24 Mart 2010 Çarşamba

PORTAKALLI KEREVİZ VE KARIŞIK KIŞ TURŞUSU (ZEYTİN YÖNTEMİYLE)


Cenab-ı Hakk'a kulluk etmek için geldiğimiz şu dünyada başımıza türlü işler gelir. Hayat boyu küçük büyük imtihanlardan geçeriz. Ve bu yaşadıklarımızdan her birimiz farklı boyutlarda etkileniriz.. En zor zamanlarımızdan kurtulmak için yapılacak en güzel şey elbette ki Hiç Yıkılmayan-Hep Baki Kalan’a yaslanmaktır. Sorunlardan kurtulmanın reçetesi olarak gösterilen îman kuvveti şu veciz ifadeyle nasıl da güzel anlatılmıştır:

"Evet hakikî îmânı elde eden adam, kâinata meydan okuyabilir ve îmânın kuvvetine göre hâdisatın tazyikatından kurtulabilir."

Pek çok kimse kerevizi kokusundan dolayı yiyemediğini ifade eder. Bu faydalı sebzenin pek de alışık olmadığımız bir kokusu olduğu doğrudur. Geçenlerde Sevgili Kelebek’ten aldığım bir tarif uyguladım ve hiç kokmadığını gördüm. Üstelik tadı da enfesti. Akşam yemeğinde dört misafirimiz vardı ve hepsi de beğendiklerini ifade ettiler. Yemeği pişirirken küçük bir hata yaptım, henüz ocaktan inmeden o sıcağıyla karıştırdım. Dolayısıyla görünümü çok diri olmadı. Resimdeki yemek Kelebek’in annesinin pişirdiği portakallı kereviz =)

Aramızda turşu sevmeyen sanırım yok gibidir. Kısırın, kuru fasulyenin, pek çok besinin yanına; hatta bazen kendi başına tükettiğimiz ya da suyunu içtiğimiz bir yiyecektir turşu. Küçüklüğümden beri aile büyüklerinin turşu kurmasını izler ve onlara yardımcı olurdum. Ama kendi başıma bir turşu deneyimim olmamıştı. Cahide Abla’nın karışık kış turşusu tarifini gördüğümde ben de denemek istedim. Tarife miktar bakımından aynen uydum. Sadece tuz miktarını annemin yöntemiyle ayarladım. Bu ilk turşu kuruşum olduğu için Cahide Abla tuzunu annemle ayarlamamı tavsiye etmişti çünkü =) Resimde turşu suyunun o güzel rengine dikkatinizi çekmek isterim, Allah (c.c.) ne güzellikler yaratıyor…

Kısa zamanda olan çıtır çıtır lezzetli bir turşuydu. Hepinize tavsiye ederim. Ama tansiyonunuz yüksekse fazla yememeyi unutmayın derim.

İşte tariflerimiz:

PORTAKALLI KEREVİZ

* 1 adet kereviz (3)
* 1 adet patates (3)
* 1 adet havuç-küçük boysa 2 adet (1 büyük boy)
* 1 adet küçük boy soğan (1 orta boy)
* Sıvıyağ
* Zeytinyağı
* Tuz
* 1 adet limon (Yarım büyük limon)
* Yarım portakal-boyutu küçükse 1 adet (3 adet küçük portakal)
* Yarım çay bardağı su (1 çay bardağı su)

Yapılışı:Ben üç adet kereviz kullanınca diğer malzemeleri de ona göre artırdım fakat bazı küçük değişiklikler yaptım. Kendi kullandığım malzemeler parantez içinde yazan kısımlar. Kereviz ve patatesleri çeyrek dolunay şeklinde, havuçları da yuvarlak olarak doğrayın. İlk olarak kerevizi doğrayıp limonlu suda bekletin. Sonra tencereye önce havuçları, ardından patatesleri ve en üste de suyu süzülmüş kerevizleri dizin. Üstüne de soğanı küçük küçük çentin. Portakalın suyunu sıkıp normal suyu da ekleyin. Sıvı yağını, zeytinyağını ve tuzunu kararınca döküp ocağı yakın. Sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirin. Sakın sıcakken karıştırmayın =)

KARIŞIK KIŞ TURŞUSU

(Tarifi Cahide Abla’dan aynen kopyalıyor ve kendi eklerimi de yazıyorum)

* Bir orta boy beyaz lahana
* 5-6 adet havuç
* Yarım brokoli
* Yarım karnabahar
* Yarım kırmızı lahana
5 litrelik bir kap için:
* Bir su bardağı üzüm sirkesi
* Bir avuç nohut(ekşitmesi için)
* 2.5–3 yemek kaşığı kaya tuzu (Ben daha fazla kullandım, yöntemi aşağıda yazıyor).
* 1 yemek kaşığı şeker(ekşitmesi için)
* Bir küçük baş sarımsak

