Hayat Cemresi Hatice Abla'da gördüğüm bu yemeği denemek istedim. Yemek Elazığ Yöresi'ne ait. Fakat ilginç bulduğum bir şey oldu. Kısır, çiğ köfte gibi yiyeceklerin yapımında kullanılan, bazı yerlerde köftelik bulgur, bazı yerlerde ince bulgur denen ve Antep'te de simit diye adlandırılan kuruya Güzel Konyamız'da düğü denir. Bu yemek de düğü ile yapılıyor ve adı dügür =)
Dügürün ilginç de bir hikâyesi var. Hatice Abla da annesinden dinlemiş. Hikâye şöyle:
Elazığ'da iki köy arasında bir arazi yüzünden anlaşmazlık çıkar ve her iki köy de bu arazinin kendilerine ait olduklarını iddia ederler. Mesele mahkemeye intikal eder. Mahkeme heyeti meseleyi halletmek için bir çözüm bulur. Kararlaştırılan bir gün ve saatte her iki köy halkı da yemek yapıp getirecek, yemeklerin sıcaklıkları kontrol edilecek ve hangi köyün yemekleri daha sıcak ise onların köyü bu araziye daha yakın kabul edilecek ve arazinin onların köyüne ait olduğu ortaya çıkacaktır.
Belirlenen gün gelir; her iki köy yemeklerini hazırlar. Köyleri araziye daha uzak mesafede olan köy halkı dügür yapıp getirir, dügür zor soğuyan bir yemek olduğu için onların yemeklerinin daha sıcak olduğu görülür. Diğer köy halkının yaptıkları yemekler ne kadar sarılıp sarmalanmışsa da dügür'e göre daha soğuktur ve arazi dügür yemeği yapan köye verilir. Köylüler dügür vesilesi ile bu araziyi köylerine dahil ettirirler.
İşte hikâyeli bu yemeğin tarifi:
* 50-100 gr ufak doğranmış kuyruk yağı* 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı-tereyağı karışımı (kuyruk yoksa bu karışım 6-7 yemek kaşığı olacak)
* 1 adet kuru soğan (yemeklik doğranmış)
* 1 yemek kaşığı kadar domates-biber salçası karışımı
* 1 tatlı kaşığı tuz
* 3 yemek kaşığı irmik
* 1 çorba kasesi düğü (ince bulgur)
* 5 çorba kasesi su (kuyruk yoksa biri et suyu olabilir)
*Acı seviyorsanız pulbiber.
Yapılışı:
Kuyruk yağını ve diğer yağı kavurun. Soğanı ekleyip kavurun. Kuyruk iyice kavrulmalı. Salçayı koyup kavurun. Sonra düğü-irmik-tuz ve suyu ekleyin ve karıştırın. Kaynayınca altını kısıp kapalı kapakla düğüler iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Söndürünce beş on dakika dinlendirip servis yapın.
Biz ailece dügürü beğendik. İlk yerken kıvamı çok süperdi. Fakat kalan kısmı ısıtıp tekrar yiyeceğimizde biraz katılaştığını gördük, pek çok bulgurlu tarifte olduğu gibi. Dolayısıyla arzu ederseniz suyunu beş değil 6 kase koyun. Bu hoş tarif ve ilginç hikâye için Hatice Abla'ya teşekkürler. Hepinize sevgilerimle.
Dügürün ilginç de bir hikâyesi var. Hatice Abla da annesinden dinlemiş. Hikâye şöyle:
Elazığ'da iki köy arasında bir arazi yüzünden anlaşmazlık çıkar ve her iki köy de bu arazinin kendilerine ait olduklarını iddia ederler. Mesele mahkemeye intikal eder. Mahkeme heyeti meseleyi halletmek için bir çözüm bulur. Kararlaştırılan bir gün ve saatte her iki köy halkı da yemek yapıp getirecek, yemeklerin sıcaklıkları kontrol edilecek ve hangi köyün yemekleri daha sıcak ise onların köyü bu araziye daha yakın kabul edilecek ve arazinin onların köyüne ait olduğu ortaya çıkacaktır.
Belirlenen gün gelir; her iki köy yemeklerini hazırlar. Köyleri araziye daha uzak mesafede olan köy halkı dügür yapıp getirir, dügür zor soğuyan bir yemek olduğu için onların yemeklerinin daha sıcak olduğu görülür. Diğer köy halkının yaptıkları yemekler ne kadar sarılıp sarmalanmışsa da dügür'e göre daha soğuktur ve arazi dügür yemeği yapan köye verilir. Köylüler dügür vesilesi ile bu araziyi köylerine dahil ettirirler.
İşte hikâyeli bu yemeğin tarifi:
* 50-100 gr ufak doğranmış kuyruk yağı* 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı-tereyağı karışımı (kuyruk yoksa bu karışım 6-7 yemek kaşığı olacak)
* 1 adet kuru soğan (yemeklik doğranmış)
* 1 yemek kaşığı kadar domates-biber salçası karışımı
* 1 tatlı kaşığı tuz
* 3 yemek kaşığı irmik
* 1 çorba kasesi düğü (ince bulgur)
* 5 çorba kasesi su (kuyruk yoksa biri et suyu olabilir)
*Acı seviyorsanız pulbiber.
