolayısıyla ben bulguru orta bulgur haline getirmek için havanda biraz dövdüm).* 1 orta boy soğan
* 1 yemek kaşığı un
* 2 tatlı kaşığı tuz
* 1 çay kaşığı karabiber
KÖFTENİN İÇ MALZEMESİ
* 300 gr.orta yağlı kıyma
* 6 adet büyük soğan
* yarım demet maydanoz
* tuz karabiber
* kimyon,yenibahar,
* pulbiber
KÖFTENİN SUYU İÇİN
* 1 yemek kaşığı biber salçası
* 1 yemek kaşığı domates salçası
* 1.5 lt.sıcak su
* 1 tatlı kaşığı tuz,karabiber
ANALI KIZLI KÖFTENİN YAPILIŞI
*Eti ve soğanı iyi çeken bir robottan macun kıvamına gelene kadar çekin
*Bulgurun içine katın, bir yemek kaşığı salça, karabiber ve tuzu da ilave edip karışana kadar yoğurun.
*Karışımın önce bir yarısını robota alıp, üzerine bir buçuk su bardağı su koyun (bu kısmı doğru yaptım mı bilmiyorum ama ben sıcak su koydum ve iyi oldu) ve yüksek hızda 1 dakika çalıştırın.
*Diğer yarısına da aynı işlemi tekrarlayın.
*Robotta çektiğiniz hamura ununu ilave edip yoğurma kabına alın 10 dakika kadar yoğurun.(bu esnada biraz cıvık gibi gelebilir ama daha sonra sertleşecektir.)
*Hamurdan küçük bir yumurta büyüklüğünde alıp elinizi ıslatarak açmaya çalışın hemen bölünmüyor rahat açılıyorsa kıvamı tamamdır.
*Analı kızlının köfteleri çok büyük olmamalıdır. Bu yüzden yine küçük bir yumurta büyüklüğünde alıp köftelerinizi yapın.
*Hamurun beşte birini ayırıp küçük köfteler için kullanın. Bir kaç köfte yaptıktan sonra kalan hamur katılaşmaya başlar. Bu yüzden 4-5 köftelik miktarda
*hamurdan alıp biraz tuz ve su ilavesiyle yoğurun. Bu bitince tekrar o kadar bir parça alıp yine aynı işlemi uygulayın.
*Bir tencereye 4-5 yemek kaşığı sıvıyağ ve salçayı ekleyip kavurun 1.5 lt.suyu ilave edin.1 tatlı kaşığı tuzu da katıp kaynamaya bırakın.
*Su kaynayınca köftelerin önce bir yarısını suya atın 5 dakika haşlayın. Haşlanan köfteleri bir kevgirle alıp delikli bir süzgece koyun.
*Sonra diğer yarısını atıp yine aynı işlemi uygulayın. Küçük köfteleri ayrı haşlayıp ayrı bir yere alın.
*Köfteleri uzun süre suda bekletmiyoruz çünkü yumuşayabilirler. Servis yapacağımız zaman köfteler soğumuşsa kaynattığımız suyuna atıp 1-2 dakika ısınmaları için tutuyoruz.
Not:Köfte suyuna attığımız tuz köftelerin dağılmadan pişmelerine yardımcı olur.Böylece köfteler sıkılaşır.
Eğer büyükşehirlerde oturuyorsanız köfte için kullanacağınız eti inek veya koyunun bacak kısmından elde edilen sinirli etle yapın ki köfteler dağılmasın.Çünkü Doğal eti bulmak oralarda çok zor oluyor.
selam hayırlı cumalar Aslıhan kardeşim eline koluna sağlık Afiyetler olsun analı kızlı köfteyi bende her zaman niyetlenip erteleyenlerdenim ama bir gün mutlaka yapıcam inşaallah:D
YanıtlaSilsevgiyle sağlıkla kal Konya ma selam
selamun aleykum:)
YanıtlaSilAslihan gecen ben tirsmistim,bu tarifi yayinlamana gerke yoktu yahu:))
canim arkadasim cok guzel gorunuyor.tencerenin dibinde kalmissa alip gideyim bende:)
cesaret istiyor bu anali kizli,ben yapamam:)ama agzim sulandi:)sulu kofte gibi olmus.cok guzel gorunuyor.
hayirli cumalar diliyorum benim maharetli arkadasim.
ilk denemene rağmen çok güzel olmuş,çünkü bunu yapmak beceri ister,maaşallah sende çok hamaratsın,çokta güzel yapmışsın
YanıtlaSilafiyetolsun
hayırlı cumalar
Selamün aleyküm canımsın,
YanıtlaSilİlk denemene göre harika olmuş.bende bir çok kez yapmama rağmen yinede malatyalı hanımlar gibi yapamıyorum.Bu köfte çok incelik isteyen bir köfte.Zor yemeklerin içinde yeralıyor.Seni bu yemeği yapabilme cesaretinden dolayı tebrik ediyorum canım.Ellerine sağlık.Hayırlı cumalar dilerim....
