13 Şubat 2014 Perşembe

Balkabagi Koftesi



Merak ettigim balkabagi koftesini sonunda denedim. Tarif sevgili Sergul'un tatli ananesinden. Yapimi zor degil. Mucvere benziyor biraz. Sicakken kitir kitir ve harika. Soguyunca tabi ki gevsiyor. Sergul bu kofteyi sicakken yogurda banip yemenin guzel oldugunu yazmis. Oyle denedim. Evet, gercekten guzel oldu yogurtla. Yaninda da balkabagi kabuklu cayim vardi. Bu cay nasil olustu derseniz, gecenlerde Ibrahim Saracoglu 'hic bir sey bosuna yaratilmamistir. Nari yeyince kabugunu atmayin, demleyip icin, suna suna fayda eder' demisti. Ben de buradan hareketle ev yapimi grip cayimin icine balkabagi kabuklarini da attim. Icerken kabak kokusu geliyordu hafif hafif. Ne harika oldu diyebilirim ne de cok kotuydu diyebilirim. Icilebilir bir caydi iste =) 

Ve iste koftemizin tarifi:

Balkabagini rendeleyin. Bir yumurta kirin. Maydonozu dograyin. Evde yoksa eklenmeyebilirmis maydonoz. Ben ekledim ve guzel oldu. Biraz tuz atin. Azar azar un ekleyerek yogurun. Ancak un miktari cok olmayacak. Hafif civik bir karisim oluyor. Kizgin yagda ince olacak kofteleri kizartin. Eger kalin olursa ici cig kalabilir. Dolayisiyla koftelerin ince olmasi onemli. 

Bu guzel tarif icin Sergul'e ve ananesine tesekkur ederim. Deneyenlere afiyet olsun.

4 Şubat 2014 Salı

Kunculu Akit


Canim Urfam'a ait lezzetlerden. Denemek bu yila nasip oldu. Gercekten harika oluyor. Ustelik cok da kolay. Susam severlere tavsiye ediyorum. Iste ayrintilar:

Malzemeler:
* 1 su bardagi susam
* Yarim su bardagi pekmez

Yapilisi:
1 su bardagi susami yikayip iyice kavurun. Ardindan yarim su bardagi pekmezi ekleyin. Pekmez tellenene kadar kavurun. Yaklasik 10-12 dakika yeterli olacaktir. Ocakta cok tutarsaniz pekmez aciyabilir. Isiya dayanikli bir kabin icini islatin (yuvarlak borcam tipinde bir kap) ve karisimi bu kaba dokun. Yarim santim kalinliginda olmasi yeterli ancak ben az daha kalin doktum. Yaklasik bir santim oldu benimki. Kasigin arkasiyla duzeltin ve soguyup donmaya birakin bir koseye. Soguyup da donmaya baslayinca dilim dilim kesin. Ben sadece bir yonden kestim. Sonra iyice donunca altini hafif atese gosterin ve kalip gibi cikarin. Sonra elinizle istediginiz buyuklukte bolun. Afiyet olsun.




Sergul'den

Yaklasik iki yil once tevafuken buldugum ve o zamandan beri severek takip ettigim bir blogger sevgili Sergul. Bir kirtasiyesever olarak simdi takipcilerini begendigi bir kirtasiye urunu ile tanistirmak istemis. Benim de hayli merak ettigim bir urun. Iste videosu:
http://www.youtube.com/watch?v=GCYLZ6Dh2Y4
Bu vesile ile sizleri Sergul'le tanistirmak istedim. Blogundan tasan pozitif enerjiye bir goz atin derim. Sevgilerimle.

3 Şubat 2014 Pazartesi

Sipsak Mercimek Corbasi (Alisilmisin disinda bir tarif)



Mercimek corbasi icin yillarca pek ugrasildigini gorduk. Icine butun olarak patates, sogan, havuc koymalar. Pistikten sonra malzemeleri stilden gecirmeler... Fakat aslinda tum bu ugraslarla vakit harcamaniza hic gerek yok. Cok hos bir lezzeti cok daha kolayca elde edebilirsiniz. Fakat cocuklar icin daha besleyici olsun, ben bu sebzeleri eklemeye devam edeyim derseniz o baska. Iste tarifimiz:

 Malzemeler:
* 1 su bardagi kirmizi mercimek
* Yarim yemek kasigi tuz
* Yarim yemek kasigini biraz gecen kimyon (Istege gore artirilabilir).
* Koyu bir corba elde edecek kadar su

Yapilisi:
Kirmizi mercimegi yikayip dudukluye koyun. Tuzunu ve kimyonunu ekleyin. Uzerine, normalde mercimek corbasi yaparken eklediginizden daha az miktarda su ekleyin. Bu corbanin guzel olmasinin sirri mercimegi cok suyu az olmasi. Yani biraz kivamli olacak. Bir de tum o eklediginiz sebzelerin tadini Allah'in izniyle kimyon sagliyor burada. Kimyonu bol olursa iyi olur yani. Pisirdikten sonra suzme mercimek corbasi olmasini arzu edenler suzgecten gecirebilirler. Sart degil bu adim. Iste hepsi bu kadar. Deneyenlere afiyet olsun.