Yapılışı:
Lahanaları yumuşaması ve daha az yer tutması için 4-5 saat önceden doğrayıp 2-3 yemek kaşığı tuzla harmanlayın. Ben zamanım olmadığı için ancak 15-20 dakika bekletebildim. Daha sonra fazla tuzunun gitmesi için hafif sudan geçirin. Turşu kabının dibine nohutları ve bir kaç diş sarımsağı atın. Üzerine, doğradığınız sebzelerden sırasıyla dizin. Ben en alta havuçları, sonra karnabaharı, sonra brokoliyi ve son olarak da lahanaları dizdim. Dizerken ara ara sarımsak koymayı ihmal etmeyin. Bütün sebzeler bittikten sonra, turşu kabının içine sirkeyi döküp doluncaya kadar suyla doldurun. Bu şekilde suyu tam ayarlanmış oluyor. Sonra sebzeleri dökülmesin diye elinizle bastırarak bidondaki suyu başka bir kaba boşaltın ve içine tuzunu şekerini atıp karıştırın. Tuzu nasıl ayarladığımı aşağıda anlatacağım. Sonra bu karışımı tekrar bidona doldurun. Ağzını uzun bir havuçla sıkıştırın ki alttaki sebzeler yüzeye çıkmasın. Temiz bir poşeti turşuların ağzına örtün ve böylece hava almasını engelleyin. Son olarak ağzını sıkıca kapatın ve ılık bir yerde 2 hafta kadar bekletin. Cahide Abla’nın ikamet ettiği iklim daha sıcak olduğu için iki haftada olmuştur, bizinki olmaz düşüncesiyle biz turşumuzu mutfakta bırakmadık. Küçük bir kısır leğenine oturtup oturma odasının ılık bir köşesine koyduk. Her ne kadar Selahaddin Zerkubî’nin çatıda ağlayarak namaz kılarken gözyaşlarının donması sebebiyle secdeden kalkamadığı ve Hazreti Mevlânâ’nın hohlayarak bu buzları eritmesi sonucu secdeden kalktığı eski Konya kışları kalmasa da, yine de sert ve soğuk bir iklimimiz var. Bu yüzden turşuyu ılık odaya almak (annemin) güzel bir fikriydi ve gerçekten tam 14. gün turşumuz olmuştu.

Annemin yöntemiyle turşu tuzunun ayarlanması:

Turşunuzun suyunun bulunduğu kaba bir adet siyah zeytin atın. Zeytin sudan ağır olduğu için dibe çöker. Kaya tuzunu azar azar ekleyin ve karıştırarak eritin. Bu işleme devam edince bir müddet sonra zeytinin suyun üstünde yüzdüğünü hayretle göreceksiniz. Annemin bu yöntemi hep tutuyor ve turşuları kıtır kıtır-erimemiş oluyor. Bazılarına birazcık tuzlu geldi turşunun suyu. Eğer size de tuzlu gelirse suyunu içmek için bardağa aldığınızda biraz limon ve su eklemenizi öneririm. Hepinize afiyet olsun.

11 yorum:

  1. Aslıhancığım,
    ne güzel anlatmış ve ne güzel bir turşu olmuş,afiyetle yeyin inşaallah,sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  2. Canım benim turşunu görünce Elhamdulillah dedim:)Ne zaman tariflerimi denemek isteseler içimde bir korku olur "ya olmazsa" diye.Çok şükür olmuş.Sende de öyle oldumu bilmiyorum ama nedense benim bu turşum hiç barlanmamıştı.İçindeki bir sebzeye bağladım ben bunu.Ama hangisi olduğunu anlıyamadım.Turşunun son tanesine kadar bu gerçekleşmedi çok şükür.
    Anneciğininde,seninde ellerine sağlık.Annene benden hususi selamlar...

    YanıtlaSil
  3. Canım ellerine sağlık.Turşular nefis görünüyor.Sevgiler bıraktım.

    YanıtlaSil
  4. ellerine sağlık.turşunun her turlüsünü sverim hemen hemen.afiyet olsun

    YanıtlaSil
  5. Aslıhan cım,

    Harika görünüyor hepsi, en çok turşu suyunun rengine bayıldım:)) Lahana turşusunun suyu içiliyormuş, ben hiç denemedim. Turşularla aram çok iyi değildir. Her yıl yaparım ama az yaparım. mevsiminde bu güzel tarifi denemek için not alıyorum, sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  6. Hatice Abla çok teşekkür ederim. Neredeyse bitirmek üzereyiz =) Tadı çok hoş gerçekten.

    Cahide Ablacım ve aleykumus selam,
    Aynı durum bende de oldu. Ben bunu brokoliye bağladım. Çünkü daha önce turşuda diğer sebzeleri kullanıyorduk ama brokoliyi ilk kez kullandık. Bu güzel tarif için sana ve annene tekrar teşekkür ederim.

    Yeşim ve Ceylan, teşekkür ederim :)

    Mine Ablacım teşekkürler. Her tür turşunun suyunu içiyoruz. Sırf suyunu parayla satan yerler bile var. Denersen inş afiyetle yersiniz.

    Hepinize sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  7. Turşu sevilmez mi?
    Ben de bir turşu sever olarak ağzım sulandı yazılanları okuyunca...
    ellerine sağlık afiyet bal şeker olsun..

    YanıtlaSil
  8. Selamün aleyküm
    Turşularınız çok güzel gözüküyor. renkleride bir harika .

    YanıtlaSil
  9. Sevgi ve adını bildiğim adsız =) İkinize de teşekkür ederim.

    Sevgi esintisi ve Aleykumus Selam, çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  10. Canım , ara sıra uğra cidden küstümü darıldımı diye düşünmekten alamıyorum kendimi..:(

    Desteğin için teşekkür ederim canım, dediğin çok doğru hakkımızda hayırlısı..

    sevgiler

    YanıtlaSil
  11. Rumma'cım aşk olsun neden küsüp darılayım. İş yoğunluğumdan gelemiyorum, kusuruma bakma nolur. Dualarını bekliyorum. Allah'a emanet ol.

    YanıtlaSil

Hayatın kendisi bir yorumdur aslında. Özgün ol, kendi hikayeni yaşa.
Yorumlarınızla mutlu oluyorum. Hepinize teşekkürler.