Selamünaleyküm, hayırlı cumalar,bulgur sever olarak tam benlik,yapılacaklar listesine eklendi
YanıtlaSilSelam ve dua ile...
Aslıhancım fotoğraf programını yayınladım baktımki en üste çıkmış.Bende geri aldım.Çorbam üstte kalsın istedim.sana ayrıca yazayım.Photo scape adlı program ve tam indir sitesinden indireceksin canım.
YanıtlaSilhttp://www.tamindir.com/program/17931/PhotoScape.htm
adresi tam olarak bu.muhbbetle kal canım...
analı oğullu yoksa yemem
YanıtlaSilneden hep analı kızlı yaa çok bozuluyorum ben :P
büyük cesaret bende çok duymama rağmen ne yedim ne de yaptım ellerine sağlık hayırlı cumalar
YanıtlaSilSevgili Aslıhan,
YanıtlaSilAnalı kızlıya bayılırım ama henüz kendim denemedim.
Senin tarifte nefis görünüyor, ellerine sağlık canım.
Hayırlı cumalar.
eline sağlık yiyene şifa olsun benim asla yapamıyacağım bir yemek hayırlı bereketli cumalar dilerim sevgiyle kal A.E.O
YanıtlaSilaslıhancım hayırlı cumalar güzel kardeşim benim analı kızlıyı nede güzel yapmışsın ellerine sağlık .malatyaya gelirsen beraber yapar yeriz inş.yemeklerin en güzelidir bize göre.
YanıtlaSilsevgiler aeo
Ve Aleykumus Selam Arkadaşlar,
YanıtlaSilPapatya abla siz de mi Konyalısınız yoksa?
Anlayamazsın bende ne var ki, sen benden daha maharetlisin inan. Dene bak çok zor olmadığını görürsün inş.
Yemek yapalım, sağolasın, teveccühün =)
Cahide Ablacım bahsettiğin programı Kelebek'ten duyup indirip kurmuştum. Hatta ilk defa bugün bu yazımda kullandım, çerçevelemede. Daha pek tanımıyorum programı.
Sevgili Özlem denersen fikrini yaz inşaAllah, bekliyorum.
Analı oğullu yok Hilal Abla, onu da sen bulup yap Hamza paşamla =)
Tosbağalar, Muhterem Hanım, Susamçörekotu çok teşekkür ederim. Siz daha güzellerini yapabilirsiniz bence.
Aysun Ablacım sağolasın, senin elinden yemek ne güzel olurdu =)
canım bayılırım ben bu yemege ellerine saglık sevgiler..
YanıtlaSilEsselamu aleykum ,
YanıtlaSilsevgili Aslıhan analı kızlı maceranı keyifle okudum :)
insan ister ve gerekli gayreti gösterirse elinden hiç bir şey kurtulmaz,eline sağlık,güzel olmuş,sıcak su koyduğun için yoğurması biraz zor olmuştur, sıcak su koyduğunda köfteler yoğurma esnasında şişeceği için haşlarken dağılma ihtimali fazla,soğuk suyla yoğurunca köfteler haşlama esnasında şişeceği için dağılmayıp daha sıkı bir hal alırlar,yoğururken de çok sabırlı olup, hamur adeta macun gibi oluncaya kadar yoğurmak lazım ,Aslıhan ben senin sayfana gelince çenem düşüyor :)
Rabbime emanet ol,hayırlı cumalar, sevgilerimle...
Aslıhancım,öğlende kısıtlı zamanımdan dolayı bazı ayrıntıları gözden kaçırmışım canım.orta bulgur bulamadığın zaman ince bulgur kullanman gerekir.İri bulgurlada yapanlar olsada bu çok usta olanların işidir ki en az bir saat yoğurmak gerekir.Küçük bulgurla yapsaydın,şekil vermende kolay olurdu.
YanıtlaSilikincisi hayat cemreside açıklamış bulgurlu köfteler sıcak suyla yoğrulmaz.yemek dergilerinde bu hata çok yapılır ve bu şekilde istediğin sıkılıkta köfte elde edemezsin.
Canım benim ya büyük bir çaba sarfetmişsin.Bak bu dediklerime uyarsan daha kolay olacak eminim.
Umarım cesaretin kırılmamıştır.Düşününce sıcak su kullanarak yoğurduğun köfteyi nasıl şekillendirdin hayret ettim bitanem.
Yinede ellerine sağlık canım kardeşim benim.Seni çok seviyorum...