Yapılışı:
Kuyruk yağını ve diğer yağı kavurun. Soğanı ekleyip kavurun. Kuyruk iyice kavrulmalı. Salçayı koyup kavurun. Sonra düğü-irmik-tuz ve suyu ekleyin ve karıştırın. Kaynayınca altını kısıp kapalı kapakla düğüler iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Söndürünce beş on dakika dinlendirip servis yapın.
Biz ailece dügürü beğendik. İlk yerken kıvamı çok süperdi. Fakat kalan kısmı ısıtıp tekrar yiyeceğimizde biraz katılaştığını gördük, pek çok bulgurlu tarifte olduğu gibi. Dolayısıyla arzu ederseniz suyunu beş değil 6 kase koyun. Bu hoş tarif ve ilginç hikâye için Hatice Abla'ya teşekkürler. Hepinize sevgilerimle.
hikayesi olan yiyecekleri çok severim,güzel bir tarif en kısa zamanda deneyeceğim,ellerinize sağlık.
YanıtlaSilnot bloğumdaki laleler nenehatun parkından geçerken çekildi:)
Aslıhanım Medine den selam olsun
YanıtlaSildüğür yemeği benimde ilgimi çekti daha dün Haticenin bloğuna bakarken yöresellerden okudum denemek istiyorum inşaallah size afiyet olsun canım
sevgiler
sa.Aslıhancığım ellerine sağlık nefis görünüyor,Malatyada simit diyorlar Sivasta dügür deniliyor bukgurla yapılan her şey güzel oluyor sevgiler.A.E.O
YanıtlaSilAslıhancığım,
YanıtlaSilgenellikle bütün yemekler için bu geçerlidir ancak özellikle dügür yemeğini taze taze tüketip artmayacak kadar pişirmek lazım,kalınca özelliği bozuluyor,haliyle bekledikçe bulgur şişip katılaşıyor,
beğenmenize sevindim,eline sağlık,sevgiler...
denemek lazım fazla çeşitli çorba bilmiyorum.
YanıtlaSilOnlaruyurken, teşekkürler. Nene Hatun'dan geçmedim son zamanlarda. Nasıl da şenlenmiş lalelerle =)
YanıtlaSilAynur ablam ve Aleykumus Selam, RasulUllah'ın diyarından selam gelmiş bana, ne güzel =) Yemek güzeldi, dene bence de.
Ayfer Abla ve Aleykum Selam. Bence de bulgurlu her şey güzel oluyor.
Hatice Abla haklısın. Ben yemeği ilk kez yapınca ölçülerini bire bir kullandım ve bitiremedik tabi, bize çok geldi =) Bir dahaki sefere azaltırım inş.
Tosbağalar, denemenizi öneririm. Çorbadan katı, pilavdan sulu bir kıvamı oluyor.
Hepinize sevgilerimle.
Selamun aleykum canım. İnsan alışık olduğu yemekleri hep istiyor. Bizim için düğür vazgeçilmez yemeklerdendir. Sende çok güzel yapmışsın, ellerine sağlık mahirem...
YanıtlaSilhayal gücünü göster etkinliği kapsamında projenizi bugün yayınlamanız gerekmektedir.lütfen bu günün sonuna kadar etkinliğinizi yayınlayın veya yetenek.sizin@gmail adresine mail atın sevgiler
YanıtlaSilEs-Selamu aleyküm Aslıhan'ım.
YanıtlaSilYemeğin çok güzel görünüyor. Ruha deva / mideye şifa..
Bulguru nasıl seviyorum bir bilsen.
Ellerine, emeğine sağlık. :)
( Hatice ablanın da tabi )
Hayırlı cumalar diliyorum..
Ve Aleykum Selam arkadaşlar,
YanıtlaSilCahide abla teşekkür ederim =)
Nadire, mecburen gecikmeli oldu ama yayınladım =)
Pepelacığım teşekkür ederim =)
S.a.
YanıtlaSilPek sık nete girmez oldum. Bugün gezdim bloğunu. Ayrıca sayfama merhaba yazmışın 3 mayısta. ZEHİRLENDİM DİYORSUN HATTA AZ KALSIN ÖTEKİ TARAFA GİDİYORDUM DİYE.Belki öteki Tarafta seni sevenler seni yanlarında istiyorlardır :)
ÇOK GEÇMİŞ OLSUN UMARIM İYİSİNDİR ŞU AN. RABBİM HASTALIKLARIN SIKINTISIYLA ZOR İMTİHANLAR YAŞATMASIN.
Bu arada bu Yemeğe bizim buralarda Döğülcek çorbası derler. İrmik katmazdı ama Rahmetli anacım, bazan küp küp patates doğrardı içine, bunada patates eklenebilir...
o diyorsa...
Ve Aleykum Selam,
YanıtlaSilTeşekkür ederim. İyiyim şu an. Ve patates bence de iyi fikir, bu yemeğe yakışır =)