Evet beklenen yemek geldi :)
YanıtlaSilBen de diyordum Aslıhan analı kızlıyı koymayacak mı :)
sen de en az bir Malatyalı kadar süper yapmışsın dostum tebrik ederim :)
Darısı benim başıma :D
Geç oldu ama ben yeni geldim yeni yazabiliyorum hayırlı cumalar kardeşim..
Sevgili Aslıhan cım,
YanıtlaSilEllerine sağlk canım, zor bir yemeği çok güzel yaparak bizi de cesaretlendiriyorsun. Bir gün ben de içli köfte denemesi yapmak istiyorum. Tek düşündüğüm tarafı çok yoğurmak gerekiyor,Sevgilerimle...
maaşallah çok cesaretlisin bilmediğim tarifleri uygulamaya biraz çekinirim
YanıtlaSilgörüntü nefis ellerine sağlık arkadaşım.
Ellerine saglik olsun Aslihancim,
YanıtlaSilbizde bu tada malatyali eltim tarafindan asinayiz :) ilk denemen olmasina ragmen masaAllah sana ;)
yiyenlerede afiyet olsun,
selametle kal canim...
Sevgili Aslıhan cığım,
YanıtlaSilBu güzel ve iddialı yemeğine yorum yazmıştım ama şimdi bakıyorum yok:( Bugünlerde modem nedeniyle çok sık kesintiler yaşıyorum, sanırım bu nedenle gitmemiş olabilir. Maşaallah zor yemekleri başarıyla yaparak bizi de cesaretlendiriyorsun.Anneciğin çok şanslı, böyle anlarda benim de bir kızım olsaydı diye iç geçiriyorum ama inş. senin gibi becerikli bir gelinim (kızım) olur ileride...Sevgilerimle.
ellerine sağlık canım ben bu yemeği yapıyorum bizim evde bu yemek çok sevilerek yenir ellerine sağlık afiyetle inş. hayırlı mutlu bir hafta geçirmen dileğiyle allaha emanet ol urfadan selamlar sevgiler.
YanıtlaSilLâle teşekkür ederim.
YanıtlaSilVe Aleykumus Selam Sevgili Hayatcemresi,
Ben soğuk su konulacağını bilmediğim için böyle bir hatam oldu :) Bir dahaki sefere soğukla denerim inşaAllah. Yorumunun uzun olmasına seviniyorum doğrusu ve hiç sıkılmadan okuyorum. Sağolasın.
Cahide Ablacım bu defa cahilliğimin kurbanı olmuşum sıcak su koyarak =) Sağolsun Hayatcemresi de bahsetmiş. Koyarken kendimce bulgurlar ve et pişmesin diye düşünüp suyu ekledikten sonra hemen robotu döndürmeye başladım. Pişmedi de. Hatta yoğurmam ve şekil vermem de zor olmadı. Sanırım çok istediğim bir yemek olduğu için Allah yardım etti. Bundan sonra artık soğuk suyla yaparım inşaAllah, sağolasın.
Handenur deneyince beğeneceğini düşünüyorum, gerçekten güzel bir yemek =)
Sevgili Zeynep teşekkür ederim. Böyle böyle öğreniyoruz işte.
Mihribancım teşekkür ederim =)
Mine Ablacım bir önceki yorumunuz da gelmiş. Ama ben cts il dışında pazar da yoğun programlarda olunca interneti açıp yorumları onaylamam bu güne kaldı. Kusura bakma lütfen. Biz ablamla iki kardeşiz. Annem de "ille bir de oğlun olsun" diyenlere "Allah ileride kızlardan sebep iki oğul (damat) verir inş." derdi. Senin duan da onunla aynıymış. Allah gönlüne göre versin. Teveccühün için teşekkür ederim.
Sevgili nanekokusu teşekkür ederim. Ve Aleykumus Selam. Canım Urfam'a hasret dolu selamlar yolluyorum ben de. Sevgimle.
Canım diğer yorumunu şimdi gördüm benim tariflerin yazıcıdan çıktısını almak için internet tarayıcının (mozilla yada explorer gibi) üst menüsünde dosya sekmesini açıp ordan yazdır seçeneğini tıklaman yeterli olucaktır. yada ctrl+p kısayolunu kullanabilirsin yani bu tuşlara aynı anda basarsan da işlem tamamdır.
YanıtlaSilsevgiler
Sağolasın Rumma'cım.
YanıtlaSilBu durumda hepsinin çıktısını almak gerekecek :)
Canım benim ben geldim :) Analı kızlı harika olmuş.Ellerine sağlık.Sevgiler bıraktım..
YanıtlaSilHoşgeldin Sevgili Yeşim,
YanıtlaSilTeşekkür ederim.